DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

CSP turpina aptaujāt par sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) intervētāji turpina aptaujāt Latvijas iedzīvotājus par sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatību. Kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījumu organizē Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta pētnieki sadarbībā ar CSP un E. Gulbja laboratoriju.

Izlasē iekļautās personas ir saņēmušas LU un CSP vēstuli ar aicinājumu piedalīties pētījumā. Iedzīvotājus intervē CSP intervētāji, kuri personiski sazinās ar personu par iespējamo klātienes intervijas laiku un vietu. CSP intervētājs izvaicā tikai to personu, kurai adresēta CSP vēstule par dalību pētījumā, jautājot par asinsspiedienu, holesterīna līmeni, cukura līmeni asinīs, iedzimtību, uztura paradumiem, fiziskajām aktivitātēm. Katram respondentam ir iespēja kādā no E. Gulbja laboratorijām bez maksas veikt asins analīzi holesterīna un glikozes līmeņa noteikšanai, kā arī arteriālā asinsspiediena mērījumus. Pētījumā ir paredzēts veikt arī respondenta auguma un apkārtmēra mērījumus.

CSP intervētāji darbu sāka novembrī, un intervijas turpināsies visu pavasari. Izlasē iekļauti seši tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 74 gadiem. Iegūtā informācija tiks izmantota tikai apkopotā veidā. CSP garantē personas datu konfidencialitāti.

Pētījums ir ļoti svarīgs sirds un asinsvadu slimību un to riska faktoru izplatības novērtēšanai, jo sirds un asinsvadu slimības ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma Latvijā. Par to liecina augstie mirstības rādītāji. Šī slimību grupa ir visizplatītākais nāves cēlonis Latvijā – 2017. gadā valstī nomira15,8 tūkstoši cilvēku jeb 56 % no mirušo kopskaita. Arī saslimstības un hospitalizācijas rādītāji ir augsti. Pērn slimnīcās no asinsrites slimībām ārstējies katrs piektais pieaugušais iedzīvotājs.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji aicināti sazināties pa bezmaksas konsultatīvo tālruni 80008811 darbdienās no pl. 10.00 līdz 18.00 vai rakstīt uz kardio@csb.gov.lv. Par intervētāju var pārliecināties CSP mājaslapā, izmantojot saiti ej.uz/CSP-intervetajs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI