DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Valtera Capa balvas laureāts – Edgars Sūna

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pirmdien, 4. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) septīto reizi tiks pasniegta Valtera Capa balva. Par Valtera Capa balvas laureātu šogad ir kļuvis viens no izcilākajiem jaunās paaudzes zinātniekiem Baltijas valstīs, LZA īstenais loceklis, profesors Dr.chem. Edgars Sūna. Valtera Capa balva Edgaram Sūnam piešķirta par izcilu ieguldījumu jaunu zāļu vielu radīšanā un starptautiski nozīmīgiem izgudrojumiem to sintēzes metožu pilnveidošanā.

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas jeb WIPO (World International Property Organization) datu bāzē atrodami vairāk nekā 100 reģistrēti izgudrojumi, kuru autors vai līdzautors kopīgi ar Eiropas valstu un ASV kolēģiem ir Edgars Sūna. Izgudrojumi attiecas uz dažādām medicīnas ķīmijas jomām – gan uz jaunu zāļvielu radīšanu, gan arī uz modernāku un ekonomiskāku zāļvielu sintēzes metožu izstrādi. Piemēram, sadarbībā ar ārvalstu farmaceitiskajiem uzņēmumiem Edgars Sūna ir izstrādājis jaunas zāļvielas iekaisuma procesu, kā arī elpošanas problēmu (miega apnojas un pēcoperācijas elpošanas traucējumu) ārstēšanai. Pētījumu gaitā radīta arī virkne jaunu organiskās sintēzes metožu zāļvielu ātrākai un lētākai iegūšanai. Šobrīd Edgars Sūna ar Latvijas Organiskās sintēzes institūta līdzstrādniekiem aktīvi iesaistījušies plaša mēroga starptautiskā pētījumu programmā, kura vērsta uz konceptuāli jaunu antibakteriālo līdzekļu izstrādi cīņai ar dzīvībai īpaši bīstamajiem multirezistentajiem patogēnajiem mikroorganismiem (gram-negatīvajām baktērijām). Cits sadarbības projekts vērsts uz zāļvielas izstrādi otrā tipa diabēta ārstēšanai. Jāpiemin arī "pašmāju" pētījums, kura mērķis ir toksiskas dabasvielas "diazonamīds A" izmantošana pretvēža līdzekļa radīšanai. Organiskās sintēzes institūtā Edgars Sūna pievērš izgudrotāju darbībai arī citus jaunos zinātniekus, pilnveidojot viņu profesionālās iemaņas un prasmes.

Valtera Capa balva iedibināta 2004. gada septembrī, un to kopš 2005. gada reizi divos gados piešķir Latvijas Zinātņu akadēmija kopīgi ar Latvijas Republikas Patentu valdi un firmu "Minox GmbH". Rīgā baltvācu ģimenē dzimušais Valters Caps (Walter Zapp, 1905-2003) bija izcils izgudrotājs, fototehnikas konstruktors, kurš ar savu pasaulslaveno fotoaparātu VEF-Minox veicinājis Latvijas vārda atpazīstamību pasaulē. Viņa vārdu nesošā balva tiek piešķirta izgudrotājam, kas ar savu veikumu ir pazīstams ārpus Latvijas robežām. Balvas laureāti ir bijuši B. Joffe, R. Kalniņš (2005), J. Upatnieks (2007), R. Skuruls (2009), M. Ābele, K. Lapuška (2011), J. Spīgulis (2013) un I. Kalviņš (2015).

Valtera Capa balvas pasniegšanas ceremonija notiks pirmdien, 4. septembrī plkst. 15.00 Latvijas Zinātņu akadēmijā Rīgā, Akadēmijas laukumā 1, 3. stāvā. Informācija pa tālruni 67220725 vai e-pastu chem@lza.lv .

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI