DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Par 38% krities sabiedriskā labuma organizāciju saņemto ziedojumu apjoms

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Salīdzinājumā ar ziedojumu apjomu, kāds nevalstiskajām organizācijām bija pirms nodokļu reformas, kad tika samazināta nodokļu atlaide par ziedojumu veikšanu, ziedojumu apjoms ir krities par 38% jeb 24 miljoniem euro. 2017. gadā (pirms reformas) nevalstiskais sektors sabiedriskā labuma mērķiem saņēma 63,5 miljonus, bet 2018. gadā vairs tikai 39 miljonus eiro.

Sākotnējā iecere atcelt ziedojumu atlaides pavisam, pēc “Latvijas Pilsoniskās alianses” (LPA) aprēķiniem, draudēja ar ziedojumu apjoma kritumu pat par 80%, taču nodokļu reformas gaitā nevalstiskajam sektoram izdevās pārliecināt Finanšu ministriju un Saeimu, ka šāds kritums faktiski iznīcinātu sektoru. Pēdējā brīdī, pirms nodokļu reformas apstiprināšanas, tika rasts risinājums saglabāt atlaidi samazinātā apjomā.

Nodokļu atlaides uzņēmējiem par ziedojumu bija likumā paredzēta arī iepriekš, taču, ieviešot atvieglojumu uzņēmumiem nemaksāt uzņēmumu ienākuma nodokli par reinvestēto peļņu, motivācija ziedot krietni saruka, jo šobrīd uzņēmumu prioritāte ir ieguldīt pašā uzņēmumā.

Nevalstiskais sektors ir aicinājis Finanšu ministru, Ministru prezidentu un Saeimu rast risinājumu šim nozīmīgajam līdzekļu kritumam. Piedāvātie risinājumi ietver:

  • paaugstināt motivāciju privātpersonu ziedojumiem, paceļot likumā atļauto iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnoto izdevumu apmēru no 600 EUR uz 1200 EUR gadā;
  • palielināt iespēju nodarboties NVO ar saimniecisko darbību, kas ļautu pašām organizācijām nodrošināt sev ienākumus (piemēram, labdarības kartiņu pārdošana veikalos) ar noteikumu, ka visi līdzekļi tiek novirzīti biedrības mērķu sasniegšanai;
  • atjaunot uzņēmumu ienākuma nodoklī noteikto atvieglojumu par ziedošanu apmēru, kas ietver atlaides apjomu uzņēmumiem ziedojot;
  • adekvāta finansējuma piešķiršana valsts budžeta programmai “Nevalstisko organizāciju fonds”, kas ir radīts, lai atbalstītu un celtu NVO kapacitāti.

No piedāvātajiem risinājumiem Saeimai līdz šim ir izdevies pieņemt izmaiņas Uzņēmumu ienākumu likumā, kas paredz palielināt UIN atlaidi ziedotājiem, daļēji atjaunojot pirms nodokļu reformas pastāvējušo atvieglojumu sistēmu. Atlaide stāsies spēkā ar 2020. gada janvāri, bet tās reālā iedarbība būs jūtama tikai tad, kad uzņēmēji būs pietiekami reinvestējuši savā pamata biznesā un būs gatavi sākt izņemt dividendes, kas paredzams ne ātrāk kā pēc 2 līdz 5 gadiem. 

Tāpat šī gada budžetā ir NVO fondam ir piešķirti papildus 377 tūkstoši eiro, ka nozīmē to, ka NVO fonda finansējuma apjoms šogad ir sasniedzis jau pirms četriem gadiem noteikto minimālo nepieciešamo finansējuma apjomu.

Lai arī ir redzami Saeimas un valdības centieni risināt radušos situāciju, šobrīd tik strauji sarukušie līdzekļi daudzām labdarības, izglītības, veselības, sporta un pilsoniskās sabiedrības organizācijām sagādā lielas raizes un pārdomas par sniegtā atbalsta mazināšanu vai pat organizācijas likvidāciju. Nevalstiskās organizācijas cer uz Finanšu ministrijas strauju rīcību, lai palīdzētu tikt galā ar radušos situāciju.

Par Latvijas Pilsonisko aliansi

Latvijas Pilsoniskā alianse ir neatkarīga, bezpeļņas nevalstiskā jumta organizācija, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstot Latvijas nevalstisko organizāciju kopējās intereses un veidojot labvēlīgu vidi biedrību un nodibinājumu darbībai. Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 132 biedrus, kas kopumā sastāda aptuveni 70 000 privātpersonas. Sīkāka informācija: www.nvo.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI