SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zaida Kalniņa
LV portāls
19. februārī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
3
22
3
22

Lai gaidītais valsts atbalsts ģimenēm netiktu novirzīts parādsaistību dzēšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts ar Maksātnespējas kontroles dienesta sagatavoto informāciju.

Valsts vienreizējais atbalsts ģimenēm ar bērniem Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai nav pakļauts ieturējumu veikšanai un parādu piedziņai.

FOTO: Freepik

Plānots, ka martā Latvijas ģimenēm par katru bērnu Covid-19 krīzes seku mazināšanai tiks izmaksāts vienreizējs atbalsts 500 eiro apmērā. Šī ir būtiska valsts palīdzība, tāpēc tiem vecākiem, kuri ir nonākuši parādu jūgā, jau iepriekš par šo situāciju jāinformē zvērināts tiesu izpildītājs, lai gaidītā nauda “pēkšņi no konta nepazustu” parādsaistību dzēšanai. Uz valsts vienreizējiem pabalstiem piedziņu vērst nedrīkst, taču tiesu izpildītājam nav redzama kontā ieskaitīto maksājumu izcelsme.

īsumā
  • Parādu piedziņa netiek vērsta uz dažādiem valsts un pašvaldību sociālajiem pabalstiem.
  • Tiesu izpildītājs neveiks piedziņu no vienreizējā valsts atbalsta, ja būs informēts par tā saņemšanu.
  • Par atbalsta saņemšanu parādniekam ir jāinformē tiesu izpildītājs, jo viņa rīcībā nav informācijas par parādnieka bankas kontā ieskaitīto maksājumu izcelsmi.
  • Tiesu izpildītāji paši neveic ieturējumus. To dara darba devējs vai banka.
  • Atbalsts 500 eiro par katru bērnu ir aizsargāts no piespiedu atsavināšanas un nav paredzēts novirzīšanai kreditoru prasījumu segšanai fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros.

18. februārī Saeima galīgajā lasījumā kā steidzamu atbalstīja Ministru kabineta (MK) virzīto likumprojektu “Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā”, kas paredz, ka no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vecākiem, kuriem ir piešķirts ģimenes valsts pabalsts vai piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, vai bērna kopšanas pabalsts par bērnu līdz viena gada vecumam vai kuriem sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns ir piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām, izmaksās vienreizējo valsts atbalstu 500 eiro apmērā par katru bērnu.

Lai saņemtu atbalstu, nebūs nepieciešams iesniegums. VSAA to izmaksās tam vecākam, kuram ir piešķirts kāds no iepriekšminētajiem pabalstiem.

Atbalsts pienāksies arī tiem vecākiem, kuriem no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām radīsies tiesības saņemt minēto atbalstu, piemēram, saistībā ar bērna piedzimšanu. VSAA šo atbalstu arī šiem vecākiem izmaksās bez iesnieguma 30 dienu laikā no dienas, kad piešķirts kāds no minētajiem pabalstiem.  

Atbalsts netiks pakļauts parādu piedziņai, ja parādnieks iepriekš informēs ZTI

Līdz ar grozījumiem likums tiks papildināts ar 67. pantu, kurā noteikts, ka atbalsts netiek ietverts gada apliekamajā ienākumā un netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Vienlaikus likumā ar 66. pantu paredzēts noteikt, ka atbalsts nav pakļauts ieturējumu veikšanai un parādu piedziņai.

Tomēr ikvienam vecākam, kurš nonācis parādos, jāzina – lai parādsaistību dzēšanai netiktu novirzīts konkrētais valsts atbalsts, kā arī citas parādnieka neaizskaramās naudas summas, kas tiek ieskaitītas personas bankas kontā, par to ir nekavējoties jāinformē tiesu izpildītājs. Tas nozīmē – ir jāpiezvana, jāraksta e-pasta vēstule, jādodas klātienē satikt (ja tas ir iespējams) savu tiesu izpildītāju, lai paskaidrotu, kādi naudas līdzekļi tiks saņemti.

Šāds paskaidrojums ir jāsniedz ikreiz, kad paredzēta minēto naudas līdzekļu izmaksa un parādniekam par to ir kļuvis zināms.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes direktores vietnieces pienākumu izpildītāja un kontaktpersona saziņai ar medijiem Baiba Litvina aicina rīkoties šādi: vispirms sazināties ar savu tiesu izpildītāju telefoniski vai arī uzreiz rakstiski uzrakstīt iesniegumu, tajā norādot, ka šāds atbalsts pienākas, par cik bērniem tas tiks izmaksāts un kurā bankas kontā viņš to saņems.

Parādnieka neaizskaramās naudas summas, uz kurām tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā. Tās ir:

  • atlaišanas pabalsts;
  • apbedīšanas pabalsts;
  • vienreizējs pabalsts mirušā laulātajam;
  • valsts sociālais pabalsts;
  • valsts atbalsts ar celiakiju slimam bērnam;
  • apgādnieka zaudējuma pensija un atlīdzība par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksa par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamās summas sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalsts no pašvaldības;
  • bērna uzturlīdzekļi MK noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamie bērna uzturlīdzekļi.

Zvērinātam tiesu izpildītājam nav informācijas par kontā ieskaitītās naudas izcelsmi

Parādnieki nereti ir sašutuši, ka tiesu izpildītāji vērsuši piedziņu uz iepriekšminētajām naudas summām. Taču parasti iemesls ir nevis patvaļīgas tiesu izpildītāja darbības, bet gan paša parādnieka maldīgie priekšstati. Piemēram, ka tiesu izpildītājs ir “iztīrījis manu bankas kontu”. 

Tiesu izpildītāji vairākkārt ir atgādinājuši, ka viņiem nav piekļuves parādnieku bankas kontu saturam. Tiesu izpildītāji neredz, cik naudas ir personas bankas kontā, un paši neveic ieturējumus. To dara darba devējs vai banka, kad ir saņemts tiesu izpildītāja rīkojums par ieturējumu veikšanu.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka aicina parādniekus droši komunicēt ar tiesu izpildītāju un atgādina: “Jāņem vērā, ka tiesu izpildītājs pats nevar nevienā datubāzē iegūt informāciju par to, vai parādnieks saņem noteikta veida pabalstus. Šādu informāciju zina tikai pats parādnieks.

Tāpēc vēlamies visus informēt, ka ieturējumus arī no šī valsts piešķirtā atbalsta tiesu izpildītāji neveiks, jo tas ir vienreizējs maksājums, kas paredzēts atbalsta sniegšanai ģimenēm ar bērniem Covid-19 krīzes radīto apstākļu mazināšanai. Tomēr, lai tiesu izpildītājs tehniski spētu nodrošināt to, ka atbalsts netiek ieturēts, parādniekam viņš ir laikus jāinformē, ka šāds atbalsts tiks sniegts.”

Ja par saņemto valsts atbalstu nav paziņots un ieturējums ir veikts

To, kā parādniekam rīkoties, ja neaizskaramā nauda ir aizskaitīta, komentē LZTI padomes pārstāve Baiba Litvina: “Ja ieturējums no Covid-19 vienreizējā ģimenes atbalsta vai citām neaizskaramajām summām ir veikts, personai nekavējoties jāsazinās ar savu tiesu izpildītāju un jāinformē par šo situāciju.

Svarīgi, lai persona pēc iespējas ātrāk iesniedz tiesu izpildītāja pieprasīto informāciju, piemēram, bankas konta izdruku, kurā redzams apstiprinājums par attiecīgā atbalsta saņemšanu. Ja parādnieks vilcināsies, var gadīties, ka ieturētie naudas līdzekļi jau būs pārskaitīti piedzinējam. Tad atgūt tos vairs nebūs iespējams.”

Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 152. panta trešo daļu zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums no parādnieka piedzītos naudas līdzekļus pārskaitīt piedzinējam desmit dienu laikā no dienas, kad tie ieskaitīti zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Ja atbalsta saņēmējam ir maksātnespējas process

“Tieši tāpat atbalsts 500 eiro par katru bērnu ir aizsargāts no piespiedu atsavināšanas un nav paredzēts novirzīšanai kreditoru prasījumu segšanai fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros,” uzsver Maksātnespējas kontroles dienesta direktore Inese Šteina.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI