DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Notiks simpozijs par opioīdu ārstēšanas pieejamības uzlabošanu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīt, 21. martā no plkst. 9:00-17:00 viesnīcā „Radisson BLU Daugava” Kuģu ielā 24, notiks simpozijs, kurā speciālisti iepazīstinās ar projekta „Opioīdu* pieejamība Eiropā” (angļu val. saīsināti ATOME**) noslēguma rezultātiem Latvijā.

"ATOME" projekts ir Eiropas Komisijas finansēts projekts, kura ietvaros eksperti izvērtē un sniedz rekomendācijas, kā  padarīt no smagām sāpēm un narkotiku atkarības sirgstošajiem pacientiem domāto opioīdu terapiju vieglāk pieejamu gadījumos kad tā ir neieciešama. Simpozija mērķis ir akcentēt, kādi ir raksturīgākie opioīdu medicīniskā pielietojuma šķēršļi Latvijā, kā arī sekmēt nacionālā stratēģiskā opioīdu pieejamības uzlabošanas plāna izstrādi, kurā tiks analizēti ekonomiskie, medicīniskie un tiesiskie šķēršļi, kā arī piedāvāti to pārvarēšanas varianti. Projekta ietvaros līdzīgs izvērtējums veikts 12 Eiropas Savienības valstīs.

* Opija preparāti (piem., morfīns) tiek lietoti vidēji spēcīgu un spēcīgu sāpju ārstēšanā, kā arī heroīna atkarības ārstēšanā (piem., metadons). Heroīna atkarības ārstēšana ar metadona terapiju, kuras ietvaros ir izrakstīta pareiza preparāta deva, ļauj atkarīgajiem atbrīvoties no nepieciešamības injicēt heroīnu.

**"ATOME" projektu realizē vairāku organizāciju apvienība, kuras sastāvā ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), Eiropas Paliatīvās aprūpes asociācija (EPAA), kā arī Bonnas Universitāte (Vācija), Lankāsteras Universitāte (Lielbritānija) un Ūtrehtas Universitāte (Nīderlande). Kopā ar "ATOME" projekta ekspertiem Latvijā ir izveidota vietējo ekspertu grupa, kura sastāv no valsts iestāžu darbiniekiem un sāpju ārstēšanas, farmakoloģijas speciālistiem, kas ir uzņēmušies šī procesa vadību.

Sīkāka informācija: www.atome-project.eu

Papildus informācija par pasākumu:
Biruta Kleina
LR Veselības ministrijas
Veselības aprūpes departamenta direktora vietniece
Tel.: 67876078 

Iespējamās ekspertu intervijas:

Vilems Šoltens (Willem Scholten) – konsultants, PVO zāļu un aizliegto vielu eksperts, agrākais PVO aizliegto vielu pieejamības projektu ekspertu grupas vadītājs;

Prof. Šeila Peina (Sheila Payne) – Eiropas Paliatīvās aprūpes asociācijas prezidente, Starptautiskā mūža nogales aprūpes pētījumu centra direktore;

Dr. Vilnis Sosārs Latvijas Paliatīvās aprūpes asociācijas vadītājs.

VM Komunikācijas nodaļa
Oskars Šneiders;
Tālrunis: 67876008; 26378959;
e-pasts: prese@vm.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI