DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

LU institūti rīko nanomateriāliem veltītu konferenci

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2. līdz 4. jūlijam Jūrmalā norisināsies starptautiska konference “Nanomateriāli biosensoriem un biomedicīnai”, ko rīko divi Latvijas Universitātes (LU) zinātniskie institūti – LU Ķīmiskās fizikas institūts (LU ĶFI) un LU Atomfizikas un spektroskopijas institūts (LU ASI).

Konference ir veltīta jaunākajiem sasniegumiem nanomateriālu jomā saistībā ar to lietojumu biosensoros un medicīnā. Konferencē tiks apskatīta gan nanomateriālu izmantošana dažādos sensoros, tostarp sensoros agrīnai vēža diagnostikai, gan arī nanomateriālu izmantošana zobārstniecībā, ķirurģijā, 3D drukā un antibakteriālu pārklājumu radīšanā. 

Ar zinātniskajiem referātiem konferencē uzstāsies zinātnieki no 15 valstīm, viņu vidū  Dr. Mikhaels Bešelani no Monpeljē universitātes (Francija), Dr. Bernhards Singers no “LeukoCom” (Vācija), Dr. Saad B. Qasim no Olso universitātes (Norvēģija), prof. Sigitas Tamulevičius no Kauņas Tehnoloģiju universitātes (Lietuva), Dr. Jaime Garcia-Ruperez no Valensijas Politehniskās universitātes (Spānija), prof. Malgoržata Szczerska no Gdaņskas Tehnoloģiskās universitātes (Polija), kā arī vairāki pašmāju zinātnieki – asoc. prof. Donāts Erts no LU ĶFI (Latvija), Dr. Romāns Viters no LU ASI (Latvija) un citi.

Konferences rīkošana tiek finansēta, pateicoties ERAF projektam Nr. 1.1.1.5/18/I/016 "Latvijas Universitāte un institūti Eiropas pētniecības telpā – ekselence, aktivitāte, mobilitāte, kapacitāte", kā arī Eiropas Savienības “Apvārsnis 2020” projektiem – “778157-CanbioSE” un “777926-NanoSurf”, kuru koordinēšana tiek īstenota, sadarbojoties LU ASI un LU ĶFI.

Projekta “778157-CanbioSE – jaunas 1D fotonisku metālu oksīdu nanostruktūras audzēja diagnostikai agrīnā stadijā” mērķis ir veikt apmācības un pētījumus viendimensionālu nanostruktūru sintēzei, īpašību izpētei un pielietojumiem sensoros vēža audzēju diagnostikai to agrīnā stadijā. LU ir projekta koordinators, un šajā projektā sadarbības partneri ir Viļņas Universitāte, Monpeljē Universitāte, A. Mickeviča Poznaņas universitāte, Bruno Keslera fonds, Baltkrievijas Zinātņu akadēmijas Biofizikas un šūnu inženierijas institūts, kā arī vairāki uzņēmumi – “MATECC” (Igaunija), “Biosensors” (Itālija), “Nanopharma” (Čehija), “OSTEOPLANT” (Polija) un “MRC” (Ukraina). Par paveikto “778157-CanbioSE” projektā un iecerēto projekta partneri informēs konferences laikā.

Projekta “777926-NanoSurf” mērķis ir stiprināt starptautisko un starpnozaru sadarbību zobu implantu pētniecībā, daloties jaunās idejās un zināšanu nodošanā no pētījumiem uz tirgu un otrādi. Projekta ietvaros, sadarbojoties jauniem un pieredzējušiem zinātniekiem, tiek pētīta zobu nanostrukturētu metāla oksīdu pārklājumu izmantošana zobu implantos. Uzlabotā nanomateriālu virsma nākotnē vienkāršos zobu ķirurģiju un novērsīs bakteriālas iekaisuma komplikācijas pēc implantēšanas. Šī inovācija nodrošinās labāku zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu un uzlabos Eiropas Savien’ibas sabiedrības veselību. LU sadarbības partneri šajā projektā ir Šefīldas universitāte (Lielbritānija), Sumi Valsts universitāte (Ukraina), Modenas un Reggio Emilia universitāte (Itālija), tostarp uzņēmumi “Nanopharma” (Čehija), “OSTEOPLANT” (Polija), Nanopure (Polija), “Linari engineering” (Itālija), kā arī “MATECC” (Igaunija).

Konference “Nanomateriāli biosensoriem un biomedicīnai” no 2. līdz 4. jūlijam norisināsies viesnīcā “Hotel Jūrmala Spa”.

Savukārt 5. jūlijā LU Dabas mājā, Jelgavas ielā 1, plānota “Apvārsnis 2020” informācijas diena ar Eiropas Komisijas programmas koordinatora Amandas-Džeinas Ozin-Hofsaess piedalīšanos. Informācijas dienā ar prezentācijām uzstāsies vairāki ārzemju uzņēmumi – projektu dalībnieki, kā arī notiks diskusijas un tīklošanās pasākumi.

Par konferenci “Nanomateriāli biosensoriem un biomedicīnai” plašāk iespējams uzzināt interneta vietnē: https://events.lu.lv/nanomaterials

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitātes vairāk nekā 140 īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI