SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
12
12

Uzlabot vides pieejamību dzīvojamajās mājās cilvēkiem ar invaliditāti būs vienkāršāk

Stājas spēkā 05.08.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Dzīvokļa īpašuma likuma grozījumi, kas stājas spēkā 5. augustā, sekmē vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti – tie nosaka atvieglotus nosacījumus uzbrauktuves vai pacēlāja ierīkošanai pie dzīvojamajām mājām vai cita veida dzīvojamās mājas pieejamības uzlabojumiem.

Līdz šim Dzīvokļa īpašuma likuma 17.panta 7.1 daļa noteica: lai pieņemtu lēmumu par mājokļa pielāgošanu koplietošanas telpās, nepieciešams “par” balsojums no vismaz trīs ceturtdaļām visu dzīvokļu īpašnieku. Šādu atbalstu vairākumā namu iegūt nav iespējams, jo tajos mitinās vairāki desmiti vai pat simti īpašnieku, daļa no kuriem dzīvo ārzemēs un ir nesasniedzami, norādīts likumprojekta anotācijā. Turklāt nepieciešamo parakstu skaitu savākt bieži nav iespējams, jo tas jādara pašai personai ar invaliditāti.

Līdz ar to grozījumi papildina Dzīvokļa īpašuma likuma 11. pantu ar piekto daļu, kas turpmāk paredzēs, ka dzīvokļa īpašniekam, lai nodrošinātu sev vai savam ģimenes loceklim mājokļa un vides pieejamību, ievērojot būvniecības prasības, kā arī iepriekš informējot dzīvokļu īpašnieku kopību (dzīvojamās mājas pārvaldnieku), būs tiesības:

  • uzstādīt pacēlāju dzīvojamās mājas kāpņu telpā;
  • izbūvēt uzbrauktuvi pie dzīvojamās mājas ieejas vai pie dzīvokļa īpašuma, ja tam ir atsevišķa ieeja;
  • veikt citāda veida dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas pielāgošanu, lai nodrošinātu sava mājokļa un vides pieejamību.

Tas nozīmē, ka dzīvokļa īpašnieks bez saskaņošanas ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem, bet ievērojot visas būvniecības prasības, dzīvojamās mājas kāpņu telpā varēs uzstādīt pacēlāju vai pie ēkas ieejas ierīkot uzbrauktuvi. Tāpat saskaņošana nebūs nepieciešama, ja uzbrauktuvi plānots ierīkot pie dzīvokļa, kam pie mājas ir atsevišķa ieeja.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI