DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
23. februārī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Lauksaimnieki: Arī turpmāk atbalstīsim PVD cīņā ar Āfrikas cūku mēri

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šobrīd sabiedriskajā telpā līdz absurdam nonākušās nepamatotās un neprofesionālās runas par to, ka nauda iztērēta, bet Āfrikas cūku mēris (ĀCM) tā arī nav apkarots, par it kā dāsnajām piemaksām Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoriem, ir satraukušas lauksaimnieku organizācijas, no kurām daudzas ir piedalījušās mēra apkarošanā un redzējušas, cik pašaizliedzīgi to dara PVD inspektori.

Tiek apgalvots, ka Āfrikas cūku mēris it kā nav apkarots. Ar PVD inspektoru aktīvu darbu – gan skaidrojot cūku turētājiem, kā pasargāt cūkas no saslimšanas, gan regulāri apsekojot saimniecības, ir izdevies būtiski samazināt Āfrikas cūku mēra uzliesmojumus mājas cūku populācijā. Ja 2014. gadā ĀCM konstatēja 32 saimniecībās un nācās likvidēt 564 cūkas, tad 2015. gadā tas konstatēts tikai 10 nelielās saimniecībās, likvidējot 213 cūkas. Tas ir trīs reizes mazāk!

Tas, ka Āfrikas cūku mēra izplatība mājas cūkām, ir būtiski samazinājusies; 2015.gada septembrī bija pēdējais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē un galvenais – līdz šim nav konstatēts neviens gadījums, kad slimība ievazāta no vienas saimniecības citā.

Papildus tam – pateicoties PVD inspektoru darbam, ir būtiski pieaudzis biodrošības prasībām atbilstošo saimniecību skaits un vienlaikus ir pieaugusi arī zemnieku izpratne par biodrošības lomu ĀCM profilaksei. Ja 2014. gada vasarā, kad sērga sāka plosīties Latvijā, biodrošības prasībām atbilda aptuveni 16 % novietņu, tad 2015. gada beigās biodrošības prasībām atbilst jau 77 %, tostarp Latgalē šis rādītājs sasniedz pat 90 %.

Pateicoties biodrošības līmeņa pieaugumam un pateicoties daudz apspriestajām kompensācijām saimniecībām, kurām nācās nokaut un iznīcināt cūkas un piedzīvot tirdzniecības ierobežojumus, ir izdevies nepieļaut Āfrikas cūku mēra ievazāšanu lielajās komercsaimniecībās, nemaz nerunājot par to, ka kompensāciju saņēmēji nebankrotēja, varēja norēķināties ar kreditoriem un saglabāt kaut daļu darbavietu.

Ir tuvredzīgi, nepieļaujami un pat neiespējami visu mērīt ciparos un papīros! Likumi, protams, ir jāievēro, taču neviens likums, neviens cipars nevar apturēt Āfrikas cūku mēra izplatību. Tas ko mēs – lauksaimnieki, cieši sadarbojoties ar Zemkopības ministriju un PVD varam darīt – nosargāt mājas cūkas katrā vismazākajā piemājas saimniecībā, kur cūkas ir dienišķā iztikšana un nosargāt cūkas lielajās fermās, kuru bankroti slimības gadījumā radītu katastrofālu situāciju reģionos un nozarē kopumā.

Noteikumi par kompensācijām tirgus traucējumu gadījumā nozarē tika uztverti kā drošības spilvens cūku audzētājiem. Ņemot vērā tā brīža situāciju 2014. gada vasarā, kad EK lēmuma 2014/178/ES uzliktie ierobežojumi cūkkopības saimniecībām, kas atradās ĀCM slimības skartajā II un III zonā bija tiešām drastiski.

Tas ir svarīgi it īpaši tagad, kad tieši pateicoties Latvijas Zemkopības ministrijas un PVD iniciatīvai Eiropas Komisija pieņēma un  akceptēja ierosinājumu atvieglot ĀCM dēļ noteiktos mājas cūku tirdzniecības un pārvietošanas ierobežojumus no III jeb kritiskās teritorijas. Tagad, ievērojot striktus nosacījumus, ir atļauts mājas cūkas no III teritorijas pārvietot ne tikai visā valsts teritorijā, bet pat un uz citām Āfrikas cūku mēra skartajām ES dalībvalstīm - Lietuvu, Igauniju un Poliju.

Lauksaimnieku organizācijas arī turpmāk atbalstīs PVD cīņā ar Āfrikas cūku mēri, jo mēs esam redzējuši, kā PVD inspektori strādā – pārbauda katru kūti, palīdz ieviest biodrošības pasākumus, vāc trūdēt sākušos dzīvnieku līķus, dezinficē sērgas skartās vietas, mierina saimniekus, uzklausa to dusmas, brauc jebkurā diennakts laikā no grāvjiem vilkt ārā meža cūku līķus un ved uz Latgali, kur darbojas līķu sadedzināšanas iekārta, kuru steidzamības kārtā pēc pirmo slimības gadījumu konstatēšanas iegādājās PVD, lai valstī atrisinātu sasāpējušo problēmu par līķu iznīcināšanu. To visu dara cilvēki – PVD inspektori, kuriem tas ne tuvu nav vienīgais darba pienākums, bet kuriem atalgojums pēc nodokļu nomaksas ir 500 eiro.

Neveicot visus iepriekš minētos preventīvos pasākumus, ĀCM nonākot lielākā skaitā komercfermu, valstij kompensācijās slimības skartajām saimniecībām un slimības seku likvidēšanai saistītajiem izdevumiem PVD  būtu jāizmaksā krietni lielākas summas par jau šobrīd izmaksātajām.

Lauksaimnieku organizācijas:

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome                                            

Latvijas Cūku audzētāju asociācija                            

Biedrības Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācija                   

Latvijas Zemnieku federācija                         

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI