DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Eiropas putnu vērošanas dienu 2017 rezultāti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijā Eiropas putnu vērošanas dienu EuroBirdwatch 2017 ietvaros notika kopumā 30 Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB), Dabas aizsardzības pārvaldes un Latvijas vides aizsardzības fonda īstenoti pasākumi (www.putnudienas.lv). Kopumā pasākumos piedalījās un individuāli vēroja putnus ap 500 putnu draugu, kuri ziņoja par apmēram 107 000 novērotiem putniem no ap 150 sugām. Savukārt Eiropā un Centrālāzijā vairāk nekā 21 000 cilvēku no 41 valsts kopā novēroja vairāk nekā 4 miljonus putnu.

Visbagātīgāk šogad novērotas žubītes (21 354 putnu), lauku baloži (7741) un zosis (5248). Savukārt visbiežāk ziņots par sīļiem, lielajām zīlītēm un mājas strazdiem. Atšķirībā no pagājušā gada, šogad putnu vērošanai bija labāki laikapstākļi. Līdz ar to dalībniekiem bija lielākas iespējas vērot brīnumaino putnu migrāciju, kas arī tika novērtēts. Zīmīgi, ka tieši šo pasākumu laikā portālā Dabasdati.lv tika ieziņots pusmiljonais novērojums, kas bija Latvijas parastākais putns – žubīte.

Par interesantākajiem novērojumiem atzīstami dzeltensvītru ķauķītis, sārtgalvītis un Lapzemes stērste Papē, mandarīnpīle Ogrē, kā arī Sātiņu zivju dīķos novērotā melnā pīle (reti iekšzemē) un lielo balto gārņu bars (250 putni). Interesants ir arī Gaujā pie Carnikavas novērotais daļēji balts sīlis (leicisks īpatnis).

Ja ir vēlme turpināt iepazīt putnus vai aizvadītajā nedēļas nogalē neizdevās kārtīgi to izbaudīt, tad var pievienoties nākamajiem pasākumiem - putnu vērošanas sacensībām "Rīgas putnu cīņa" 21. oktobrī, putnu būrīšu tīrīšanas talkām vai citām LOB vietējo grupu aktivitātēm (informāciju skatīt www.lob.lv pieejamajā kalendārā).

Šogad Eiropā putnu vērošanas dienās vairāk nekā 934 rudens putnu migrācijas vērošanai veltītos pasākumos vairāk nekā 21 000 vērotāju saskaitīja vairāk nekā 4 miljonus putnu. Eiropā visbiežāk novērotās putnu sugas bija baltvaigu zoss, mājas strazds un žubīte. Visvairāk putnu novērots Somijā - apmēram 1,3 miljoni. Eiropas putnu vērošanas dienas jau 24. reizi organizēja starptautiskā putnu aizsardzības organizāciju savienība BirdLife International ar Slovākijas Ornitoloģijas biedrību (SOS/BirdLife Slovakia) priekšgalā. Eiropas putnu vērošanas dienas tiek organizētas, lai pievērstu uzmanību apdraudējumiem, ar ko saskaras putnu migrāciju laikā.

Eiropas putnu vērošanas dienas 2017 Latvijā organizē Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Ventspils muzeju, Talsu tūrisma informācijas centru, Kuldīgas aktīvās atpūtas centru, Liepājas reģiona tūrisma informācijas centru, LU Bioloģijas institūta Papes ornitoloģisko pētījumu centru, Raiņa muzeju Tadenavā, Kokneses tūrisma centru, LOB Rīgas vietējo grupu, LOB Jūrmalas vietējo grupu, LOB Cēsu vietējo grupu, LOB Litenes vietējo grupu un LOB Madonas vietējo grupu. Pasākumus finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Materiālus putnu būrīšu izgatavošanai nodrošina PATA kokmateriāli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI