DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Grozījumi noteikumos aizliedz dzīvnieku pievilināšanai izmantot briežu dzimtas dzīvnieku urīnu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Norvēģijā 2016.gada 15.martā tika konstatēts pirmais saslimšanas gadījums savvaļas ziemeļbriedim ar hroniskās novājēšanas slimību (HNS)*, un 2016.gada 25.maijā HNS tika konstatēts alnim. Latvija no EK saņēmusi informāciju par to, ka ir risks ar briežu dzimtas dzīvnieku urīnu, kas paredzēts dzīvnieku pievilināšanai, ievazāt HNS ierosinātāju briežu dzimtas dzīvniekiem no HNS skartajām valstīm. Tādēļ valdība otrdien, 6.decembrī, pieņēma Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus noteikumos par prasībām tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēka patēriņam.

Ņemot vērā risku, kas saistīts ar savvaļas un ierobežotās platībās audzētu briežu dzimtas dzīvnieku HNS tālāku izplatību un uzliesmojumiem, grozījumi aizliedz dzīvnieku pievilināšanai paredzētā briežu dzimtas dzīvnieku urīna izmantošanu un laišanu tirgū Latvijas teritorijā, kā arī ievešanu no trešajām valstīm un Eiropas Savienības dalībvalstīm un eksportēšanu.

Noteikumi arī paredz nobeigušos lolojumdzīvnieku** aprakšanu uz vietas teritorijā, kurā lolojumdzīvnieki ir atradušies (dzīvojuši), tādējādi neradot risku cilvēka, dzīvnieku un vides veselībai, kā arī neradot patogēnu izkliedes risku.

Noteikumos veikti arī redakcionāli precizējumi.

Noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 2012.gada 17.aprīļa noteikumos Nr.275 "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam"" stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

* HNS ir hroniska centrālās nervu sistēmas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem, kuriem novēro sugai neraksturīgas pārmaiņas uzvedībā, kustību traucējumus un organisma vispārējā stāvokļa pasliktināšanos. Slimība ir zināma kopš 1967.gada. Eiropas Savienībā slimība nav konstatēta, bet tā ir konstatēta Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. Līdz šim slimība tika novērota savvaļas vai ierobežotās platībās audzētiem staltbriežiem un savvaļas baltastes briežiem, bet šogad tā ir konstatēta savvaļas ziemeļbriedim un alnim.

** lolojumdzīvnieks - jebkurš tādas sugas dzīvnieks, kuru cilvēks parasti baro un tur tādiem mērķiem, kas nav lauksaimniecība, un kuru nelieto uzturā.

______________________________

Rūta Rudzīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI