DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Noslēdzies Ārlietu ministrijas rīkotais lekciju cikls “Sankciju likuma efektīva ieviešana Latvijā”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2018. gada 12. līdz 28. septembrim Ārlietu ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, Iepirkumu uzraudzības biroju, Patērētāju tiesību aizsardzības centru un Valsts ieņēmumu dienestu organizēja lekciju ciklu “Sankciju likuma efektīva ieviešana Latvijā”.

Lekciju cikla mērķis bija veicināt valsts pārvaldes un plašākas sabiedrības izpratni par sankcijām, skaidrojot vispārējo sankciju politisko kontekstu un lomu Latvijas ārpolitikā, un nepieciešamību nodrošināt atbilstību starptautiskām prasībām jautājumos par sankciju ieviešanas efektivitāti.

Ciklā notika četras lekcijas, kurā atbildīgās institūcijas iepazīstināja klausītājus no publiskā un privātā sektora ar starptautisko un nacionālo sankciju tiesisko regulējumu, aplūkoja nesen veikto Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma (turpmāk - Sankciju likums) grozījumu atsevišķus aspektus, kā arī informēja par standartiem un labo praksi efektīvai sankciju izpratnei un ievērošanai Latvijā.

Lekciju ciklu atklāšanas lekciju 12. septembrī ar uzrunu atklāja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs, kurš sniedza klātesošajiem ieskatu par starptautisko un nacionālo sankciju nozīmi Latvijas ārpolitikā, drošības stiprināšanā un sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem. Pirmo lekciju “SANKCIJAS: kas tās ir un kur tās meklēt?” vadīja Ārlietu ministrijas Starptautisko tiesību nodaļas eksperti, kuri skaidroja sankciju vēsturi un būtību, kā arī sniedza informāciju par šobrīd pasaulē pastāvošajiem sankciju režīmiem un veidiem.

Otrajā cikla lekcijā 21. septembrī «Sankcijas: ieskats likuma grozījumos, risku izpratne iekšējās kontroles sistēmu izveidei un stratēģisko preču aprites kontrole» tika sniegta vispārīga informācija par stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroli un ieskats sankciju riska pārvaldīšanā un iekšējās kontroles sistēmu izveidošanā. Atbildīgās uzraudzības iestādes – Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Valsts ieņēmumu dienests – klausītājus iepazīstināja ar funkcijām, kuras tām saskaņā ar pēdējiem grozījumiem Sankciju likumā būs jāveic attiecībā uz subjektu uzraudzību, un saistībā ar pienākumu izveidot iekšējās kontroles sistēmu, lai vērtētu sankciju riskus.

Trešajā lekcijā 25. septembrī «Sankcijas un publiskais iepirkums» eksperti no Finanšu ministrijas un Iepirkumu uzraudzības biroja iepazīstināja klausītājus ar sankciju ietekmi uz publisko iepirkumu procedūrām, kā arī tika skaidroti Sankciju likuma grozījumos ietvertie pienākumi gan attiecībā uz Publisko iepirkumu likuma subjektiem, gan uzraudzības iestādēm.

Ceturtā un noslēdzoša cikla lekcija 28. septembrī “Iekšējās kontroles sistēma un sodi par sankciju riska neizvērtēšanu”, ko vadīja eksperti no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, sniedza teorētisku un praktisku informāciju par sankciju riska izvērtēšanu un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidi un darbību, kā arī par atbildību par sankciju pārkāpšanu attiecībā uz iekšējās kontroles sistēmu un sankciju riska pārvaldību. Tika skaidrotas arī jaunās prasības ziņošanai par sankcijām Finanšu un kapitāla tirgus komisijai.

Ciklu apmeklēja aptuveni 300 dalībnieku gan no tiesībsargājošām iestādēm, pašvaldībām, ministrijām, gan finanšu, apdrošināšanas, enerģētikas un tranzīta sektoriem, advokātu birojiem, izglītības iestādēm.

Plašāka informācija par sankcijām pieejama arī Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā Sankcijas.

Lai regulāri saņemtu informāciju par aktualitātēm sankciju jomā, aicinām pierakstīties jaunumiem, sūtot pieprasījumu uz Ārlietu ministrijas informatīvo e-pastu: sankcijas@mfa.gov.lv.

Lekciju cikla fotogalerija un videogalerija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI