Tas nozīmē, ka Komisija var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452).
Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.
Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm pret 272, 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu Komisijas priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.
Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnisko analīzi, un bloķēt Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.
Fakti: EP deputāti, norāda, ka saskaņā ar 2017. gada Komisijas ziņojumu vairākās dalībvalstīs uzraudzības iestādes un pārtikas ražotāji atšķirīgi un dažkārt kļūdaini piemēro ES noteikumus par gaļas produktu pagatavošanu.
Papildu informācija
- Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (13.12.2017)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/lv/texts-adopted.html
- Paziņojums presei par balsojumu komitejā (28.11.2017, angļu valodā)
- ES likumdošana par pārtikas piedevām gaļas izstrādājumos
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/HTML/?uri=CELEX:32011R1129&from=EN
- Bieži uzdoti jautājumi par kebabu gaļu (angļu valodā)
http://www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/background/20171212BKG90106/20171212BKG90106_en.pdf
- Bezmaksas audiovizuālie materiāli