DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

NTSP vienojas par izmaiņām nodokļu reformas plānā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Nacionālā trīspusējās sadarbības padome (NTSP) ceturtdien, 29. jūnijā, vienojās par izmaiņām nodokļu reformas plānā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis pauda gandarījumu, ka sociālie partneri ir spējuši vienoties par nodokļu reformas jautājumiem, kas ir svarīgi Latvijas tautsaimniecības attīstībai, uzsverot, ka plānotās izmaiņas ļaus samazināt sociālo nevienlīdzību, kā arī attīstīt uzņēmējdarbību un piesaistīt investīcijas. "Ieviešot plānotās izmaiņas, zaudētāju nebūs – tiks mazināta iedzīvotāju nevienlīdzība un sekmēta tautsaimniecības attīstība," tā M. Kučinskis.

NTSP sēdē, kurā piedalījās valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji, sociālie partneri vienojās, ka Veselības ministrijai nekavējoties jāuzsāk veselības finansēšanas likumprojekta izstrāde. Sociālie partneri atbalstīja iepriekš Sadarbības padomes pieņemto lēmumu rast papildu finansējumu veselības aprūpei, palielinot sociālās iemaksas par vienu procentpunktu, gan darba devēju, gan arī darbinieku iemaksas palielinot par pusprocentpunktu.

Nolemts sasaistīt nodokļu nomaksu ar veselības pakalpojumu pieejamību un finansējumu, atbildīgajām ministrijām, Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksātāju skaita paplašināšanai un maksājumu kvalitātes uzlabošanai, izstrādāt priekšlikumus, lai paplašinātu, pieejamo valsts veselības apdrošināšanas pieejamo pakalpojumu grozu personām, kas atrodas ārpus sociālā nodokļa maksātāju loka, kā arī izvērtēt iespēju noteikt sociālās apdrošināšanas minimumu.

Noteikts arī, ka nodokļu reformas projektā jārod iespēja paredzēt labu, starptautiskai praksei atbilstošu valsts finansējumu veselības aprūpei. Veselības aprūpei nepieciešams nodrošināt tādu finansējuma pieaugumu, ka 2020. gadā valsts budžeta finansējums veselības aprūpei ir vismaz 4 % no IKP. Tāpat jārod iespēja paredzēt labu, starptautiskai praksei atbilstošu valsts finansējumu izglītībai un zinātnei.

Savukārt, atbilstoši Ēnu ekonomikas apkarošanas padomē atbalstītajiem priekšlikumiem, jāsagatavo attiecīgie tiesību aktu projekti straujākai ēnu ekonomikas mazināšanai un jāvirza apstiprināšanai Ministru kabinetā, Saeimā vai budžeta likumprojektu pakā.

Sociālie partneri arī vienojās ievērot iepriekšējās vienošanās un NTSP lēmumus par minimālās algas, neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādībā esošiem bērniem ievērojamu paaugstināšanu, ieviest darba un kapitāla ienākumu nodokļu vienlaicīgu līdzsvarošanu, rast risinājumus nevienlīdzības un nabadzības mazināšanai sabiedrībā, kā arī izvērtēt iespējas paplašināt koplīgumā ietvertās darbinieku garantijas, kuras papildus neapliek ar darbaspēka nodokļiem. Sēdes laikā arī nolemts atbalstīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāti.

Plānots, ka Ministru kabinets par šiem jautājumiem lems 4. jūlija un 11. jūlija sēdēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI