SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. janvārī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
6
6

Paplašina atbalstu par dīkstāvi skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem

Stājas spēkā 23.01.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Dīkstāves atbalsta regulējums papildināts ar jaunu atbalsta instrumentu skaistumkopšanas nozarei, kas ir viena no vissmagāk skartajām tautsaimniecības nozarēm Covid-19 krīzes periodā.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 709 “Noteikumi par atbalstu par dīkstāvi nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos”, kas stājas spēkā 23. janvārī.

Noteikumi papildināti ar 3.1 punktu un III1 nodaļu (21.1–21.10 punkts), definējot nosacījumus, ar kādiem skaistumkopšanas nozarē strādājošie var saņemt atbalstu.

No noteikumu 21.1 punkta izriet, ka skaistumkopšanas pakalpojumi ir:

  • friziera pakalpojumi;
  • manikīra pakalpojumi;
  • pedikīra pakalpojumi;
  • masāžas pakalpojumi;
  • kosmetologa pakalpojumi;
  • solārija pakalpojumi;
  • tetovēšanas pakalpojumi;
  • skarifikācijas pakalpojumi;
  • mikropigmentācijas pakalpojumi;
  • pīrsinga pakapojumi;
  • publiskās lietošanas pirts pakalpojumi;
  • publiskās lietošanas peldbaseina pakalpojumi.

21.1 punkts paredz, ka skaistumkopšanas nozarē tiesības uz atbalstu par dīkstāvi no 2021. gada janvāra ir:

A) darbiniekam, kas bija nodarbināts 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī pie darba devēja – juridiskās personas vai pašnodarbinātās personas –, kas minētajā periodā sniedza skaistumkopšanas pakalpojumus (21.1 1. apakšpunkts);

B) pašnodarbinātai personai, kas sniedza skaistumkopšanas pakalpojumus 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī, vai patentmaksātājam, kas sniedza skaistumkopšanas pakalpojumus augustā vai septembrī, vai oktobrī, vai novembrī, vai decembrī (21.1 2. apakšpunkts).

Lai noskaidrotu, vai persona attiecīgajā laika periodā bijusi nodarbināta skaistumkopšanas nozarē, Valsts ieņēmumu dienests izmanto savā un Veselības inspekcijas rīcībā esošos datus.

Atbalsta apmērs – no 500 līdz 1000 eiro

Atbalsta lielums noteikts šo noteikumu 21.4 punktā un tiek aprēķināts atšķirīgi A un B gadījumā.

Atbalstu par dīkstāvi šo noteikumu 21.1 1. apakšpunktā minētajām personām (A – darbiniekam, kas bija nodarbināts 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī pie darba devēja) nosaka šādā apmērā:

  • darbiniekam – 70% apmērā no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas par laikposmu no 2020. gada 1. augusta līdz 31. oktobrim vai no to deklarēto mēnešu vidējās bruto darba samaksas pēc 2020. gada 1. augusta, kuros darbinieks faktiski strādājis pie konkrētā darba devēja, bet ne vairāk kā 1000 eiro;
  • mikrouzņēmuma darbiniekam – 50% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas mikrouzņēmumā par 2020. gada trešo ceturksni, bet ne vairāk kā 1000 eiro;
  • personām, kuras janvārī vai citā mēnesī, kurā ir spēkā aizliegums sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, atgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, – 70% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta vidējā apmēra par 2020. gada augustu, septembri un oktobri, bet ne vairāk kā 1000 eiro.

Atbalstu par dīkstāvi šo noteikumu 21.1 2. apakšpunktā minētajām personām (B – pašnodarbinātai personai vai patentmaksātājam, kas sniedza skaistumkopšanas pakalpojumus noteiktajā laika periodā) nosaka šādā apmērā:

  • pašnodarbinātai personai vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā – 70% apmērā no attiecīgās personas vidējiem ienākumiem no saimnieciskās darbības par 2020. gada trešo ceturksni, bet ne vairāk kā 1000 eiro;
  • pašnodarbinātai personai, kas ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, – 50% apmērā no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja mēneša vidējiem ienākumiem no saimnieciskās darbības par 2020. gada trešo ceturksni, bet ne vairāk kā 1000 eiro;
  • patentmaksas maksātājam (ja 2020. gada augustā vai septembrī, vai oktobrī, vai novembrī, vai decembrī bija spēkā esošs patents) – 500 eiro.

Ja atbalsta apmērs pēc noteiktā aprēķina iznāk mazāks par 500 eiro, tad atbalsts par dīkstāvi skaistumkopšanas nozarē nodarbinātajiem tik un tā ir 500 eiro (21.6 punkts).

Darbiniekam atbalstu par dīkstāvi nosaka proporcionāli dīkstāves periodam (kamēr netiek atcelts tiesību aktos noteiktais aizliegums sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus).

Piemaksa par apgādībā esošu bērnu

Darbiniekam vai pašnodarbinātai personai, kura saņem atbalstu par dīkstāvi, piešķir piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums (piemaksu piešķir tikai vienā nodarbinātības formā).

Patentmaksātājam, kurš saņem atbalstu par dīkstāvi, piešķir piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, ja minētā piemaksa par katru bērnu nav piešķirta citā nodarbinātības formā (21.9 punkts).

Piemaksu piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) par laikposmu, par kuru piešķirts atbalsts. Piemaksu pārskaita uz darbinieka, pašnodarbinātās personas vai patentmaksātāja kontu, kurā tiek pārskaitīts atbalsts. Informāciju VSAA un attiecīgo pašvaldību sociālos dienestus par personām, kurām piešķirts atbalsts par dīkstāvi, sniedz VID.

Ja ir mainīts nodokļu režīms

Ekonomikas ministrija informē, ka regulējums ļaus uz atbalstu pretendēt arī personām, kas ir mainījušas nodokļu maksāšanas režīmu ar 2021. gadu, jo ir atcelts patentmaksas maksāšanas režīms, kā arī būtiski mainīti kritēriji mikrouzņēmumu nodokļu maksātājiem.

Ja nodokļu maksātājam ar 2021. gadu ir mainīts nodokļu maksāšanas režīms, tad atbalstu par dīkstāvi, ņemot vērā VID rīcībā esošo informāciju, nosaka atbilstoši nodokļu maksāšanas režīmam, kāds bija līdz 2020. gada 31. decembrim (30. punkts).

Pieteikšanās atbalstam

Lai pieteiktos atbalstam par dīkstāvi par 2021. gada janvāri, personas līdz 2021. gada 15. februārim iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Par katru kalendāra mēnesi, kurā ir spēkā aizliegums sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, iesniegumu iesniedz līdz nākamā mēneša piecpadsmitajam datumam.

Iesniegumā jānorāda šāda informācija: vārds, uzvārds, personas kods, periods, par kuru tiek pieprasīts atbalsts par dīkstāvi, konts, kas atvērts kredītiestādē vai pie maksājumu pakalpojuma sniedzēja Latvijā.

Pēc grozījumu projekta anotācijā sniegtās informācijas, skaistumkopšanas nozarē strādā aptuveni 9000 speciālistu, tomēr atbalstam līdz šim pieteicies tikai pusotrs tūkstotis.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI