DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
9
9

Amatpersonu goda un cieņas aizstāvība – arodbiedrības rokās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šķiet daļa sabiedrības vienmēr ir bijusi negatīvi noskaņota pret tiesībsargājošajām iestādēm un to darbiniekiem, un pieaugot dažādu sociālo tīklu popularitātei internetā aizvien biežāk atrodami ieraksti, kuros pausti dažādi viedokļi par kādu konkrētu amatpersonu. Ir situācijas, kurās šie ieraksti ir veidoti ar mērķi izplatīt nepatiesu, apmelojošu, vai vienkārši aizskarošu informāciju, tādejādi aizskarot amatpersonas godu un cieņu.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrībai (LIDA) aizvien biežāk nākas konstatēt gadījumus, kad personas izrāda nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgām prasībām un rīkojumiem, izrādot arī pretošanos, tai skaitā, nodarot policijas darbiniekam miesas bojājumus. Tāpat, atriebības vai citu motīvu vadīti, likumpārkāpēji, pret kuriem tiek piemērotas soda sankcijas, publiski izplata policijas darbinieka godu un cieņu aizkārošu informāciju, kas bieži vien ir nepatiesa, sevišķi aizskaroša, lietojot žargonu, necenzētus vārdus, slimību apzīmējumus, norādot uz personas fiziskās un garīgās veselības apšaubīšanu, apsmejot personas ārējo izskatu, elementāru prasmju trūkuma piedēvēšana, kas tiesiskā valstī nav akceptējams.

 LIDA norāda uz likuma Par policiju 22. panta pirmo daļu, kurā noteikts, ka policijas darbinieks ir valsts varas pārstāvis, un likumīgās prasības un rīkojumi, ko viņš izvirzījis vai devis, pildot dienesta pienākumus, visām personām ir obligāti jāizpilda. Nepakļaušanās policijas darbinieka likumīgajām prasībām ir sodāma. Policijas darbinieks atrodas valsts aizsardzībā, viņa godu un cieņu aizsargā valsts. Policijas darbinieka goda aizskaršana, pretošanās viņam, viņa dzīvības un veselības apdraudējums, kā arī rīcība, kura traucē pildīt dienesta pienākumus, ir sodāma Latvijas Republikas likumos noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši Arodbiedrību likumam un LIDA statūtiem arodbiedrība ir tiesīga pārstāvēt savus biedrus tiesas procesos, līdz ar to LIDA ir izveidojusies pieredze un tiesu prakse saistībā ar šāda rakstura jautājumu risināšanu. Arodbiedrība regulāri sniedz policijas darbiniekiem tiesisko aizsardzību, palīdz sagatavot pieteikumu tiesai par mantiskā, personiskā, morālā kaitējuma atlīdzināšanu, kā arī pārstāv policijas darbiniekus (LIDA biedrus) tiesā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI