FOTO: Freepik.
No nākamā gada vasaras ražotājiem džemos un želejās būs jāpievieno vismaz par 50 gramiem vairāk augļu. Tāpat džemu, želeju un ievārījumu ražošanā drīkstēs izmantot koncentrētas sulas, bet produkta “džems” vietā drīkstēs lietot produkta nosaukumu “marmelāde”.
Izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 624 “Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim”, kas stāsies spēkā 2026. gada 14. jūnijā.
MK noteikumi grozīti, lai pielāgotu tos Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas (ES) 2024/1438 prasībām, ar ko citastarp groza Padomes Direktīvu 2001/113/EK, kas attiecas uz cilvēku uzturam paredzētiem augļu džemiem, želejām un marmelādēm un saldinātu kastaņu biezeni.
Direktīva 2024/1438 paredz palielināt augļu džema ražošanā izmantojamo augļu daudzumu. Līdz ar to MK noteikumu grozījumos nošķirtas normas džema un ievārījuma ražošanai, kas līdz šim bija vienotas un paredzēja izmantot ne mazāk kā 350 gramu augļu mīkstuma, biezeņa vai abu minēto izejvielu maisījuma 1000 gramu produkta pagatavošanai.
Lai nostiprinātu jauno normu attiecībā uz augļu džema sastāvu, atbilstoši kurai minimālais augļu daudzums jāpalielina par 100 gramiem, MK noteikumi papildināti ar jaunu punktu.
Proti, noteikts, ka 1000 gramu džema ražošanai jāizmanto ne mazāk kā 450 gramu augļu mīkstuma, biezeņa vai abu minēto izejvielu maisījuma.
Noteikumos, tāpat kā līdz šim, iekļauti izņēmumi, kas attiecas uz augļiem ar specifisku garšu, piemēram, uz sarkanajām jāņogām, pīlādžogām, mežrožu augļiem, cidonijām, ingveru, pasifloras augli u. c. Šos augļus varēs izmantot mazākā daudzumā.
Vienlaikus tiks palielināts arī minimālo augļu daudzums 1000 gramos gatava augstākā labuma džema. Turpmāk augļi tajos drīkstēs būt ne mazāk kā 500 grami (šobrīd 450 grami), pieļaujot iepriekš minētos izņēmumus attiecībā uz konkrētiem augļiem.
Tā kā Direktīva 2001/113 noteic, ka želejas ražošanā minimālais augļu daudzums nedrīkst būt mazāks par džema ražošanā paredzēto augļu daudzumu, grozījumos attiecīgi mainītas arī želejas ražošanas prasības.
Proti, lai iegūtu 1000 gramu gatavas želejas, būs jāizmanto ne mazāk kā 450 gramu augļu sulas, ūdeni saturoša izvilkuma vai abu minēto izejvielu maisījuma, iekļaujot izņēmumus, kas attiecas uz augļiem ar specifisku garšu.
Ražojot augstākā labuma želeju, minimālo augļu daudzumam jābūt vismaz 500 gramiem (šobrīd 450 grami), iegūstot 1000 gramu gatava produkta.
Šobrīd džema, ievārījuma, želejas, augstākā labuma džema un želejas ražošanā ir atļauts izmantot konkrētas sulas, kas nav iegūtas no koncentrētas sulas. Tomēr, kā norādīts grozījumu anotācijā, koncentrēta sula pārvadājumos aizņem mazāku tilpumu un mazāk sver, ir stabilāka, to var saglabāt ilgāku laiku, tāpēc tās izmantošana ir ilgtspējīgāka.
Līdz ar to Direktīvā 2024/1438 precizēts, ka džema, augstākā labuma džema, želejas un augstākā labuma želeju ražošanā atļautās sulas var izmantot arī koncentrētā veidā, tādēļ attiecīgi mainīti arī MK noteikumi.
Saskaņā ar pašreizējiem MK noteikumiem marmelādes ražošanā galvenā izejviela ir citrusaugļi. Taču anotācijā norādīts, ka patērētāji Eiropas Savienības dalībvalstīs ar produkta nosaukumu “marmelāde” lielākoties apzīmē džemus, kas ražoti no citiem augļiem, nevis citrusaugļiem.
Savukārt Direktīva 2024/1438 dod iespēju dalībvalstīm izvēlēties produkta nosaukumu. Bet, lai patērētāji neapjuktu un spētu atšķirt abus produktus, Direktīva noteic, ka produkta nosaukumu “citrusaugļu marmelāde” izmanto, lai apzīmētu produktu, kas līdz šim ir saukts par marmelādi.
Līdz ar to MK noteikumu grozījumi paredz, ka turpmāk džema vietā drīkstēs lietot produkta nosaukumu “marmelāde”, izņemot produktiem, kuru nosaukums ir “citrusaugļu džems”.
Vienlaikus noteikts, ka produkta nosaukumā “citrusaugļu marmelāde” vārdu “citrusaugļu” var aizstāt ar produkta ražošanā izmantotā citrusaugļa nosaukumu.
Tādi paši produkta nosaukuma aizstāšanas nosacījumi attiecināti arī uz augstākā labuma džemu.
Vēl grozījumi paredz, ka produkta nosaukumu “želejas marmelāde” drīkstēs lietot tad, ja citrusaugļu marmelāde nesaturēs nevienu citu nešķīstošu vielu kā vien nedaudz smalki sagrieztas citrusaugļu mizas.
Direktīva un attiecīgi arī MK noteikumu grozījumi noteic, ka jaunās prasības piemērojamas no 2026. gada 14. jūnija. Produktus, kas saražoti un marķēti pirms 2026. gada 14. jūnija, varēs turpināt tirgot, līdz tiks izpārdoti visi krājumi.