SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
13
13

Brīvdienās ierobežo arī saimniecības preču veikalu darbu

Stājas spēkā 13.11.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Piektdienas vakarā Ministru kabinets pieņēma lēmumu ārkārtējās situācijas apstākļos brīvdienās un svētku dienās ierobežot arī saimniecības preču veikalu darbību. Tas nozīmē, ka nedēļas nogalē pircējiem durvis slēgs arī tādi veikali kā Jysk, Depo, Cenu klubs, K-Senukai, Kurši, Ikea un citi saimniecības preču veikali, kas atrodas tirdzniecības centros vai ēkās, kuru platība pārsniedz 10 000 m2.

To paredz grozījums Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājas spēkā nekavējoši – 13. novembrī.

Tas nozīmē, ka ārkārtējās situācijas laikā  nedēļas nogalēs (sestdienās un svētdienās), kā arī svētku dienās var darboties tikai:

  • pārtikas veikali (t.sk. specializētie pārtikas veikali (saldumi, konditorejas, utt.),
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekām);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • grāmatnīcas;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • higiēnas;
  • telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas;
  • preču izsniegšana, kas iegādātas internetveikalos.

MK rīkojuma izpratnē tirdzniecības centri ir ēkas:

  • kas iekārtotas pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 m2;
  • kurās atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji.

Kāpēc un kādi saimniecības preču veikali brīvdienās būs slēgti

Grozījumu rīkojumā Nr. 655 anotācijā ir paskaidrots, ka ierobežojumu mērķis ir mazināt cilvēku, tai skaitā ģimeņu, pulcēšanos tirdzniecības un izklaides centros, kur slēgtās telpās vienlaicīgi uzturas liels skaits cilvēku un ir liela varbūtība nonākt kontaktā ar inficētu personu. Kamēr valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, nedēļas nogalēs un svētku dienās tirdzniecības centros durvis ver tikai tādi veikali, kuros pieejamas pirmās nepieciešamības preces, piemēram, pārtika, higiēnas preces, medikamenti u.c.

Līdz šim tika pieļauts, ka brīvdienās pircējiem ir pieejami arī saimniecības preču veikali, kas piedāvā ļoti plašu preču sortimentu, tai skaitā mēbeles, virtuves piederumus, apgaismes ierīces, traukus u. c.

Taču, ņemot vērā pēdējās dienās strauji pieaugošo inficēto cilvēku skaitu un epidemiologu rekomendācijas, ir pieņemts lēmums svītrot saimniecības preču veikalus no pirmās nepieciešamības preču veikalu saraksta, kuru darbība tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās ir atļauta, skaidro Ekonomikas ministrija.

"Līdz ar to valdības apstiprinātie grozījumi nozīmē, ka tādi veikali kā Jysk, Cenu klubs un citi, kas atrodas tirdzniecības centros, brīvdienās strādāt nedrīkst. Savukārt higiēnas preču veikalu, piemēram, Drogas, darbība ir atļauta gan tirdzniecības centros, gan ārpus tiem. Tādi veikali kā Depo, K-Senukai, Kurši, Ikea un citi, kuru kopējā tirdzniecības platība ir virs 10 000 m2, brīvdienās un svētku dienās strādāt nedrīkst.  Savukārt ja to platība ir zem 10 000 m2, to darbība būs atļauta. Veikalu, kuru platība ir zem 10 000 m2, darbība netiek ierobežota un tādos veikalos drīkst tirgoties ar visplašāko un dažādāko preču sortimentu."

Ikdienā – ierobežots cilvēku skaits un maskas

Veikalu īpašniekiem jau no 9. novembra ir saistoša prasība, ka tirdzniecības vietā uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 10 m2 no publiski pieejamās telpu platības.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas veikalā ir jānorāda informācija, tai skaitā svešvalodā, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties šajā vietā. To paredz MK rīkojuma Nr. 655 5.10. punkts.

Tāpat tirdzniecības vietās telpās apmeklētājiem ir obligāta prasība lietot mutes un deguna aizsegu.

MK rīkojuma 5.9. punktā ir iekļauta papildu prasība lietot mutes un deguna aizsegus tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem arī ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI