DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. martā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Jauns rīks politiskās korupcijas monitorēšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. un 2020. gadā biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” īstenos Eiropas Komisijas finansētu projektu “Deputāti uz delnas: interneta rīki cīņai pret politisko korupciju Eiropā” (“Integrity Watch: online tools for the fight against political corruption in Europe”). Projekta vadošais partneris ir Transparency International (TI) sekretariāts Berlīnē, bet tā īstenošanā iesaistījusies arī TI nodaļa Eiropas Savienībā un vēl septiņas nacionālās nodaļas Eiropā.

Projektā tiks izveidotas lietotājam draudzīgas digitālās platformas, kas apvienos datus no publiski pieejamajām datu bāzēm. Projekta mērķis ir ar jauno platformu palīdzību atvieglot politiskās korupcijas monitorēšanu Eiropas valstu parlamentos.

Delna atjaunos Saeimas uzraudzības datu bāzi www.deputatiuzdelnas.lv un uzlabos tās funkcionalitāti. Lapā tiks izveidota jauna sadaļa ar informāciju un vizualizācijām par Saeimas darbu kopumā. Pēdējās izmaiņas lapā tika veiktas pirms 2018. gada parlamenta vēlēšanām, ievietojot informāciju par vairāk nekā 100 13. Saeimas deputātu kandidātiem.

Projekta ietvaros Delna apkopos un “attīrīs” datus galvenokārt no trijām publiskajām datu kopām – Valsts ieņēmumu dienesta uzturētās amatpersonu deklarāciju datu bāzes, KNAB administrētās partiju finanšu datu bāzes un Saeimas balsojumu datu kopām, kas tagad pieejamas atvērto datu formātā Latvijas centrālajā atvērto datu portālā www.data.gov.lv. Pēc informācijas atlasīšanas Delna veiks datu analīzi, identificēs iespējamas saistības un apkopos statistiku. Analīzes rezultātā tiks formulētas rekomendācijas lēmumu pieņēmējiem, lai stiprinātu Latvijas politiskās sistēmas godaprātu (integrity).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI