DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

EM kritika par MUN režīma nozaru sarakstu ir stipri priekšlaicīga

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Finanšu ministrija (FM) pauž neizpratni un uzskata par nekorektu ekonomikas ministres publiski pausto kategorisko nostāju pret FM sākotnējo nozaru saraksta piedāvājumu, kurās nevarēs piemērot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šo sarakstu FM izplatījusi kā sākotnējo darba versiju iesaistītajām institūcijām diskusiju uzsākšanai un tā pilnveidošanai, tāpēc sagaida konstruktīvus priekšlikumus darba grupas ietvaros, lai pēc tam varētu to pārrunāt ar sociālajiem un sadarbības partneriem.

Lai sasniegtu MUN likumā ietverto mērķi un nodrošinātu atbilstošu MUN režīma piemērošanu, saskaņā ar Saeimas deleģējumu un Ministru kabineta (MK) rīkojumu FM, Ekonomikas ministrija (EM), Labklājības ministrija un Valsts ieņēmumu dienests šobrīd strādā pie nozaru saraksta izveides, kurās, veicot saimniecisko darbību, nevarēs piemērot MUN režīmu.

Šobrīd EM attieksme liecina par nevēlēšanos iesaistīties konstruktīvās diskusijās, lai sakārtotu nozares, kurās MUN režīms acīmredzami kropļo veselīgu konkurenci un kalpo par pamatu nodokļu optimizēšanai, kā piemēram, būvniecība, vairumtirdzniecība, finanšu, grāmatvedības un juridiskie pakalpojumi u.c.

FM piedāvātais nozaru saraksts ir saskaņā ar MUN likuma mērķi un izvirzītajiem kritērijiem. Nav pieņemama situācija, kad mikrouzņēmumu darbības forma tiek izmantota nevis kā atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai vai jaunu darba vietu radīšanai, bet gan kā līdzeklis nodokļu optimizēšanai. Šāda prakse ir jāmaina, lai nodrošinātu vienlīdzīgu konkurenci uzņēmējdarbības vidē. Daudzās no šīm nozarēm MUN skaits ir tik liels, ka no tirgus tiek izspiesti tā dalībnieki, kas strādā parastajā nodokļu režīmā.

Lai sasniegtu MUN likumā ietverto mērķi un nodrošinātu atbilstošu MUN režīma piemērošanu, MK noteikumos paredzēts uzskaitīt nozares, kurās, veicot saimniecisko darbību, nevarēs piemērot MUN režīmu, jo tādējādi:

  • netiek ievērotas sabiedrības intereses sociālās drošības jomā, jo pastāv augsts nelaimes gadījumu risks un mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbiniekiem sociālo pakalpojumu klāsts pieejams mazākā apmērā nekā tiem darbiniekiem, par kuriem nodokļi tiek maksāti vispārējā režīmā;
  • mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīms var tikt izmantots vienīgi nodokļu plānošanas nolūkā;
  • nepieciešamas atbilstošas zināšanas un kvalifikācija un kuras nav atzīstamas par nozari ar zemu ienākuma potenciālu;
  • netiek ievērotas sabiedrības intereses godīgas konkurences jomā;
  • kurās mikrouzņēmumu nodokļa režīms tiek izmantots, lai izvairītos no nodokļu nomaksas atbilstoši saimnieciskās darbības ietvaros veikto darījumu ekonomiskajai būtībai.

Maija Straupmane
Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI