DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna Eiropas gada attīstībai atklāšanas pasākumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ieva Lūka, LETA

Augsti godātās ekselences, ministri un komisāri,
Dāmas un kungi,
Man ir patiess gods šodien Rīgā atklāt Eiropas tematisko gadu attīstībai.
Šis tematiskais gads ir unikāls, simbolisks un iedvesmojošs vairāku iemeslu dēļ.

Eiropas gads attīstībai ir unikāls, jo:

Pirmo reizi Eiropas tematiskais gads ir veltīts ar ārpolitiku saistītiem jautājumiem.

2015. gads ir atskaites punkts, kad izvērtēt paveikto kopš 2000. gada, kad visas pasaules valstis apņēmās sasniegt Tūkstošgades attīstības mērķus. Šie mērķi, kas ir vērsti uz nabadzības mazināšanu, veselības, izglītības un vides jautājumu risināšanu, ir panākuši daudz. 

Kopīgiem spēkiem šajā laikā esam samazinājuši badā dzīvojošo cilvēku skaitu par 700 miljoniem, gandrīz uz pusi ir samazināta māšu mirstība (dzemdību laikā), gandrīz vienlīdzīgs skaits meiteņu un zēnu mācās pamatskolā, esam nodrošinājuši pieeju dzeramajam ūdenim 2,3 miljardiem cilvēku.

Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšana vienmēr ir bijusi svarīga Eiropas Savienības prioritāte!

Eiropas gada attīstībai atklāšana Rīgā ir simboliska, jo:

Latvija ir viens no visredzamākajiem piemēriem attīstības sadarbības efektivitātei un rezultātu ilgtspējai.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija līdz ar vairākām, nu jau ilggadējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, saņēma atbalstu no citām valstīm.

Šobrīd Latvija ir viena no visstraujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā, ir NATO dalībvalsts un ir ceļā uz iestāšanos OECD. Tik veiksmīga pārejas pieredze bez Eiropas Savienības un citu valstu atbalsta nebūtu bijusi iespējama.

Dāmas un kungi,

Šādi veiksmes stāsti ir nepieciešami visiem!

Latvija ar savu ekspertīzi un pieredzi jo īpaši atbalsta Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstu attīstību. Tādēļ man ir patiess prieks šeit redzēt Gruzijas premjerministru Irakli Garibašvili un Kirgizstānas izglītības ministri Elviru Sarijevu. Mūsu pienākums ir stiprināt šo valstu izvēlēto attīstības ceļu, palīdzēt tām savus mērķus sasniegt ātrāk un ilgtspējīgāk.

Eiropas gads attīstībai ir iedvesmojošs, jo:

Eiropas Savienības pilsoņiem ir pienākums zināt un būt lepniem par padarīto, par ES sniegto atbalstu cilvēka pamattiesību īstenošanā. Un tas būtu –demokrātiskā valsts pārvaldē, izglītībā, dzimumu līdztiesībā, cilvēka cienīga darba, ūdens un pārtikas nodrošināšanā.

Tieši tādēļ man prieks, ka šī gada laikā par sasniegtajiem rezultātiem mēs runāsim kā lauku reģionos, tā pilsētās, kā skolās, tā uzņēmumos, kā bibliotēkās, tā kinoteātros un sporta laukumos.

Lai šis gads veicina mūsu iedzīvotāju aktivitāti un iesaisti labākas pasaules veidošanā!

Dāmas un kungi, un draugi,

Attīstības sadarbība ir katras valsts, katra indivīda pienākums – tā ir cilvēcības un solidaritātes izpausme. Mēs esam daļa no pasaules ekosistēmas – mūsu interesēs ir miers un stabilitāte pasaulē, rūpes par vidi un cīņa ar klimata pārmaiņām, ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme, kā arī nabadzības un epidēmiju izskaušana.

Šis gads lai kalpo par iespēju katram eiropietim izvērtēt savu, savas valsts un Eiropas Savienības kopīgo devumu mūsu pasaulei, mūsu cieņai un, jo īpaši, mūsu nākotnei!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI