DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Baltijas valstu konsulārie dienesti vienojas pilnveidot savstarpējo sadarbību konsulārās palīdzības un konsulāro pakalpojumu sniegšanā tautiešiem ārvalstīs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 24. maijā Rīgā norisinājās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu dienestu konsulārās konsultācijas. Sarunās atzinīgi tika novērtēta līdzšinējā sadarbība konsulārajos jautājumos Baltijas valstu starpā, kā arī norisinājās viedokļu apmaiņa par aktuālajiem konsulārā darba jautājumiem. Konsulāro dienestu pārstāvji vienojās pārskatīt 1999. gada Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valdības līgumu par konsulāro sadarbību un palīdzību, lai to pielāgotu pašreizējām ceļotāju un diasporas vajadzībām un aktualizētu atbilstoši mainīgajai drošības situācijai pasaulē un augošajai valstspiederīgo mobilitātei.

Konsultāciju laikā tika pievērsta īpaša uzmanība tā dēvētās Konsulārās direktīvas1 ieviešanai, īpašu uzmanību veltot konsulārās palīdzības nodrošināšanai Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem trešajās valstīs. Visu trīs valstu pārstāvji atzīmēja līdzšinējo produktīvo kopdarbu un pauda gatavību arī turpmāk cieši sadarboties, lai palīdzētu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem ārvalstīs. Latvijā direktīva ieviesta līdz ar Konsulārās palīdzības un konsulāro pakalpojumu likuma pieņemšanu, kas stājies spēkā 2018. gada 16. maijā.

Tāpat tika pārrunāti jautājumi par konsulārās palīdzības efektīvāku sniegšanu personām, kas kļuvušas par cilvēktirdzniecības upuriem. Puses apsprieda arī jautājumus par ārpakalpojumu izmantošanu dažādu konsulāro pakalpojumu sniegšanā, par personas datu aizsardzību konsulārajā darbā un citiem konsulārās palīdzības sniegšanas praktiskajiem jautājumiem.

Iepriekšējās Baltijas valstu konsulārās konsultācijas norisinājās 2017. gadā Lietuvā.

1 Padomes Direktīva (ES) 2015/637 (2015. gada 20. aprīlis) par koordinācijas un sadarbības pasākumiem, ar ko veicina nepārstāvēto Savienības pilsoņu konsulāro aizsardzību trešās valstīs un ar ko atceļ Lēmumu 95/553/EK

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI