DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Bez viltotu smaržu un kosmētisko līdzekļu atrašanās tirdzniecībā nozares ieņēmumi būtu par 16,9 % lielāki

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ik gadu smaržu un kosmētisko līdzekļu nozare Latvijā viltojumu dēļ zaudē 16,9 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī - tā liecina Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja (ITSB) 2015. gadā publicētais pētījums “Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskās izmaksas: pārkāpumu radīto seku aprēķins smaržu un kosmētisko līdzekļu ražošanas sektorā”.

Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Igaunijā zaudējumi ir 7,9 % no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Lietuvā – 18,1 %. Vidējais rādītājs ES dalībvalstīs ir 7,8 %. Pētījumā aprēķināts, ka viltotu smaržu un kosmētisko līdzekļu klātbūtne tirgū ES valstīs šo produktu legālajiem ražotājiem, mazumtirgotājiem un izplatītājiem katru gadu rada 4,7 miljardu eiro lielus zaudējumus.

Savukārt zaudētie ieņēmumi izraisa darbavietu zudumu. Pētījuma rezultāti liecina, ka šā iemesla dēļ legālās ražotnes nodarbina par 50 000 darbiniekiem mazāk. Līdz ar to kopumā tiešā un netiešā viltoto produktu ietekme mērāma 9,5 miljardu euro apmērā.

Neskatoties uz to, ka viltota kosmētika var saturēt veselībai bīstamas un toksiskas vielas, līdz ar to nopietni apdraudēt veselību un pat izraisīt nāvi, viltoto produktu popularitāte ir liela. Viltotie produkti maksā vairākas reizes lētāk nekā oriģināli un joprojām ir gadījumi, kad patērētājs apzināti pērk viltojumu. Visbiežāk viltojumus patērētājs gan apzināti, gan neapzināti iegādājas interneta vietnēs.

Iekšējā tirgus saskaņošanas birojs ir ES aģentūra preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas jomā. 2012. gadā tam tika uzticēta atbildība par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru, kura mērķis ir atbalstīt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un cīņu pret pārkāpumiem.

Vairāk informācijas par pētījumu "Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskās izmaksas: pārkāpumu radīto seku aprēķins smaržu un kosmētisko līdzekļu ražošanas sektorā" Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra mājas lapā.

Papildus informācija par:

Ilze Grava
Patentu valdes
Patentu tehniskās bibliotēkas
Informācijas resursu nodaļas
Vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI