DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

OECD: Latvijas valdība mērķtiecīgi strādā pie MVU izaugsmes sekmēšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) publicējusi ikgadējo Uzņēmējdarbības apskatu 2019, kurā analizēti mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) darbības rezultāti un uzņēmējdarbības apstākļi katrā no OECD valstīm. Tāpat tajā sniegta informācija par jaunākajām valstu politikas iniciatīvām, kas īstenotas uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai. 

Apskatā OECD norādījusi, ka Latvijas uzņēmējdarbības vides tiesiskais regulējums daudzējādā ziņā atbilst OECD vidējiem rādītājiem un Latvijas valdība veikusi mērķtiecīgus pasākumus MVU izaugsmes sekmēšanai. Uzņēmuma skaita pieauguma rādītāji laika posmā no 2007. - 2015. gadam parāda stabilu dinamiku. “OECD Uzņēmējdarbības apskata 2019 galvenie secinājumi liecina, ka Ekonomikas ministrijas paveiktais uzņēmējdarbības vides uzlabošanā un strauji augošo tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu atbalstam ir pareizais virziens, kā sekmēt Latvijas tautsaimniecības izaugsmi. Mūsu mērķis ir radīt izcilu uzņēmējdarbības vidi, kas virzītos uz inovatīvu ekonomikas modeli,” uzsver Raimonds Aleksejenko, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks.

Vienlaikus apskatā uzsvērts, ka tautsaimniecības produktivitātes palielināšana joprojām ir Latvijas lielākais izaicinājums. Produktivitātes veicināšana ir viena no Ekonomikas ministrijas prioritātēm, līdz ar to mērķtiecīgi tiek ieviestas un īstenotas vairākas aktivitātes, piemēram, ir uzlabota tehnoloģiju pārneses sistēma, stiprināta sadarbība starp pētniecības sektoru un uzņēmējiem, sekmēta digitālizācija un modernu tehnoloģiju ieviešana, atbalstīta inovatīvo un tehnoloģiski orientēto uzņēmumu darbība, piedāvājot dažādus finanšu atbalsta instrumentus, it īpaši inovatīvu jaunuzņēmumu attīstībai.

Kopumā OECD secinājusi, ka administratīvie šķēršļi uzņēmējdarbības attīstībai OECD dalībvalstīs ir samazinājušies, taču administratīvo procedūru sarežģītība joprojām ir būtisks šķērslis MVU darbībai visās OECD valstīs. OECD uzsvērusi, ka prasmes ir galvenais resurss tehnoloģiju un inovāciju apgūšanā, taču tieši MVU visvairāk saskaras ar šķēršļiem jaunu tehnoloģiju ieviešanā. Apskatā secināts, ka infrastruktūras kvalitāte ir īpaši svarīga, lai MVU paplašinātos, ieietu jaunos ārvalstu tirgos un iesaistītos globālajās vērtību ķēdēs. Vienlaikus apskatā akcentēts, ka finanšu kapitāls, cilvēkkapitāls un uz zināšanām balstīts kapitāls ir noteicošie faktori uzņēmuma konkurētspējai.

Uzņēmējdarbības apskata 2019 kopsavilkums publicēts OECD tīmekļa vietnē.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI