DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Rīgā norisinājās starptautiska apaļā galda diskusija par tiesu budžeta veidošanas veidiem dažādās Eiropas valstīs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
7.novembrī, norisinājās Tiesu administrācijas ESF projekta “Justīcija attīstībai” un Eiropas Padomes Komisiju Tiesu efektivitātei (European Commission for the Effieciency of Justice, CEPEJ) sadarbības ietvaros apaļā galda diskusija par tiesu budžeta veidošanu dažādās Eiropas valstīs.

Šīs apaļā galda diskusijas mērķis bija veicināt tiesu budžeta sistēmas attīstību Latvijā, padziļināti apspriežot dažādus un novatoriskus veidus tiesu un tiesu sistēmas budžetu izstrādei un pārvaldīšanai.

Diskusijas laikā eksperti no Itālijas, Somijas, Igaunijas, Īrijas, Nīderlandes un Francijas dalījās ar savu valstu pieredzi attiecībā uz budžeta veidošanu, kā arī piedalījās diskusijās par iespējamajiem uzlabojumiem Latvijas tiesu budžetu veidošanā.

Apaļā galda diskusijā Eiropas Padomes Komisiju Tiesu efektivitātei (CEPEJ) projekta vadītājs Leonīds Antohi (Leonid Antohi) kopā ar uzaicinātajiem ārvalstu ekspertiem, Tiesu administrācijas, Tieslietu ministrijas, un ESF projekta "Justīcija attīstībai" pārstāvjiem pārsprieda jautājumus ne tikai par tiesu pārvaldības un tiesu sistēmu finansēšanas labās prakses piemēriem ekspertu pārstāvētajās valstīs, bet arī par tiesu budžetu kā instrumentu un mehānismu, ar kura palīdzību iespējams motivēt tiesas ierosināt pārmaiņas tiesu darba organizēšanā. Tāpat jāmin, ka visas diskusijās iesaistītās puses bija vienisprātis, ka tiesu budžetam jābūt savstarpējā mijierdarbībā ar sasniegtajiem rezultātiem.

Šīs apaļā galda diskusijas galvenie secinājumi un rekomendācijas no ārvalstu ekspertiem par Latvijas tiesu sistēmas budžeta veidošanu būs iekļauti Tieslietu sistēmas novērtējumā attiecībā uz tiesu sistēmas darbības sadaļu, ko izstrādā Eiropas Padomes Komisiju Tiesu efektivitātei (CEPEJ) sadarbībā ar Tiesu administrācijas projektu "Justīcija attīstībai". Bet jau sarunu gaitā visi klātesošie atzina, ka veiktspējīga tiesu administrēšana balstās uz snieguma rezultātiem. Tā kā tiesvedība ir ļoti dārgs process, nopietni jāpārdomā tiesu efektivitāte.

Eiropas Padomes Komisija Tiesu efektivitātei (CEPEJ) kā novērtējuma veicējs tika izvēlēta pamatojoties uz tās ekspertu ilggadējo pieredzi tiesiskuma attīstībā Eiropas Padomes 47 valstīs, tās rīcībā esošajiem resursiem, metodoloģijām un labākās prakses standartiem, padziļinātai izpratnei un ekspertīzei par Eiropas tieslietu sistēmu attīstību, kā arī, ņemot vērā jau pastāvošo veiksmīgo Latvijas valsts institūciju pieredzi sadarbībā ar komiteju.

Līdz 2018. gada beigām CEPEJ komisija izstrādās Latvijas tiesu sistēmas novērtējumu. Novērtējuma ietvaros CEPEJ sniegs tiesu sistēmas procesu efektivitātes un kvalitātes vērtējumu, neatkarības vērtējumu, attīstības potenciāla vērtējumu.

Vairāk informācijas par Eiropas Sociālā fonda projektu "Justīcija attīstībai" un šī projekta aktivitātēm pieejams šeit: https://ta.gov.lv/LV/sadarbiba_1510/eiropas_socialais_fonds_1520

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI