DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes

Par dzīvnieku izņemšanas kārtību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ja Latvijā tiek konstatēta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, kā arī labturības vai turēšanas pārkāpumi, divām institūcijām – Policijai un PVD – ir atbildība un pilnvaras atrisināt situāciju. Šo iestāžu pārstāvji konstatē pārkāpumu, pieņem lēmumu par dzīvnieka izņemšanu, ko atbilstoši noformē, sastādot izņemšanas protokolu un dzīvnieks nonāk patversmē. Tad Policija vai PVD trīs darba dienu laikā informē Nodrošinājuma valsts aģentūru (NVA), kura lemj par tālāko dzīvnieka likteni. NVA no valsts budžeta līdzekļiem sedz izdevumus, kamēr dzīvnieks uzturas patversmē.

Pašlaik 23 kaķi un viens suns, kas atrodas dzīvnieku patversmē "Ulubele", nonākuši neapskaužamā situācijā – viņu uzturēšanās patversmē netiek apmaksāta un arī adoptēt viņus nedrīkst. Nepieņemamā situācija izveidojusies Jūsu vadīto iestāžu - Policijas un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) neatbilstoši noformētu dokumentu rezultātā.

Suns Ralfs, kuru novārgušu sēņotāji atrada mežā piesietu pie koka, ir pilnībā atlabis un vesels. Viņš patversmē uzturas jau pusgadu, bet šajā laikā joprojām nav sakārtoti dokumenti, kas atļautu viņa adopciju. Līdzīgs statuss ir 23 kaķiem, kas nožēlojamā stāvoklī tika pārvesti uz patversmi pirms divām nedēļām no kāda daudzdzīvokļu nama dzīvokļa, kurā viņi tika turēti antisanitāros apstākļos.

Ralfa un 23 kaķu gadījumā dokumenti nav noformēti vispār vai tie ir noformēti neatbilstoši, attiecīgi dzīvnieku uzturēšanās patversmē netiek apmaksāta, kā arī viņi ir kļuvuši par situācijas ķīlniekiem – adoptēt viņus nedrīkst. Savukārt, ja patversmē vērsīsies iepriekšējie saimnieki, kas savus dzīvniekus novārdzinājuši, patversmei nav tiesības dzīvniekus neatdot saviem spīdzinātājiem.

Aktuāla problēma ir arī Jūsu vadīto institūciju atteikšanās reaģēt uz iedzīvotāju, dzīvnieku patversmju saucieniem palīgā par bezpalīdzīgā stāvoklī atstātiem dzīvniekiem– nenotiek izbraukšana uz notikuma vietu vai arī, ja tiek izbraukts, palīdzība netiek sniegta, aizbildinoties ar likuma nepilnībām, piemēram, aizliegumu  ieiet privātīpašumā.

Informējam, ka dzīvniekiem traģisks var izrādīties PVD lēmums operatīvi nereaģēt un neizņemt dzīvniekus no dzīvokļa Lokomotīves ielā šā gada 12. februārī, bet gan aprobežoties ar paziņojuma iemešanu paskastītē, ka dzīvokļa apskate tiks veikta 26. februārī.

Par visiem 3 augstāk minētajiem gadījumiem esam rakstījuši iesniegumus, lūdzot institūcijas operatīvi reaģēt, novērst nepilnības, atbilstoši normatīvu prasībām noformēt  dzīvnieku izņemšanas, lai pārkāpumu konstatēšanas gadījumos, varētu īpašniekiem uzlikt par pienākumu segt valstij dzīvnieku uzturēšanas izdevumus, kā arī lai dzīvniekus to īpašniekiem varētu konfiscēt, nepieļaujot tālāku dzīvnieku mocīšanu.

Lūdzam PVD, Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas vadību uzlikt par pienākumu konkrētiem šo iestāžu darbiniekiem:

1) Noformēt suņa Ralfa izņemšanu un uzturēšanos patversmē "Ulubele" no 2015. gada 16. septembra;

2) Noformēt 23 kaķu izņemšanu un uzturēšanos patversmē "Ulubele" no 2016. gada 1. februāra;

3) Nodrošināt PVD un Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas sadarbību, lai ieietu Lokomotīves ielas privātīpašumā 26. februārī un tur izņemtu dzīvniekus.

Tāpat ceram uz PVD, Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas vadības iniciatīvu izstrādāt precīzas rokasgrāmatas vai instrukcijas šo iestāžu darbiniekiem gadījumiem, kad jāveic dzīvnieku izņemšana. Lai turpmāk vairs nenotiktu regulāra dokumentu noformēšanas un pienākumu veikšanas deleģēšana no vienas iestādes otrai, bet gan nopietns visu šo iestāžu kopīgs un atsevišķs darbs pie dzīvnieku tiesību aizstāvības Latvijā. 

Biedrības "Dzīvnieku pansija Ulubele" valdes locekle
Ilze Džonsone

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI