SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
29. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
2
2

23 miljoni eiro tūrisma nozares uzņēmumu atbalstam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 29. jūlijā, pēc saskaņošanas ar Eiropas Komisiju stājas spēkā jauna atbalsta programma, kuras ietvaros Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai valsts subsidēs tūrisma nozarē strādājošo algas, šim mērķim piešķirot 19,2 miljonus eiro. Savukārt 28. jūlijā valdība atvēlēja 3,8 miljonus eiro tūrisma nozares mārketinga aktivitātēm.

īsumā
  • Atbalsts pienākas 30% apmērā no saimnieciskās darbības veicēja 2019. gadā samaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai.
  • Plānots, ka programmas ietvaros atbalsts varētu tikt sniegts 7156 uzņēmumiem, kuri kopumā nodarbina 69 988 darbiniekus.
  • Atbalstam tūrisma nozares uzņēmumi varēs pieteikties līdz šā gada 30. septembrim, iesniedzot LIAA elektroniski parakstītu iesniegumu.
  • Tūrisma nozares uzņēmumiem starptautiskās konkurētspējas veicināšanas programmā būs pieejami 3,8 miljoni eiro, kurus varēs izmantot dalībai starptautiskās izstādēs, konferencēs, kontaktbiržās u. c.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 455 “Covid-19 skarto tūrisma nozares saimnieciskās darbības veicēju atbalsta piešķiršanas kārtība” atbalsta programmas ietvaros tūrisma nozaru uzņēmumi varēs saņemt no valsts vienreizēju grantu jeb dāvinājumu, kurš paredzēts darbinieku algas samaksas kompensēšanai un kura lielums būs atkarīgs no nomaksāto nodokļu apjoma. Grantu piešķirs gan sīkiem (mikro) un maziem, gan vidējiem un lieliem saimnieciskās darbības veicējiem.

Atbalsta programmu administrēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Plānots, ka programmas īstenošanas laikā atbalsts varētu tikt sniegts 7156 uzņēmumiem, kuri kopumā nodarbina 69 988 darbiniekus, informē Ekonomikas ministrija.

“Lai arī ekonomiskā aktivitāte pēc daļējas Covid-19 ierobežojumu atcelšanas pamazām sāk pieaug, daļa uzņēmumu joprojām nevar atsākt darboties ar pilnu jaudu, līdz ar to rodas grūtības noturēt darbiniekus daļējas dīkstāves dēļ. Turklāt tūrisma nozare ir viena no visvairāk ietekmētajām Covid-19 krīzē un valsts atbalsts darbinieku darba samaksas kompensēšanai nozarei ir vitāli svarīgs,” atzīst ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Atbalsts tūrisma nozarei

Ministru kabineta noteikumi Nr. 455 “Covid-19 skarto tūrisma nozares saimnieciskās darbības veicēju atbalsta piešķiršanas kārtība” paredz, ka atbalsts pienākas 30% apmērā no saimnieciskās darbības veicēja 2019. gadā samaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), bet ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai.

Atbalstam ir tiesīgi pieteikties saimnieciskās darbības veicēji, kas līdz 2020. gada 1. martam savu darbības veidu ir reģistrējuši atbilstoši šādiem NACE kodiem:

  • 5510 Izmitināšana viesnīcās un līdzīgās apmešanās vietās;
  • 5520 Izmitināšana viesu mājās un cita veida īslaicīgas apmešanās vietās;
  • 5530 Kempingu, atpūtas transportlīdzekļu laukumu un apdzīvojamo autopiekabju laukumu darbība;
  • 5590 Pārējo apmešanās vietu darbība;
  • 5610 Restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi;
  • 5621 Izbraukuma ēdināšana pēc pasūtījuma;
  • 5629 Cita veida ēdināšanas pakalpojumi;
  • 5630 Bāru darbība;
  • 7739 Citur neklasificētu pārējo mašīnu, iekārtu un materiālo līdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings;
  • 7490 Citur neklasificēti profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi;
  • 7911 Ceļojumu biroju pakalpojumi;
  • 7912 Tūrisma operatoru pakalpojumi;
  • 7990 Citi rezervēšanas pakalpojumi un ar tiem saistītas darbības;
  • 8230 Sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumi;
  • 9004 Kultūras iestāžu darbība;
  • 9321 Atrakciju un atpūtas parku darbība;
  • 9329 Cita izklaides un atpūtas darbība.   

Jāatbilst kritērijiem

Lai iegūtu grantu, tūrisma nozares uzņēmumiem jāatbilst arī šādiem kritērijiem:

  • ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laikposmā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 30%;
  • iesnieguma iesniegšanas dienā nav VID administrēto nodokļu (nodevu) parādu, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai noslēgts vienošanās līgums.

Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem Ministru kabineta noteikumu attiecināmajiem kritērijiem atbilst 7356 uzņēmumi, kuri kopumā nodarbina 61 988 darbiniekus ar vidējo bruto algu 626 eiro mēnesī, norādīts likumprojekta anotācijā. Atbalstāmo nozaru uzņēmumi 2019. gadā nodarbinātības nodokļos (VSAOI iemaksa) ir nomaksājuši 103 947 051,11 eiro.

Pieteikšanās līdz 30. septembrim

Atbalstam tūrisma nozares uzņēmumi varēs pieteikties līdz šā gada 30. septembrim, iesniedzot LIAA elektroniski parakstītu iesniegumu. Iesnieguma veidlapa pieejama LIAA mājaslapā šeit.

Iesniegumu var iesniegt, kā elektroniski parakstītu dokumentu nosūtot pa e-pastu (pasts@liaa.gov.lv), vai izmantot šo pakalpojumu ar valsts un pašvaldību vienotā portāla latvija.lv starpniecību.

Pēc iesnieguma saņemšanas LIAA izvērtēs tajā norādīto informāciju, pieņems lēmumu par atbalsta piešķiršanu un pārskaitīs naudu uz uzņēmuma kontu. Sarakstu ar uzņēmumiem, kuri saņēmuši atbalstu, LIAA publicēs savā tīmekļvietnē un nosūtīs VID. Pēc atbalsta sniegšanas LIAA veiks pēcuzraudzību par atbalsta izlietojumu.

Vēl papildu 3,8 miljoni eiro mārketingam

Reaģējot uz uzņēmumu vajadzībām Covid-19 seku pārvarēšanai eksporta tirgos, Ministru kabinets 28. jūlija sēdē lēma par papildu finansējuma 22 453 625 eiro apmērā pārdali jaunām un jau īstenotajām LIAA aktivitātēm, ar kurām tiek atbalstīti eksporta un tūrisma nozares uzņēmumi.

No šiem līdzekļiem tūrisma nozarē strādājošajiem uzņēmumiem starptautiskās konkurētspējas veicināšanas programmā būs pieejami 3,8 miljoni eiro, kurus varēs izmantot dalībai starptautiskās izstādēs, konferencēs, kontaktbiržās vai savu produktu pielāgošanai ārvalstu tirgiem.

1,3 miljoni eiro paredzēti darījumu tūrisma aktivitāšu veicināšanai, norāda LIAA sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Kovaļevskis. Par šiem līdzekļiem plānots atbalstīt ap 150 pasākumu: katra pasākuma atbalsta apmērs noteikts no 5000 līdz 20 000 eiro, un varētu tikt segti 80% no pasākuma izmaksām.

Tūrisma nozares starptautisko konferenču, kongresu un semināru rīkošanai Latvijā plānots viens miljons eiro, nosakot, ka maksimālā atbalsta summa vienam pasākumam ir līdz 12 000 eiro. Šajā programmas sadaļā atbalsta intensitāte plānota 3040% apmērā no kopējām izmaksām.

Šis ir komplekss atbalsta pakalpojums, kas ar vienu pasākumu ģenerē finansiālu pienesumu vairākām nozarēm: sabiedriskajai ēdināšanai, transportam, naktsmītnēm u. c., akcentē J. Kovaļevskis.

Savukārt tūrisma eksporta vaučeriem paredzēts viens miljons eiro. Maksimālā vaučera summa ir 20 000 eiro gadā katram atbalsta saņēmējam (atbalsta saņēmēja minimālais ieguldījums: 5000 eiro), bet minimālā 3000 eiro. Atbalsta intensitāte plānota līdz 80%.

Tūrisma uzņēmumiem paredzēts arī sniegt līdzfinansējumu līdz 50% no atbalstāmajām izmaksām dalībai LIAA organizētajos nacionālajos stendos, tūrisma prezentācijas pasākumos ārvalstīs un darījumu tūrisma prezentācijas pasākumos ārvalstīs. Šīm aktivitātēm paredzēti 0,5 miljoni eiro.

“LIAA veiktās uzņēmumu aptaujas norāda, ka uzņēmēju interese par dalību izstādēs un cita veida mārketinga aktivitātēs nav mazinājusies, tādēļ valdībā apstiprinātā starptautiskās konkurētspējas veicināšanas programma ar dažāda veida atbalsta pasākumiem vairāk nekā 22 miljonu eiro apmērā ir ļoti nozīmīga gan eksportētājiem, gan tūrisma nozares uzņēmumiem. Šī programma ļaus uzņēmējiem pārorientēties un meklēt jaunas attīstības iespējas, pārvarot Covid-19 radīto krīzi,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI