DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Noslēdzies darbs pie Padomes direktīvas par nepārstāvēto Savienības pilsoņu konsulāro aizsardzību trešajās valstīs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē ir sekmīgi noslēgusi darbu pie Padomes direktīvas par koordinācijas un sadarbības pasākumiem, ar ko veicina nepārstāvēto Savienības pilsoņu konsulāro aizsardzību trešajās valstīs, un 20. aprīlī ES Ārlietu padome pieņēma direktīvu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsver: ,,Esmu gandarīts, ka līdz ar šo direktīvu ir noteikti ES dalībvalstu sadarbības mehānismi, kas nodrošinās konsulāro aizsardzību tiem ES, tai skaitā Latvijas, pilsoņiem, kuriem trešajā valstī nav pieejama savas pilsonības valsts pārstāvniecība.’’ Ar direktīvu tiek precīzāk regulēti gadījumi, kad nepārstāvētie ES pilsoņi, īstenojot vienu no Eiropas Savienības pilsoņu tiesībām, saņem konsulāro aizsardzību  jebkurā trešajā valstī pārstāvētajā ES valsts vēstniecībā vai konsulātā. Pēc konsulāro palīdzības var vērsties, piemēram, ceļošanas dokumenta nozaudēšanas vai zādzības gadījumā, aizturēšanas vai apcietināšanas gadījumā, smaga nelaimes gadījuma vai nāves gadījumā, kā arī saistībā ar palīdzības sniegšanu un repatriāciju ārkārtas situāciju gadījumā.

Latvijai direktīvas pieņemšana ir īpaši nozīmīga, ievērojot, ka Latvijai ir salīdzinoši neliels pārstāvniecību skaits ārvalstīs un tās valstspiederīgie izvēlas aizvien attālākus ceļojumu galamērķus, kuros nav Latvijas vēstniecību vai konsulātu.

Kompromiss par direktīvas tekstu Konsulāro jautājumu darba grupā tika meklēts kopš 2011. gada nogales. Latvija kā astotā prezidentūra panāca vienošanos ar ES dalībvalstīm par direktīvas tekstu.

Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI