DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

Latvijā zemākais kontrabandas cigarešu īpatsvars kopš 2010. gada

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pateicoties tam, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) regulāri aiztur cigarešu kontrabandas kravas, kā arī sekmīgai sadarbībai ar citām tiesībsargājošām iestādēm, ir izdevies būtiski samazināt nelegālo cigarešu tirgu Latvijā – tā liecina jaunākais Nielsen tukšo cigarešu paciņu pētījums. 2019.gada otrajā ceturksnī cigarešu bez Latvijas akcīzes markām īpatsvars veido 16.2% - tas ir zemākais līmenis kopš 2010.gada.

“Nav noslēpums, ka tieši tabakas izstrādājumu kontrabanda vienmēr ir bijusi kontrabandas preču saraksta augšgalā, jo ievērojamā cigarešu cenu atšķirība Krievijā, Baltkrievijā un Eiropas Savienības valstīs un attiecīgi iespējamā kontrabandistu peļņa ir pietiekami spēcīgs vilinājums, lai mēģinātu nelegāli ievest cigaretes Latvijā” – atzīst VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Saskaņā ar Nielsen agrāk veiktajiem tirgus pētījumiem vairāk nekā 20% Latvijā patērēto cigarešu bija bez Latvijas akcīzes nodokļa markām. Šī gada 2.ceturkšņā rādītāji skaidri atspoguļo legālā tabakas tirgus stabilizāciju.

Raimonds Zukuls norāda, ka tas ir likumsakarīgs rezultāts, kas panākts ar muitas dienesta mērķtiecīgu darbu - ikdienas kontroles pasākumiem, izmantojot tabakas meklēšanas darba suņus un modernu tehnisko aprīkojumu uz ārējām robežām, pilnveidotu riska analīzes sistēmu, regulāru pieredzes apmaiņu ar ārvalstu kolēģiem un citiem preventīviem un kontroles pasākumiem, lai ierobežotu tabakas izstrādājumu un citu preču kontrabandu, kā arī mazinātu nelegālā cigarešu tirgus turpmākā pieauguma riskus.

“Liela nozīme ir arī ciešai un sekmīgai sadarbībai ar citiem iesaistītajiem dienestiem – Valsts robežsardzi, Valsts policiju, kā arī ārvalstu kolēģiem. Darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai arī turpmāk novērstu kaitējumu, ko kontrabanda nodara legālajai uzņēmējdarbībai un valsts budžetam” – uzsver R.Zukuls.

2019. gada pirmajā pusgadā VID ir izņēmis 97,66 milj. gab. tabakas izstrādājumu, t.sk. 29 milj. gab. cigarešu un vairāk nekā 48 tūkst. kg tabakas (izņemtās tabakas ekvivalents cigaretēs ir 68,6 milj. gab.).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI