SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. februārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
6
6

Eksāmeni un pavasara brīvlaiks skolēniem šogad

Stājas spēkā 02.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Epidemioloģiskās situācijas dēļ noteiktās attālinātās mācības likušas veikt izmaiņas eksāmenu un brīvlaiku kārtībā.

2. februārī spēkā stājas grozījumi vairākos Ministru kabineta noteikumos, kuri nosaka 2020./2021. mācību gada valsts pārbaudes darbu norises laikus un eksāmenu skaitu vispārējās vidējās izglītības apguvējiem, kā arī regulē 1. un 12. klases brīvlaikus 2. semestrī.

Vidusskolēniem trīs obligātie eksāmeni

Lai šajā mācību gadā veiksmīgi notiktu valsts pārbaudes darbi, kā arī ņemot vērā to, ka 3. klases skolēniem tika pagarināts ziemas brīvlaiks, grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 26. maija noteikumos Nr. 319 “Noteikumi par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2020./2021. mācību gadā” paredz, ka 3. klases diagnosticējošie darbi notiks martā:

  • mācību valoda: 1. mutvārdu daļa – no 25. janvāra līdz 2. martam; 2. rakstu daļa – 3. martā;
  • matemātika – 9. martā;
  • latviešu valoda mazākumtautību izglītības programmās – 11. martā.

Tā kā 2020./2021.mācību gadā mācības pārsvarā notiek attālināti, kas savukārt ietekmē valodu apguvi, šie paši noteikumi paredz, ka centralizētie eksāmeni svešvalodā par vispārējās vidējās izglītības ieguvi notiks maijā, kad skolēni, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, būs pilnveidojuši savas valodas prasmes klātienē:

  • angļu valoda: 1. rakstu daļa – 11. maijs; 2. mutvārdu daļa – 11.–13. maijs;
  • vācu valoda – 12. maijs;
  • krievu valoda: 1. rakstu daļa – 13. maijs; 2. mutvārdu daļa – 13.–14. maijs;
  • franču valoda – 14. maijs.

Lai iegūtu atestātu par vispārējo vidējo izglītību, šogad un arī nākamgad skolēniem nebūs obligāti jākārto ceturtais jeb izvēles eksāmens. To paredz grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 3. septembra noteikumos Nr. 416 “Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem”, nosakot: lai 2020./2021. un 2021./2022. mācību gadā iegūtu vispārējo vidējo izglītību, būs jākārto trīs obligātie eksāmeni: latviešu valodā, vienā svešvalodā un matemātikā. Ceturtais eksāmens nav obligāts, bet kārtojams pēc izvēles, ja tas nepieciešams iestājai augstākās izglītības iestādē.

Pavasara brīvdienas

Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 14. janvāra noteikumos Nr. 28 “Noteikumi par 2020./2021. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku un brīvdienu laiku” paredz, ka 12. klases skolēniem pavasara brīvdienas būs no 2021. gada 15. marta līdz 2021. gada 19. martam, tāpat kā 1.–11. klases skolēniem. Tā kā svešvalodu eksāmeni par vispārējo vidējo izglītību notiks maijā, tad nav nepieciešams 12. klases skolēniem noteikt atsevišķas pavasara brīvdienas. Ja visi skolēni vienā laikā dodas brīvlaikā, tad izglītības iestādē ir iespēja brīvi plānot vienā nedēļā nepieciešamos metodiskos pasākumus visiem skolotājiem reizē.

Savukārt 1. klases skolēniem, kuriem ārkārtējās situācijas dēļ tika pagarināts brīvlaiks, noteikumu grozījumi neparedz februārī noteikto vienas nedēļas brīvlaiku. Tajā paredzēts doties tikai tiem skolēniem, kuri mācās pamatizglītības programmu tālmācības formā, sociālās korekcijas izglītības iestādē vai speciālās izglītības iestādē.

9. klases eksāmenu norise – atkarībā no epidemioloģiskās situācijas

Par to, vai jānotiek 9. klases gala pārbaudījumiem, valdība lems februāra sākumā, informē Valsts izglītības satura centrā (VISC). Ja 9. un 12. klases skolēniem būs iespēja atgriezties klātienes mācībās vai apmeklēt individuālās konsultācijas klātienē pēc 7. februāra, tad plānots, ka noslēguma pārbaudījumi pamatizglītības iegūšanai notiks. Ja epidemioloģiskās situācijas dēļ klātienes mācību vai konsultāciju norise nebūs iespējama, tad 9. klases skolēniem būs iespēja veikt monitoringa darbus pēc Lieldienām, lai vēl līdz mācību gada noslēgumam uzlabotu tās zināšanas un prasmes, kas būs nepieciešamas nākamajā mācību posmā.

Ir pieejami sagatavošanās materiāli

Jau šobrīd skolotājiem un skolēniem ir iespēja izmantot atbalsta materiālus, lai patstāvīgi gatavotos valsts pārbaudes darbiem. To nodrošina jaunā VISC mājaslapa, kas tapusi valsts pārvaldes tīmekļvietņu vienotās platformas ietvaros. Mājaslapā publicēti pagājušo gadu uzdevumi, tāpat arī visa informācija par pārbaudes darbu norisi u. tml. Eksāmenu programmās pieejama visa informācija un detalizētāk nekā citus gadus arī aprakstīti uzdevumi, kas iekļauti eksāmenos. VISC eksperti izveidojuši lekciju ciklu videoformātā ar ieteikumiem, kā skolēniem pilnveidot savas zināšanas un prasmes un sagatavoties noslēguma pārbaudījumiem. Lekcijas pieejamas VISC “Youtube” kanālā.

“Valsts pārbaudes darbiem jaunajā mājaslapā zem vispārējās izglītības sadaļas veltīta atsevišķa sadaļa, kurā iespējams atrast jaunāko informāciju par pārbaudes darbu norisi un uzdevumiem, kā arī statistiku un metodiskos materiālus skolotājiem. Protams, tiek ņemta vērā epidemioloģiskā situācija valstī, tāpēc plānoti dažādi diagnosticējošo darbu un noslēguma pārbaudījumu norises scenāriji. Tieši tāpēc visa aktuālā informācija atrodama vienkopus,” skaidro VISC.

 

 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI