SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kultūra
5
5

Datu nesēju sarakstā iekļauj arī viedtālruņus

Stājas spēkā 14.04.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 14. aprīlī, spēkā stājas noteikumu grozījumi, kas aktualizē sarakstu ar datu nesējiem, uz kuriem attiecas datu nesēju atlīdzība. Sarakstā iekļauti arī viedtālruņi, savukārt no tā izņemtas CD un DVD matricas.

Ministru kabinetā 8. aprīlī apstiprinātie grozījumi paredz, ka noteikumos Nr. 321 “Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību” datu nesēju atlīdzības (DNA) sarakstā tiek iekļautas kopumā piecas iekārtas/datu nesēji.

Atlīdzību par tukšajiem materiālajiem nesējiem nosaka un maksā šādā apmērā:

  • USB zibatmiņai kā procentuālu likmi no pirmās atsavināšanas cenas Latvijas teritorijā bez pievienotās vērtības nodokļa – 6%;
  • ārējam cietajam datora diskam kā procentuālu likmi no pirmās atsavināšanas cenas Latvijas teritorijā bez pievienotās vērtības nodokļa – 4%;
  • visu veidu datoru cietajiem diskiem, ieskaitot HDD un SSD diskus, – 2,85 eiro par vienību.

Savukārt atlīdzību par reproducēšanai izmantojamajām iekārtām maksā šādā apmērā:

  • par visu veidu personālajiem datoriem, ieskaitot portatīvos datorus un planšetdatorus, – 2,85 eiro par vienību;
  • par viedtālruņiem – 1,5 eiro par vienību.

Jāpiebilst, ka DNA ir neliels vienreizējs maksājums, kuru šīs iekārtas pircējs maksā autoriem, izpildītājiem, producentiem, aktieriem, filmu producentiem par atļauju privātām vajadzībām kopēt autordarbus.

Lai gan Satversmes tiesa 2012. gadā bija noteikusi, ka datu nesēju un iekārtu saraksts ir regulāri jāaktualizē, tas līdz šim netika izdarīts.

Kultūras ministrija norāda, ka DNA saraksts Latvijā aktualizēts, sperot kompromisa soli pretī datu nesēju/iekārtu tirgotājiem un ražotājiem, kuri veic DNA maksājumu, ievedot jaunās iekārtas valstī. Igaunijā DNA sarakstā ir 18 ierīces, savukārt Lietuvas – pat 32 ierīces. Arī DNA par katru no datu nesējiem iekārtām Latvijā noteikts mazāks, piemēram, iepretī Latvijas 1,50 eiro par viedtālruni, Igaunijā DNA noteikts 3,50 eiro, savukārt Lietuvā – pat 4,30 eiro apmērā.

DNA nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2001/29/EK (2001. gada 22. maijs) par dažu autortiesību un blakustiesību aspektu saskaņošanu informācijas sabiedrībā, norādīts likumprojekta anotācijā.

22 ES dalībvalstīs pastāv līdzīga DNA sistēma kā Latvijā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI