DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret piecām personām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis prokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret piecām personām, no kurām divas ir valsts amatpersonas.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi norāda, ka laika posmā no 2014.gada aprīļa līdz 2015.gada jūlijam Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības "Rīgas Centrāltirgus" darbinieki veica prettiesiskas darbības.

Rīgas domei piederošās kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs organizēja piesavināšanos lielā apmērā, kapitālsabiedrības darbinieks (valsts amatpersona) atbalstīja valdes priekšsēdētāja organizēto piesavināšanos, savukārt trīs darbinieki piesavinājās kapitālsabiedrības naudas līdzekļus lielos apmēros, kas viņu rīcībā nonāca veicot savus darba pienākumus, nododot tos vadībai.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības: vienu valsts amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, ja tas radījis smagas sekas (Krimināllikuma (KL) 318.panta trešā daļa) un par piesavināšanos lielā apmērā organizēšanu (KL 20.panta otrā daļa un 179.panta trešā daļa); vienu valsts amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas radījis smagas sekas (KL 318.panta trešā daļa) un piesavināšanos lielā apmērā atbalstīšanu (KL 20.panta ceturtā daļa un 179.panta trešā daļa), kā arī trīs personas par piesavināšanos lielā apmērā (KL 179.panta trešā daļa).

Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam ierosināt saukt pie kriminālatbildības trīs personas par kapitālsabiedrības naudas līdzekļu, kas viņu rīcībā nonāca, veicot savus darba pienākumus, piesavināšanos, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās (KL 179.panta otrā daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Krimināllikuma 20.pants. Līdzdalība

(2) Par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi.

(4) Par atbalstītāju uzskatāma persona, kas apzināti veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, dodot padomus, norādījumus, līdzekļus vai novēršot šķēršļus tā izdarīšanai, kā arī persona, kas iepriekš apsolījusi noslēpt noziedzīga nodarījuma izdarītāju vai līdzdalībnieku, noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus un līdzekļus, noziedzīga nodarījuma pēdas vai noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus vai arī iepriekš apsolījusi iegādāties vai realizēt šādus priekšmetus.

179.pants. Piesavināšanās

(2) Par piesavināšanos, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

(3) Par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, kā arī par narkotisko, psihotropo, stipri iedarbīgo, indīgo vai radioaktīvo vielu, sprāgstvielu, šaujamieroču vai munīcijas piesavināšanos —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(3) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI