DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
4
1
4

LIDA: darba organizācijā jāievēro līdzsvars starp iestādes efektivitāti, darbinieku veselību un atalgojumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Aizvadītā nedēļā Iekšlietu ministrijā notikušajā Sabiedriskās drošības trīspusējās sadarbības apakšapdomes sēdē, kur tika skatīts jautājums par izmaiņām Valsts policijas darba laika organizēšanas kārtībā, proti, par pāreju no līdzšinējā 24 stundu darba režīma uz 12 stundu darba režīmu. Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) norādīja uz vairākiem aspektiem, kas jāņem vērā darba devējam, nodrošinot darba laika organizāciju. Arodbiedrība uzskata, ka iestādes darba laika organizēšanas kārtības maiņa nekādā gadījumā nedrīkst negatīvi ietekmēt nodarbināto veselību un darba samaksu.

Sabiedriskās drošības trīspusējās sadarbības apakšapdomes sēdē iekšlietu sistēmā nodarbināto intereses pārstāvēja LIDA priekšsēdētājs Armands Augustāns un padomes loceklis Aleksandrs Gulbis.

Jau vēstīts,ka ar šā gada 1.septembri darba laika organizācija mainīsies divās Valsts policijas struktūrvienībās – Galvenās Kārtības policijas pārvaldes (GKPP) Speciālo objektu apsardzes pārvaldē un GKPP Operatīvās vadības birojā un nodaļās (dežūrdaļās), kur amatpersonas  no līdzšinējā 24 stundu darba režīma pāries uz 12 stundu darba režīmu.

LIDA priekšsēdētājs A. Augustāns uzsver: "Mērķis, kas jāsasniedz darba organizācijas jomā, ir līdzsvars starp veselību, nodarbinātā attīstības iespējām profesionālajā un personiskajā jomā, atalgojumu un Valsts policijas efektivitāti. Arodbiedrībai nav tiesību tiešā veidā iejaukties iestāžu, tostarp Valsts policijas, darba organizācijā, taču ir tiesības vērst darba devēja uzmanību uz aspektiem, kas jāņem vērā, lai ievērotu darba ņēmēja intereses - tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgem darba apstākļiem, kā arī uz taisnīgu darba samaksu. Respektīvi - nav runa par darbinieku darba laika organizāciju, bet darba apstākļiem un atbilstošu samaksu par padarīto darbu".

Arodbiedrība uzskata, ka Valsts policijas pienākums ir veicināt stabilitāti un organizēt darbu tā, lai amatpersonas, kuras nodarbinātas struktūrvienībās, kas nodrošina nepārtrauktu darbu, būtu vienlīdzīgā un tiesiski pamatotā stāvoklī. Nevienlīdzīga attieksme rada nelabvēlīgu iekšējo mikroklimatu, veicina nodarbināto "ceļošanu" no viena dienesta uz citu, meklējot sev izdevīgākus darba nosacījumus. Tāpat Valsts policijas pienākums ir nodrošināt tādu darba organizāciju un darba apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu. Nenodrošinot atbilstošus darba apstākļus, darbinieks no Valsts policijas puses tiek pakļauts pārgurumam, stresam, psiholoģiskai spriedzei, kā rezultātā pasliktinās veselības stāvoklis, tiek pieļauti disciplīnas pārkāpumi. Rezultātā darbinieki tiek saukti pie disciplinārās, administratīvās, kriminālās vai civiltiesiskās atbildības, kas rada negatīvas sekas gan darbiniekam, gan iestādei.

A.Augustāns pauž: "Nav pieļaujama situācija, ka darbinieki nepamatoti tiek pakļauti apstākļiem, kā dēļ var tikt disciplināri sodīti un atvaļināti no dienesta, pazemināti amatā vai piemēroti citi disciplinārsodi, kas nākotnē viennozīmīgi ietekmē darbinieku materiālo un piholoģisko stāvokli. Iestādei ir jādara viss, lai šādas situācijas nepieļautu".

Jau izskanējis, ka lielākās nodarbināto bažas par pāreju no 24 stundu darba režīma uz 12 stundu darba režīmu ir saistītas ar iespējamām izmaiņām ienākumu apjomā, kas var sarukt, piemēram, pieaugot transporta izdevumiem, kas nepieciešami, lai nokļūtu darba vietā. Taču šajā sēdē Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis apliecināja, ka darīs visu iepējamo, lai darbinieki šo pārmaiņu rezutātā neciestu, proti - darbiniekiem, kuru darba vieta ir tālu no mājām, meklēs iespēju piedāvāt darbu tuvāk dzīves vietai un plānos dienestu tā, lai ievērotu darbinieku intereses.

"Tas ir pozitīvi, ka Valsts policija ir gatava risināt šos jautājumus. Tāpat ceram, ka iepriekš arodbiedrības sniegtie priekšlikumi tiks ņemti vērā un iespēju robežās ieviesti", saka A.Augustāns.

LIDA iepriekš pauda savu viedokli par darba organizācijas maiņu atsevišķās Valsts policijas struktūrvienībās, kā arī izteica vairākus priekšlikumus, tā piemēram, meklēt iespējas gūt papildus finansējumu atalgojuma palielināšanai, uzlabot sociālās garantijas, rast iespējas nogādāt darbiniekus līdz amata pienākumu izpildes vietai, mainīt darba kārtību kādā notiek maiņu pieņemšana un nodošana, nodrošināt līdzdalību, lai darbinieks varētu ietekmēt veicamo darbu organizāciju, un komunikāciju, kas nepieciešama darba veikšanai, kopā ar citiem meklējot radušos problēmu risinājumus.

Valsts policija sēdē informēja, ka joprojām būs struktūrvienības, kurās tiks turpināts 24 stundu darba režīms. Pamatojums šādam lēmumam ir dienesta pienākumu izpildes specifika Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs. 24 stundu darba režīms jorojām tiks īstenots Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona un specvienības OMEGA amatpersonām. Šo struktūrvienību darbība būtiski atšķiras no citām struktūrvienībām, kurās tiek nodrošināta nepārtraukta darbība, proti, amatpersonas laikā, kad nedodas uz izsaukumiem, strādā pēc noteikta nodarbību plāna.

Lai darbinieku intereses būtu pārstāvētas sarunās ar darba devējiem, LIDA aicina pievienoties arodbiedrībai,  kā arī būt aktīviem un informēt LIDA par neskaidriem vai aktuāliem jautājumiem, rakstot uz e-pastu lidarodbiedriba@lidarodbiedriba.lv vai zvanot pa tālruni 22301434.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI