DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pasaules pretvēža diena – “Mēs varam. Es varu”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Katru gadu 4. februārī tiek atzīmēta Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Pasaules pretvēža diena. PVO 2016.-2018. gada Pasaules pretvēža dienai ir noteikusi saukli “Mēs varam. Es varu”. Viens no šīs dienas vēstījumiem ir vēža profilakses un savlaicīgas diagnostikas nozīme.

Katru gadu Latvijā no jauna tiek atklāti vairāk nekā 11 000 jauni ļaundabīgu audzēju gadījumi* (2013.g. – 11597, 2014.g. – 11523, 2015.g. – 11152), kas ir aptuveni 300 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Tomēr pēc SPKC statistikas datiem redzams, ka pēdējos gados novērojama pozitīva tendence – onkoloģiskās saslimšanas atklāj arvien agrīnākās stadijās. Piemēram, 2015. gadā ļaundabīga audzēja diagnoze 1. un 2. stadijā tika atklāta 47,9% pacientu, salīdzinājumam 2010. gadā tie bija 42% un 2000. gadā tikai 40,9%. Savukārt analizējot piecu gadu izdzīvotību saistībā ar slimības atklāšanas stadiju, pierādīts, ka jo agrīnāk slimību atklāj, jo lielāka iespējamība, ka pacients nodzīvos piecus gadus un ilgāk.

Pēc Reģistra* datiem no visiem pacientiem, kuriem diagnosticēja ļaundabīgu audzēju 1. stadijā 2010. gadā, piecus gadus un ilgāk nodzīvoja 81,3%, no tiem, kuriem slimību diagnosticēja 2. stadijā, piecus gadus un ilgāk nodzīvoja 64,4%, savukārt no tiem, kuriem slimību atklāja 4. stadijā, piecus gadus un ilgāk nodzīvoja tikai 8,8 %. 

SPKC speciālisti uzsver, ka ne visos gadījumos ir viegli diagnosticēt ļaundabīgu audzēju – ne visiem vēža veidiem ir agrīnas pazīmes un simptomi, ir vēža veidi, kuriem brīdinošas pazīmes parādās tikai vēlīnās slimības stadijās.

Lai veicinātu ļaundabīgo audzēju iespējami drīzu atklāšanu, Latvijā darbojas valsts apmaksāta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kura paredz veikt izmeklējumus sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem - dzemdes kakla vēža pārbaude, sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem - krūts vēža un iedzīvotājiem vecumā no 50 gadiem - zarnu vēža pārbaude. Par pārbaudēm aicinām jautāt savam ģimenes ārstam un skatīt informāciju Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Atgādinām, ka ikviens, rūpējoties par savu veselību, var mazināt ļaundabīga audzēja attīstības risku. Piemēram, lietojot veselīgu uzturu, regulāri nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, atsakoties no kaitīgiem ieradumiem (smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana) un savlaicīgi veicot profilaktiskās apskates.  

* Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrs

Ilze Arāja
Komunikācijas nodaļas vadītāja, Slimību profilakses un kontroles centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI