DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Par organizētā vēža skrīninga programmu īstenošanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Regulāra vēža profilaktisko pārbaužu veikšana ir ļoti būtiska, jo pirmsvēža izmaiņas nerada sūdzības un tām nav simptomu. Pārbaudes sniedz iespēju būt pārliecinātam par savu veselības stāvokli vai slimības gadījumā savlaicīgi uzsākt ārstēšanu.

Latvijā darbojās vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kas paredz valsts apmaksātas dzemdes kakla vēža, krūts vēža un zarnu (kolorektālā) vēža profilaktiskās pārbaudes. Dzemdes kakla un krūts vēža pārbaužu veikšanai Nacionālais veselības dienests (NVD) izsūta uzaicinājuma vēstules. Uzaicinājums dzemdes kakla pārbaudei tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem (reizi trijos gados), savukārt krūts vēža pārbaudei (ar mamogrāfijas metodi) sievietēm vecumā no 50 līdz 68 gadiem (reizi divos gados). Uzaicinājums tiek nosūtīts uz sievietes deklarētos dzīvesvietas adresi trīs mēnešu laikā pēc personas dzimšanas dienas un tas ir derīgs trīs gadus. Tomēr, ja sievietei ir sūdzības par veselības stāvokli, bez nosūtījuma var vērsties pie jebkura ginekologa, kas sniedz valsts apmaksātas konsultācijas.

Minētās vecuma grupas noteiktas pamatojoties uz ārstu profesionālo asociāciju rekomendācijām, kā arī Eiropas Komisijas rekomendācijām par valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmas ieviešanu dalībvalstīs. Pēc Eiropas Komisijas rekomendācijām, katrai dalībvalstij ieteicams ieviest valsts organizētu vēža skrīningprogrammu, kuras ietvaros vēlams veikt mammogrāfijas izmeklējumu sievietēm vecumā no 50 – 69 gadiem. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI