SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. augustā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
3
3

Energoapgādes krīzes gadījumā gāzi nodrošināmiem lietotājiem piegādās “Latvenergo”

Stājas spēkā 27.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā”, kas stājas spēkā 27. augustā, paredz pienākumu akciju sabiedrībai “Latvenergo” nodrošināt dabasgāzes piegādes nepārtrauktību nodrošināmiem lietotājiem energoapgādes krīzes gadījumā. Tiesību akts arī mazina energoapgādes krīzes iestāšanās varbūtību, nodrošinot “Latvenergo” iespējas ilgtermiņā piekļūt Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa jaudām, nodrošinot alternatīvās dabasgāzes piegādes Latvijas lietotājiem.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 312 “Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā” grozījumi ir sagatavoti, reaģējot uz aktuālajiem riskiem energoapgādes nozarē, norādīts likumprojekta anotācijā. To mērķis ir:

  • papildināt nodrošināmo lietotāju tvērumu;
  • pilnveidot enerģijas patēriņa ierobežojumu regulējumu pie noteikta līmeņa enerģētiskās krīzes izsludināšanas;
  • izveidot tiesisku ietvaru, kas nosaka, kā tiek organizēta dabasgāzes piegāde nodrošināmajiem lietotājiem enerģētiskās krīzes laikā, ja to esošais tirgotājs nespēj nodrošināt tirdzniecības pakalpojumu.

Papildina nodrošināmo lietotāju kategorijas

Lietuvas Nacionālās enerģētikas padome 5. augustā apstiprināja AB “Klaipedos Nafta” sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa lietošanas noteikumus, kas stāsies spēkā 5. septembrī un kas paredz pretendentiem, kuri plāno piedalīties ilgtermiņa jaudas izsolīšanas procedūrā, noteikt papildu kvalifikācijas prasības, norādīts likumprojekta anotācijā.

Latvijas nacionālo interešu vārdā termināļa lietošanas noteikumu regulējums par noteiktām kvalifikācijas prasībām rada apstākļus, ka neviens no dabasgāzes tirgotājiem, kas primāri nodrošina Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu apgādi ar dabasgāzi, nevar piedalīties termināļa ilgtermiņa jaudu izsoles procedūrā.

“Klaipedos Nafta” sašķidrinātās dabasgāzes termināļa lietošanas noteikumi paredz, ka pretendents var neiesniegt termināļa noteikumos izvirzītās prasības par pieredzes atbilstību veikt noteikta līmeņa LNG piegādes, ja pretendents ilgtermiņa jaudas izsoles procedūrā termināļa operatoram iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka pretendents sniedz dabasgāzes apgādes pakalpojumu nodrošināmajiem lietotājiem vismaz viena konvenciāla LNG kuģa apmērā (viena teravastunda, TWh).

Ievērojot nacionālās intereses un mazinot dabasgāzes apgādes riskus, ar grozījumiem noteikumos tiek papildinātas nodrošināmo lietotāju kategorijas, tajās iekļaujot energoapgādes komersantus, kas saskaņā ar normatīvo aktu par elektroenerģijas sistēmas vadības un lietošanas kārtību kontrolē dispečervadības grafika ģenerētājvienību ar jaudu virs 100 megavatiem (MW) un nodrošina elektroenerģijas jaudas ģenerācijas pieejamību vismaz 900 stundas gadā.

Tas nozīmē, ka nodrošināmo lietotāju kategorijā tiek iekļauts būtisks energoapgādes avots – “Latvenergo” piederošās Rīgas termoelektrostacijas, skaidro Ekonomikas ministrija. Enerģētiskās krīzes laikā šiem energoapgādes objektiem tiks nodrošināta gāzes piegāde, tādējādi palielinot arī elektroapgādes drošumu.

Kas nodrošinās apgādi ar gāzi krīzes gadījumā

Ja Ministru kabinets lemj izsludināt valsts enerģētisko krīzi dabasgāzes apgādes jomā un dabasgāzes tirgotājs nevar apgādāt nodrošināmos lietotājus ar dabasgāzi, ar grozījumiem noteikumos tiek noteikts energoapgādes komersants – "Latvenergo", kurš nodrošina dabasgāzes apgādi nodrošināmajiem lietotājiem.

Šāds pilnveidots regulējums dos iespēju komersantam, kurš nodrošina elektroenerģijas sistēmai pieslēgtu elektroenerģijas ražošanas staciju apgādi ar dabasgāzi un kuram krīzes laikā ir pienākums veikt nodrošināmo lietotāju apgādi, piedalīties Klaipēdas LNG termināļa ilgtermiņa jaudu izsoles procedūrā.

Ar grozījumiem arī tiek noteikti dabasgāzes sadales sistēmas operatora un citu dabasgāzes tirgotāju pienākumi sadarboties ar energoapgādes komersantu “Latvenergo”, kurš nodrošina dabasgāzes apgādi nodrošināmajiem lietotājiem valsts enerģētiskās krīzes situācijās, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Noteikumu grozījumi pilnveido enerģijas patēriņa ierobežojumu regulējumu, tajā ieviešot principu, ka dabasgāzes lietotājiem, kuri glabā dabasgāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, dabasgāzes patēriņa ierobežojums netiek piemērots tādā apmērā, kādā šis lietotājs krātuvē glabā dabasgāzi. Šis precizējums sniedz iespēju, piemēram, energointensīviem komersantiem, kuru tehnoloģiskais process liedz ražošanas iekārtām apstāties, jau laikus iegādāties un uzglabāt krātuvē savu gāzi, kuras patēriņš netiks ierobežots, skaidro Ekonomikas ministrija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI