DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Skatīs jautājumu par prasībām kravas automobiļu tehniskajam stāvoklim

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 26. jūlijā, plkst. 13:00 Satiksmes ministrijā (SM) notiks Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) domnīcas sēde, kurā plānots diskutēt par priekšlikumu aizliegt aprīkot kravas automobiļus ar atjaunotām riepām uz priekšējās ass. Šobrīd esošās prasības normatīvajos aktos nosaka, ka kravas auto tas ir atļauts, bet autobusiem – aizliegts.

Plānots, ka CSDP domnīcā piedalīsies Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes pārstāvis, SM Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns, CSDD  Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš, Valsts tiesu ekspertīžu biroja (VTEB) eksperts Oskars Irbītis, VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC),  VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” (LAU), kā arī pārstāvji no NVO, t.sk. Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijas.

Pēdējā laikā notikuši vairāki ceļu satiksmes negadījumi (CSNg), kuru iemesls ir avārijās iesaistīto kravas automobiļu tehniskas stāvoklis, tostarp riepu defekti. Arī Valsts policijas (VP) statistika liecina, ka pēdējos četros gados (kopš 2015. gada 1. janvāra) kopumā jau reģistrēti 23 CSNg, kad kravas automašīnām vai tās piekabēm fiksēts riepas plīsums. Tajā pat laikā Ceļu policijas reģistrā par šo laika periodu nav reģistrēti CSNg ar autobusiem, kas notikuši dēļ plīsušām riepām.

Turklāt saskaņā ar LAU apkopotajiem datiem 2018. gadā uzņēmums nodevis pārstrādei vairāk nekā 124 tonnu nolietotu riepu, kas galvenokārt ir savāktas veicot valsts autoceļu uzturēšanas darbus.

Jānorāda, ka jau šobrīd Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumi Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (https://likumi.lv/doc.php?id=292396) nosaka, ka autobusa priekšējās ass riteņus aizliegts aprīkot ar atjaunotām riepām. Tamdēļ plānots līdzīgas prasības noteikt arī kravas automobiļiem.

Informācija medijiem, kuri vēlas apmeklēt sēdi: aicinām līdz 26. jūlija plkst. 9:00 pieteikties SM Komunikācijas nodaļā, sūtot e-pastu uz komunikacijas@sam.gov.lv vai zvanot 67028003.  Vienlaikus jāņem vērā, ka telpā ir ierobežots pieļaujamo dalībnieku skaits.

Atbildes uz žurnālistu jautājumiem padomes locekļi, kā arī institūciju pārstāvji sniegs pēc sēdes.

Uzziņa: CSDP darbojas saskaņā ar Ministru kabineta 2019.gada 11.jūnija  noteikumiem Nr.245 “Ceļu satiksmes drošības padomes nolikums”. CSDP domnīca ir padomes izveidota, lai  tās ietvaros eksperti veiktu dažādu politikas risinājumu diskusijas un labākās prakses analīzi, kā arī nodrošinātu ceļu satiksmes drošības procesa nepārtrauktību padomes sēžu starplaikos. Šajā domnīcā sagatavotie un apspriestie starpnozaru jautājumi tiek virzīti konceptuālu lēmumu pieņemšanai padomē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI