SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
20. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība

Kā atgūt brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas

Stājas spēkā 20.06.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi – neatkarīgi no veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām – iedzīvotājiem būs pieejami vēl līdz 2021. gadam. Tikmēr brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas, kuras iedzīvotāji veikuši līdz šī gada 1. jūlijam, tiks atmaksātas līdz gada beigām. To paredz steidzamības kārtā pieņemtie grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kas stājas spēkā šodien, 20. jūnijā.

īsumā
  • Iedzīvotājiem, kuri brīvprātīgi veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas ar bankas pārskaitījumu, atmaksa tiks veikta automātiski.
  • Iedzīvotājiem, kuri iemaksas veikuši klātienē (pastā vai Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centrā), jāraksta iesniegums NVD un jānorāda konta numurs, uz kuru veikt atmaksu.
  • Obligātās veselības apdrošināšanas sistēma tiks saglabāta, paplašinot to personu loku, kuras būtu pakļautas obligātajai apdrošināšanai. Tā jāievieš vienlaikus ar izmaiņām nodokļu jomā.

Grozījumi Veselības aprūpes finansēšanas likumā bija nepieciešami, lai novērstu atšķirīgu veselības apdrošināšanas pieeju pret personām, kuras sociālās apdrošināšanas iemaksas veic dažādos nodokļu režīmos.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka veselības apdrošināšana pienākas tiem darba ņēmējiem, kuri maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vispārējā nodokļu režīmā. Kopš 2018. gada šīm personām valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tika palielinātas par vienu procentpunktu, kas tiek novirzīts veselības aprūpes finansēšanai.  

Vienlaikus likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ietver vēl vairākus citus darba ņēmējus, kuri arī ir valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēji, taču ārpus vispārējā režīma. Tie ir autoratlīdzību saņēmēji, patentmaksas maksātāji, sezonas laukstrādnieki, pašnodarbinātie, kuri veic iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai. “Šāds dalījums, kas paredz atšķirīgu pieeju veselības apdrošināšanai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicējiem, nav uzskatāms par objektīvu un samērīgu. Tāpat veselības apdrošināšanai nav pakļauti mikrouzņēmuma darbinieki,” norādījuši grozījumu projekta autori.

Veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzē pieejamie dati liecina, ka, neveicot izmaiņas likumā, ārpus obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas paliktu 400 981 persona, kas ir nesamērīgi liela iedzīvotāju daļa.

No visaptverošas veselības apdrošināšanas neatsakās

Lai rastu risinājumu, Saeima atbalstīja Veselības ministrijas ierosinājumu saglabāt obligāto veselības apdrošināšanu, taču paplašināt to personu loku, kuras būtu pakļautas obligātajai apdrošināšanai.

“Ņemot vērā, ka piedāvātais risinājums skar ne tikai veselības aprūpes, bet arī nodokļu politiku, šis risinājums būtu ieviešams vienlaikus ar izmaiņām nodokļu jomā,” teikts grozījumu projekta anotācijā.

Tāpēc likuma Pārejas noteikumi papildināti ar uzdevumu Ministru kabinetam izstrādāt likumprojektu par vienota valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjoma un visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu un iesniegt Saeimā izskatīšanai līdz 2020. gada 31. martam.

Tikmēr Pārejas noteikumu 5. punkts dod iespēju iedzīvotājiem saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus arī 2019. un 2020. gadā – neatkarīgi no veiktajām veselības apdrošināšanas iemaksām.

Kā atgūt brīvprātīgi veiktās apdrošināšanas iemaksas

Tāpat grozījumi paredz Nacionālā veselības dienesta pienākumu atmaksāt brīvprātīgi veiktās veselības apdrošināšanas iemaksas, kuras iedzīvotāji ir veikuši līdz 2019. gada 1. jūlijam. Atmaksa ir jānodrošina līdz šī gada beigām (2019. gada 31. decembrim).

Tiem iedzīvotājiem, kuri brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veica ar pārskaitījumu no sava bankas norēķinu konta, nekas papildus nav jādara. “Pēc grozījumu stāšanās spēkā tiem iedzīvotājiem, kuri veikuši brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas ar bankas pārskaitījumu, atmaksa tiks veikta automātiski – uz to pašu bankas kontu, no kura veikts maksājums,” skaidro Nacionālā veselības dienesta pārstāve Tanita Tamme-Zvejniece.

Savukārt tiem iedzīvotājiem, kuri brīvprātīgās veselības iemaksas veikuši klātienē, piemēram, pastā vai Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centrā, lai atgūtu naudu, ir jāvēršas ar iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā, norādot savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un konta numuru, uz kuru veikt atmaksu.

Brīvā formā rakstītu iesniegumu Nacionālajam veselības dienestam var iesniegt dažādos veidos:

1.     Klātienē – personīgi ierodoties Nacionālajā veselības dienestā:

  • Klientu apkalpošanas centrā – Cēsu ielā 31/k3, 3. stāvā (6. ieejā), Rīgā, LV-1012;
  • Zemgales nodaļā – Zemgales prospektā 3, Jelgavā, LV-3001;
  • Latgales nodaļā – Saules ielā 5, Daugavpilī, LV-5401;
  • Kurzemes nodaļā – Pilsētas laukumā 4, 3. stāvā, Kuldīgā, LV-3301;
  • Vidzemes nodaļā – Pils ielā 6, Smiltenē, LV-4729.

Informācija par Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centra un reģionālo nodaļu darba laiku pieejama NVD mājaslapā.

2.     Pa pastu – nosūtot iesniegumu pa pastu uz adresi:

Nacionālais veselības dienests

Cēsu iela 31/k3

Rīga, LV-1012.

3.     Elektroniski – ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu nosūtot uz e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv.

4.     Portālā www.latvija.lv – izmantojot portāla piedāvāto e-pakalpojumu Iesniegums iestādei.

Papildu jautājumu gadījumā Nacionālais veselības dienests aicina sazināties ar Klientu apkalpošanas centru, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās plkst. 8.30–17.00).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI