SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
11. maijā, 2022
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
10
10

Daļai pirms 2019. gada iegādāto gāzes ieroču būs nepieciešama atļauja

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Jau pirms trim gadiem Ieroču aprites likumā tika noteiktas būtiskas izmaiņas attiecībā uz gāzes ieročiem un signālieročiem, kuri ir iegādāti un reģistrēti pirms 2019. gada 10. aprīļa. Liela daļa šādu ieroču, kas klasificējami pašaizsardzībai vai kolekcionēšanai, personām līdz nākamā gada 14. septembrim ir jāreģistrē Valsts policijā un jāsaņem to glabāšanas atļauja. Ņemot vērā, ka tās iegūšanai nepieciešams laiks, kā arī šādu atļauju ikviens nemaz nevar iegūt, atgādinām par to savlaicīgi parūpēties, lai netiktu pārkāpta noteiktā kārtība.

īsumā
  • Līdz 2019. gada 10. aprīlim gāzes ieročus, kurus ir iespējams pārveidot šaušanai ar “īstajām” patronām, varēja iegādāties bez ieroču atļaujas.
  • Gadījumā, ja persona šādu ieroci vēlas paturēt, līdz nākamā gada 14. septembrim jāsaņem glabāšanas atļauja.
  • Personām, kurām nav vēlēšanās paturēt pārveidojamu gāzes ieroci, Valsts policija piedāvā trīs variantus.
  • Bez glabāšanas atļaujas personas pašlaik un turpmāk drīkst iegādāties tikai E kategorijas ieročus.

Kāpēc jāreģistrē pirms 2019. gada iegādātie gāzes ieroči

Valsts policija LV portālam skaidroja, ka līdz jaunā Ieroču aprites likuma stāšanās spēkā brīdim personas varēja iegādāties gāzes ieročus, kurus, atkarībā no ražotāja, bija samērā viegli pārveidot tā, lai no tiem varētu izšaut lodi.

Tādēļ šādi gāzes ieroči no 2019. gada 10. aprīļa, stājoties spēkā jaunajam Ieroču aprites likumam, tika pielīdzināti šaujamieročiem. Līdz ar to šādas gāzes pistoles tiek pakļautas tādiem pašiem noteikumiem kā šaujamieroči, tas ir, personām, kuru īpašumā ir gāzes pistoles, kuras iespējams pārveidot tā, ka no tām var izšaut ar lodi, jāiegūst šaujamieroča glabāšanas un nēsāšanas atļauja.

Līdz 2019. gada 10. aprīlim spēkā esošā Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 16. pants noteica, ka fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt gāzes pistoles (revolverus) un to munīciju, un pielietot pašaizsardzībai.

Savukārt 2019. gadā pieņemtajā Ieroču aprites likumā noteikts, ka fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt, nēsāt un pārvadāt pašaizsardzībai klasificētus tikai E kategorijas gāzes ieročus un signālieročus un minētos ieročus un to munīciju pielietot pašaizsardzībai.

Līdz 2019. gadam Latvijā esošās gāzes pistoles bija neatbilstošas pašreizējām tehniskajām prasībām, jo tika uzskatītas par tādām, kuras var pārveidot šaušanai vai lodes vai lādiņa izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera iedarbības rezultātā, norāda Valsts policija.

Ieroču aprites likuma 5. panta ceturtajā daļā noteikts, ka pusautomātiskos, atkārtotas darbības vai viena šāviena gāzes ieročus un signālieročus, kurus var pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera vai cita propelenta iedarbības rezultātā, uzskata par B kategorijas šaujamieročiem un, ņemot vērā to darbības principu, klasificē atbilstošajā B kategorijas apakšgrupā.

Ieroču aprites likuma 19. pantā skaidrots, ka ieroča nēsāšanas atļauju izsniedz fiziskajām personām B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroču nēsāšanai. Savukārt ieroča nēsāšanas atļauja dod fiziskai personai tiesības:

  • glabāt šaujamieroci atļaujā norādītajā ieroča īpašnieka deklarētajā dzīvesvietā, deklarācijā norādītajā papildu adresē un nekustamajā īpašumā, kā arī kopīpašumā (dzīvoklī, dzīvojamajā mājā);
  • pārvadāt atļaujā norādīto B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci;
  • iegādāties atļaujā norādītajam B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamierocim paredzēto rūpnieciski ražoto munīciju un to glabāt;
  • izmantot un pielietot B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci šajā likumā vai citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Savukārt B kategorijas ieroču un munīcijas nēsāšanas prasības noteiktas šī likuma 36. pantā, proti, fiziskai personai, kurai izsniegta ieroča nēsāšanas atļauja B kategorijas īsstobra šaujamieročiem, ir aizliegts:

  • vienlaikus nēsāt vairāk nekā divus šaujamieročus un vairāk nekā 40 katram šaujamierocim paredzētās patronas;
  • nēsāt pistoli ar patronu patrontelpā;
  • vienlaikus katrai pistolei nēsāt vairāk nekā vienu pielādētu rezerves magazīnu vai katram revolverim – vienu pielādētu rezerves cilindru.

Gadījumā, ja personai nav vēlēšanās pārveidojamajam ierocim saņemt glabāšanas atļauju, Valsts policija norāda, ka pastāv trīs iespējas:

  • pārveidojamu ieroci pārreģistrēt personai, kurai ir attiecīgā glabāšanas atļauja;
  • ieroci realizēt ar Latvijas Republikas ieroču komersanta starpniecību;
  • ieroci nodot Valsts policijai.

Kādas personas nevar saņemt ieroču glabāšanas atļauju

Ieroču aprites likumā minēts, ka ieroča iegādāšanās atļauju, glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju un ieroču kolekcijas atļauju aizliegts izsniegt fiziskai personai, kura ir sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, – pirms sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Tāpat atļauju aizliegts izsniegt personai, kura kriminālprocesā ir apsūdzētā, aizdomās turētā persona vai nosacīti atbrīvota no kriminālatbildības, u. c. gadījumos.

Ieroča iegādāšanās atļauju nebūs iespējams saņemt arī personai, kura ir administratīvi sodīta par alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem, atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes, par sīko huligānismu, maznozīmīga miesas bojājuma nodarīšanu vai ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka, robežsarga, zemessarga vai karavīra likumīgajam rīkojumam vai prasībai, – kamēr nav aizritējis viens gads pēc administratīvā soda izpildes.

Tāpat ieroča iegādāšanās atļauju ir aizliegts izsniegt personai, par kuru Valsts policijai vai valsts drošības iestādēm ir ziņas, kas apliecina šīs personas piederību aizliegtam militarizētam vai bruņotam grupējumam, biedrībai, nodibinājumam, politiskajai partijai vai politisko partiju apvienībai, personai, kurai nav deklarētas dzīvesvietas Latvijā, un vēl citos gadījumos.

Ja pieņemts lēmums izsniegt ieroča iegādes atļauju, kura ir derīga trīs mēnešus, Valsts policijas struktūrvienība uzaicina fizisko personu šo atļauju saņemt. Pēc tam, kad ieroča iegādes atļauja saņemta un fiziskā persona ir iegādājusies šaujamieroci likumā noteiktajā kārtībā, piecu dienu laikā tas ir jāreģistrē Valsts policijā. Pēc tam ir iespējams saņemt ieroča glabāšanas atļauju.

Bez glabāšanas atļaujas var iegādāties E kategorijas ieročus

Ieroču aprites likuma 5. panta septītajā daļā ir noteikta E kategorija, kurā ietverti gāzes ieroči un signālieroči, kurus nevar pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla propelenta (šaujampulvera) iedarbības rezultātā.

Tehniskā specifikācija minētajai kategorijai ir noteikta ES Padomes Direktīvas 91/477/EEK par ieroču iegādes un glabāšanas kontroli prasībās.

Savukārt, lai nodrošinātu E kategorijas ieroču atbilstību minētajām prasībām, Grozījumi Ieroču aprites likumā paredz, ka Ministru kabinets nosaka:

  • kārtību, kādā klasificē gāzes ieročus un signālieročus, kā arī pārbauda to atbilstību E kategorijas ieroču tehniskajai specifikācijai;
  • kārtību, kādā pieprasa un saņem gāzes ieroču un signālieroču paraugus pārbaudes veikšanai;
  • E kategorijas ieroču tehnisko specifikāciju.

Ministru kabineta noteikumi pieejami šeit: Nr. 261 “Kārtība, kādā klasificē gāzes ieročus un signālieročus un pārbauda to atbilstību E kategorijai, kā arī E kategorijas ieroču tehniskās specifikācijas”.

Precīzāku informāciju, kādi tieši ir E kategorijas gāzes ieroči, iespējams saņemt pie ieroču tirgotāja.

Par to, kā iespējams saņemt nepieciešamās glabāšanas atļaujas ierocim, kas paredzēts pašaizsardzībai, detalizētāk lasāms šeit: “Pašaizsardzības ieroči Latvijā – cik daudz un kādi ir noteikumi”.

Noslēgumā jāmin, ka Ieroču aprites likuma 98. panta pirmā daļa paredz, ka par gāzes ieroča un signālieroča vai tā munīcijas aprites noteikumu pārkāpšanu fiziskajai personai piemēro naudas sodu no 50 līdz 500 eiro.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI