DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Jauns CSP bezmaksas informatīvais tālrunis 80000098

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) īsi pirms Ziemassvētkiem sācis darboties zvanu centrs. Bezmaksas informatīvais tālrunis 80000098 nodrošina ikviena zvana savienojumu ar CSP konsultantu, kas līdz šim nebija iespējams, ja līnija bija aizņemta.

Arvien vairāk orientējamies uz mūsu klientu – uzņēmumu, kam jāsniedz statistikas pārskati, un zvanu centrs sniedz iespēju operatīvāk atbildēt uz respondentiem aktuāliem jautājumiem. Šogad CSP dažādus rādītājus sniedz 32 tūkstoši uzņēmumu jeb ceturtā daļa no visiem ekonomiski aktīvajiem uzņēmumiem. Zvanu centrs nodrošina, ka katrs saņem nepieciešamo konsultāciju jau pēc pirmā zvana. Līdz šim, ja līnija gadījās aizņemta, nācās zvanīt vairākkārt, pauž CSP priekšniece Aija Žīgure.

Automātiskā sistēma nodrošina atzvanīšanu visiem, kuri izmantoja atzvana iespēju gadījumā, ja līnija bija aizņemta un negaidīja savienojumu ar konsultantu. CSP konsultanti atzvana visiem, kuri zvanījuši ārpus darba laika jeb brīvdienās. Zvanītāji var arī atstāt balss ziņu. Februārī plānots ieviest arī tiešsaistes sarakstes iespēju ar CSP konsultantu.

Pirmajā zvanu centra darbības mēnesī saņemti 860 zvani. Trešdaļa sarunu bijušas par iesniedzamajiem pārskatiem, savukārt 23 % – saistītas ar saņemto CSP vēstuli par iekļaušanu uzņēmumu izlasē. Zvanīts arī par reģistrēšanos CSP elektroniskajā datu vākšanas sistēmā e.csb.gov.lv u.c. Vidējais sarunas ilgums bijis 3,5 minūtes.

CSP ik gadu katram statistikas pārskatam veic uz individuāliem kritērijiem balstītu uzņēmumu izlasi atkarībā no uzņēmuma saimnieciskās darbības veida un iegūstamās informācijas detalizācijas pakāpes. Veidojot izlases, ņem vērā vienu vai vairākus kritērijus, piemēram, nodarbināto skaitu, gada apgrozījumu un/vai bilances vērtību; saimnieciskās darbības veidu, teritoriālo/reģionālo sadalījumu u.c.

CSP nejautā informāciju, kuru nepieciešamajā detalizācijā, termiņā un kvalitātē iespējams iegūt no administratīvo datu avotiem, piemēram, no uzņēmuma gada pārskatiem, PVN deklarācijām, mikrouzņēmumu nodokļu deklarācijām, muitas deklarācijām u.c. Lielākajai daļai statistisko rādītāju citi alternatīvie datu avoti neeksistē vai neatbilst statistikas standartiem, tāpēc informācija jāsniedz CSP, piemēram, par IKT lietošanu uzņēmumos un e-komerciju, rūpniecības produkcijas ražošanu, tirdzniecību ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, enerģētisko resursu patēriņu u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI