TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
21. augustā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes

Noziedzības apkarošanai izstrādās piekļuvi e-pierādījumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ministru kabinets atbalstījis Tieslietu ministrijas sagatavoto ziņojumu par atļauju Tiesu administrācijai uzņemties īstenot projektu “E-pierādījumu platformas izstrāde”, piesaistot finansējumu no ārvalstu finanšu instrumenta. Ieviešot Eiropas Komisijas izstrādāto e-Evidence jeb e-pierādījumu platformu, plānots stiprināt tiesu sistēmas efektivitāti, padarot izmeklēšanas un tiesvedības procesus ātrākus un efektīvākus, kā arī nodrošinot pierādījumu elektronisku un drošu apmaiņu starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

īsumā
  • Elektroniskā pierādījumu apmaiņa starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm sekmēs starptautisko sadarbību krimināltiesību jomā.
  • Starp procesā iesaistīto dalībvalstu kompetentajām iestādēm tiks nodrošināta vienāda, droša un ātra pierādījumu nodošana un saņemšana, tā padarot efektīvāku gan starptautisko sadarbību, gan izmeklēšanu un tiesvedību Latvijā.
  • Sistēmas lietotāji būs krimināltiesiskās sadarbības kompetentās iestādes.
  • Būtisks ieguvums būs arī dokumentu drošība, ko nodrošinās e-pierādījumu sistēma.
  • Projektu “E-pierādījumu platformas izstrāde” paredzēts īstenot gada laikā, no šā gada septembra līdz 2020. gada augustam.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 13. novembra Informatīvo ziņojumu ir atbalstīta e-pierādījumu platformas jeb e-Evidence sistēmas ieviešana, kas ir viena no Tieslietu resora elektronizācijas prioritātēm. Pierādījumu elektroniskās apmaiņas sistēma tiks izveidota Tieslietu ministrijas (TM) informācijas tehnoloģiju resora infrastruktūrā, un Tiesu administrācija būs atbildīga par šīs sistēmas tehnisko ieviešanu un ar to saistītās infrastruktūras uzturēšanu (informatīvais ziņojums “Par pierādījumu elektroniskās apmaiņas sistēmas ieviešanu”).

E-pierādījumu sistēmas pirmo posmu, kas paredz Eiropas Komisijas references jeb gatavas programmatūras uzstādīšanu, TM infrastruktūrā plānots īstenot par Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF) līdzfinansējumu.

Kas ir e-pierādījums?

Elektroniska pierādījumu apmaiņa starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm sekmēs starptautisko sadarbību krimināltiesību jomā, starp procesā iesaistīto dalībvalstu kompetentajām iestādēm nodrošinot vienādu, drošu un ātru pierādījumu nodošanu un saņemšanu, tādā veidā padarot efektīvāku gan starptautisko sadarbību, gan izmeklēšanu un tiesvedību Latvijā. Šobrīd e-pierādījumu apmaiņa kriminālprocesos starp ES dalībvalstīm katrā gadījumā notiek atšķirīgi. Šāda informācijas aprite ir pakļauta drošības, konfidencialitātes un procesa operativitātes riskiem.

Tiesu administrācija informē, ka līdz ar projekta “E-pierādījumu platformas ieviešana” uzsākšanu tiks veidota darba grupu ar ekspertiem, lai e-pierādījumu platformas ieviešana notiktu raiti. Jautājumu – jo īpaši par tehniskajiem risinājumiem – ir daudz, un ekspertu darba grupa tos risinās.

“Sistēmas lietotāji būs krimināltiesiskās sadarbības kompetentās iestādes, taču vienotas sistēmas izveide attālinātā veidā ietekmēs arī sabiedrību. Šobrīd pierādījumi starp ES dalībvalstu iestādēm “ceļo” ilgāku laiku, savukārt pēc šīs sistēmas ieviešanas dokumentu apmaiņa kļūs krietni vien efektīvāka, līdz ar to arī izmeklēšanas un iztiesāšanas process kļūs operatīvāks.

Būtisks ieguvums būs arī dokumentu drošība, ko nodrošinās e-pierādījumu sistēma. Papīra dokumentus var nozaudēt, bet šādā sistēmā uzglabātajiem dokumentiem un pierādījumiem pieejamība tiks stingri kontrolēta un tos varēs apskatīt tikai atbildīgās personas. Apzinot iespējamos riskus, jāpiemin, ka tām ES dalībvalstīm, kuras nav ieviesušas e-pierādījumu sistēmu, joprojām saglabāsies līdz šim izmantotie pierādījumu informācijas apmaiņas kanāli. Un tas ir kopējais ES risks,” skaidro Tiesu administrācija.

Paredzētas arī iesaistīto institūciju (prokuratūra, policija, tiesas) darbinieku apmācības e-Evidence sistēmas lietošanā. No iesaistītajām iestādēm plānots apmācīt daļu darbinieku, kuri savukārt apmācīs savus kolēģus.

Tiks apzināti nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi

Projekta laikā tiks izvērtēta arī pašreizējā situācija pierādījumu apmaiņas jomā starp dalībvalstīm gan nacionālā līmenī, gan Eiropas Savienības līmenī. Papildus tiks apzināti nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos, kas regulē pierādījumu apmaiņas kārtību starp ES dalībvalstīm.

Šobrīd elektroniski ar pierādījumiem apmainās dažādas ES valstis, pagaidām izmantojot atsevišķi izstrādātu risinājumu, nevis Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto platformu. Pierādījumu apmaiņu kriminālprocesā jau ir uzsākts īstenot Eiropas Komisijas pilotprojektā “EXEC – elektroniska pierādījumu apmaiņa, izmantojot E-CODEX platformu”, kurā piedalās Vācija, Austrija, Nīderlande, Portugāle, Spānija u. c. valstis. Latvija šajā pilotprojektā ir asociētais partneris ar nolūku sagatavoties veiksmīgai EK piedāvātā e-Evidence risinājuma ieviešanai.

Projektu “E-pierādījumu platformas izstrāde” paredzēts īstenot gada laikā, no šā gada septembra līdz 2020. gada augustam. Nākotnē plānots, ka varētu notikt e-Evidence risinājuma (datu apmaiņas) integrācija arī e-lietas portālā, kas būtu nākamais e-pierādījumu apmaiņas sistēmas attīstības solis.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI