DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. martā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Pārbaudi savas zināšanas – cik daudz Tu zini par tuberkulozi?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Atzīmējot Pasaules Tuberkulozes dienu, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina ikvienu uzzināt vairāk par tuberkulozi, izpildot testu SPKC mājas lapā "Cik daudz Tu zini par tuberkulozi?". Aicinām ikvienu pārbaudīt savas zināšanas par tuberkulozes simptomiem, inficēšanās iespējām, riska grupām, kā arī par ārstēšanos un pārbaudēm, kas veicamas, lai noteiktu saslimšanu. Iedzīvotāju informētība par tuberkulozi, tās simptomiem, par profilakses un ārstēšanas iespējām ir galvenais priekšnoteikums saslimstības samazināšanai, atgādina SPKC direktore Inga Šmate.

SPKC mājas lapā arī atrodama viegli pārskatāma karte ar vietām, kur vērsties pēc palīdzības pie plaušu ārsta, ja ir aizdomas par saslimšanu ar tuberkulozi.

SPKC speciālisti atgādina, ka noteikti jāvēršas pie ārsta, ja cilvēkam jau 3-4 nedēļas ir vismaz viena no šīm tuberkulozes pazīmēm: ilgstošs klepus, svīšana naktīs, elpas trūkums, asins piejaukums krēpām, nogurums, nespēks, neizskaidrojams svara zudums, ilgstoši paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Ja ir aizdomas, ka esat saslimis ar tuberkulozi, noteikti jāvēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta vai plaušu speciālista (pneimonologa). Ārsts ieteiks izmeklējumus, tai skaitā plaušu rentgenoloģisko izmeklēšanu un krēpu analīzes.

Atgādinām, ka gadījumā, ja ir aizdomas, ka cilvēks ir slims ar tuberkulozi, nosūtījums pie plaušu ārsta nav nepieciešams. Pacients var saņemt konsultāciju, veikt izmeklējumus un saņemt tuberkulozes ārstēšanu bez maksas!

Plaušu kabinetos speciālisti sniedz bezmaksas konsultācijas: uzskaitē esošiem tuberkulozes pacientiem; tuberkulozes slimnieku kontakta personām; cilvēkiem, kuriem ir ģimenes ārsta nosūtījums izmeklēšanai uz tuberkulozi; cilvēkiem ar tuberkulozei raksturīgiem simptomiem.

SPKC epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka kopš 2000.gada tuberkulozes epidemioloģiskā situācija Latvijā uzlabojās - mazinājusies gan saslimstība, gan reģistrēto multirezistentās (pret antibiotikām nejūtīgās) tuberkulozes gadījumu skaits.

Taču 2012.gadā atkal reģistrēts saslimstības pieaugums. Latvijā 2012.gadā reģistrēti 880 pirmreizēji tuberkulozes saslimšanas gadījumi, 99 atkārtoti (recidīvi) tuberkulozes saslimšanas gadījumi un 101 multirezistentas tuberkulozes gadījums.

Analizējot saslimstības datus, SPKC speciālisti norāda uz nelabvēlīgu tendenci - pieaug bērnu saslimšanas gadījumu skaits. Ja 2010.gadā ar tuberkulozi slimoja 45 bērni, 2011.gadā – 61, tad 2012.gadā tie bija jau 56 bērni. Bērnu saslimšanas gadījumu skaita pieaugums skaidrojams ar to, ka tuberkuloze cirkulē pieaugušo sabiedrības locekļu vidū.

Visaugstākā saslimstība 2012.gadā reģistrēta bijušajos Rēzeknes, Preiļu, Bauskas un Aizkraukles rajonos.

Plašāka informācija SPKC mājas lapā:

Plašāka informācija:
Slimību profilakses un kontroles centrs Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko (26537869)

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI