DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Atklāts Vladislava Lōča piemiņai veltītais piemineklis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija konceptuāli atbalstījusi 27. aprīli noteikt par svinamu dienu Latgales kongresa atcerei. Šajā nozīmīgajā dienā Atbrīvošanas alejā 90, Rēzeknē tika atklāts piemineklis latgaliešu grāmatu izdevējam un sabiedriskajam darbiniekam Vladislavam Lōčam.

 Piemiņas vietas izveidei Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija saņēma finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas EUR 18 000 apmērā. Idejas īstenošanai ziedojumi tika saņemti arī no uzņēmējiem un privātpersonām.

Pieminekļa atklāšanas pasākumā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektors Edmunds Teirumnieks norādīja, ka šis piemineklis asociējas gan ar Vladislavu Lōci, gan ar visiem trimdā esošajiem latviešiem un latgaliešiem, kas cīnījās, strādāja un nezaudēja cerību par neatkarīgu Latviju. "Strādāsim tā, lai mūsu darbs tiktu novērtēts ne tikai šodien, bet arī paaudzes uz priekšu ar to lepotos. Ceru, ka mums visiem kopā izdosies latgalisko nest pasaulē," teica E.Teirumnieks.

Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis iesvētīja V.Lōčam veltīto pieminekli, kas ir liels neregulāras formas akmens, ko pa vidu šķeļ izgaismots avots, kas simbolizē izpostīto pasauli, bet pāri tam novietota grāmata kā tilts starp dzimteni un trimdu.  Grāmatas lapas ir atstātas tukšas, un pieminekļa atklāšanas laikā V.Lōča līdzgaitnieks, biedrības „Latgales tradicionālās kultūras centrs „Latgaļu sāta”” pārstāvis Dainis Mjartāns aicināja visus apskatīt pieminekli un aizdomāties par tā nozīmi, un kopīgi turpināt rakstīt grāmatu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis savā uzrunā uzsvēra, cik svarīga loma mūsdienās ir lokālpatriotismam.

Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja noskatīties producentu grupas “3 karotes medus”(“3KM”) veidoto dokumentālo filmu, kas stāsta par V. Lōča dzīves gaitām Vācijā. Tika prezentēts biedrības “Latgales tradicionālās kultūras centra “Latgaļu sāta” izdotais “Andryva Jūrdža fonda pamarku katalogs”.

Izdevējdarbību V.Lōcis attīstīja Otrā pasaules kara laikā izdodot laikrakstu „Latgolas Bolss”, kas nepilna pusotra gada laikā iznāca  1 281 800 eksemplāros. 1944.gadā ar daļu no izdevniecības darbiniekiem emigrēja uz Vāciju, kur 1947. gadā atjaunoja izdevniecības darbību. Laika posmā līdz 1985. gadam izdotas vairāk nekā 130 grāmatas latgaliešu valodā. V.Lōcis bija “Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība” raidījuma “Latgolas Bolss” iniciators. Viņš iestājās par Daugavpils Sv. Pētera un Pilcenes dievnamu saglabāšanu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI