SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
06. novembrī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
1
6
1
6

Likumi.lv jaunās iespējas: praktiski padomi videoceļvedī

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vietnē Likumi.lv, ko uztur un attīsta oficiālais izdevējs „Latvijas Vēstnesis”, pieejama jaunākā informācija par tiesību aktiem un to izmaiņām.

Attēls: Latvijas Vēstneša infografika

Saeimā pieņemtie likumi, valdībā lemtie noteikumi un citi dokumenti ir Latvijas Republikas tiesību aktu kopums, ko sistematizē un publicē vietne Likumi.lv. Speciālisti un profesionāļi „savos” likumos ieskatās ik dienas, jo ir svarīgi aktuālie grozījumi normatīvajos aktos. Taču ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības un pienākumus, un to formulējumus ļoti daudzi meklē katram saistošajos darba, sociālo un ģimenes tiesību likumos. Kopš pavasara vietne Likumi.lv ir pieejama jaunā versijā. Lai iedzīvotājiem būtu ērtāk orientēties vietnes jaunajās iespējās, ir izveidots kodolīgs videogids, kas sniedz ieskatu svarīgākajās iespējās.

Noklausoties un noskatoties videoinformāciju, jūs uzzināsiet: kā visātrāk atrast vajadzīgo likumu; vai normatīvais akts ir spēkā; kādas ir tā vēsturiskās redakcijas; kā atsevišķus likumu pantus var ieteikt sociālajos tīklos; kur atvērtā tiesību akta skatā izvietoti skaidrojumi, tā tulkojums un anotācija; kādas priekšrocības var izmantot autorizētie lietotāji; par likumu un citu tiesību aktu pieejamību mobilās versijas izvēlē.

Likumi.lv ir Latvijas Republikas tiesību aktu vietne, kuras saturs var būt nepieciešams ikvienam iedzīvotājam. Kopš pavasara lietotājiem ir pieejama vietnes jaunā versija. Tātad katrs var izvēlēties, kuras piedāvātās normatīvo aktu informācijas un tās apkopojuma iespējas ir praktiski visnoderīgākās. "Plašā un daudzpusīgā piedāvājuma mērķis ir nodrošināt tiesību aktu pieejamību un lietošanas iespējas jaunā kvalitātē. Dizains, vienkāršā struktūra, sociālo tīklu integrācija un mobilā versija m.likumi.lv tiesību aktus padarījusi pieejamākus," norāda vortāla "Likumi.lv" galvenā redaktore Inese Luste.

Videomateriālā lakoniski (divās ar pusi minūtēs) secīgi izklāstīts un parādīts, kā orientēties jaunajās vietnes Likumi.lv iespējās. Ieskatam – informācija videoceļveža saturā.

Sākumlapā īpaši akcentēts meklētājs, kas vairākumā gadījumu ir ātrākais ceļš līdz vajadzīgajam tiesību aktam. Nozares profesionāļiem un specifisku prasību gadījumā noderēs izvērstās meklēšanas forma ar detalizētiem kritērijiem.

Alternatīva atlases iespēja ir izmantot tiesību aktu sarakstus jeb katalogus, no kuriem Likumi.lv veidotāji īpaši iesaka divus – "Pēc veida" un "Pēc tēmas". Pirmais ir operatīvākais īsceļš līdz, piemēram, visu Latvijas likumu sarakstam. Otrais piedāvā tematiskos tiesību aktu sarakstus, piemēram, Darba tiesības, Patērētāju tiesības u.c. Visu katalogu jaunums ir sarakstu filtri, kas ļauj atlasīt dokumentus pēc statusa (piemēram, tikai spēkā esošos), alfabēta vai datuma.

Visvairāk nozīmīgu jaunievedumu ir tiesību akta skatā. Viens no tiem ir rīku josla, kas atrodas nemainīgā pozīcijā un vienmēr pieejama. Šo rīku funkcija – iespēja veikt personalizētas darbības ar dokumentu un tā saturu. Lietotāji var veidot savus tiesību aktu sarakstus un saņemt jaunumus par sev interesējošajiem tiesību aktiem. Turklāt sava rīku josla ir arī katram pantam.

Tas nozīmē, ka, piemēram, tiesību aktam un arī katram tā pantam atsevišķi var pievienot piezīmes. Lai izmantotu šīs iespējas, var kļūt par Likumi.lv reģistrēto lietotāju vai autorizēties ar kādu no sociālo tīklu profiliem.

Sava Likumi.lv konta sadaļā "Profila dati / Iestatījumi" lietotājs var:

  • nomainīt konta paroli,
  • norādīt vai nomainīt e-pasta adresi pieteikto paziņojumu saņemšanai,
  • mainīt vietnes funkcionālos iestatījumus (piem., nerādīt iespējas pie pantiem, nerādīt dalīšanās iespēju soc. tīklos, neiekrāsot tekstā meklēto frāzi).

Likumi.lv specifikai pielāgotas divas vienkāršās funkcijas – drukāt un dalīties sociālajos tīklos, piedāvājot tās gan visam tiesību aktam, gan katram pantam atsevišķi.

Atvērta tiesību aktā labajā pusē atrodas svarīga informācija - tiesību akta pase, kas informē par tā statusu un sniedz citu pamatinformāciju. Zem tās atrodas dokumenta galvenais navigācijas rīks - satura rādītājs, kurā ērti atrodama interesējošā nodaļa vai pants. Zemāk izvietotas arī saites uz saistītajiem dokumentiem, piemēram, skaidrojumiem.

Jaunievedums ir arī vietnes mobilā versija, kas nodrošina piekļuvi visam Likumi.lv saturam. Tā ir pilnvērtīga un pielāgota alternatīva viedtālruņu lietotājiem.

Likumi.lv uztur un attīsta Latvijas Republikas oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis".

Uzziņa. Kas ir Likumi.lv

  • Likumi.lv ir tiesību aktu vietne, kurā tiek nodrošināta brīva un bezmaksas piekļuve sistematizētiem Latvijas Republikas tiesību aktiem. Tās darbību nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums.
  • Jaunākie tiesību akti vietnē tiek publicēti to izsludināšanas dienā oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis " (www.vestnesis.lv).
  • Tiesību akti ir papildināti ar jaunākajiem grozījumiem, tie ir pieejami spēkā esošajā redakcijā. Papildus tiek nodrošināta piekļuve tiesību akta vēsturiskajām un nākotnes redakcijām.

[PDF] Infografika: Likumi.lv - Latvijas Republikas tiesību aktu vietne

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI