SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
23. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Eiro nāk: monetārās politikas koordinators – Eiropas Centrālā banka

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Centrālā banka atrodas Vācijas pilsētā Frankfurtē, un tā nodarbojas ar ES vienotās valūtas eiro pārvaldību un gādā par cenu stabilitāti ES. Banka sadarbojas ar visu 28 dalībvalstu centrālajām bankām. Tās visas kopā veido Eiropas Centrālo banku sistēmu.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Visas Eiropas Savienības valstis ir Ekonomiskās un Monetārās savienības biedres. Savukārt tās, kuras izmanto eiro, atrodas eirozonā. ES monetāro politiku sākotnēji koordinēja Eiropas Monetārais institūts, līdz to nomainīja Eiropas Centrālā banka, kas šo uzdevumu veic arī šobrīd.

Lēmumu par Ekonomiskās un Monetārās savienības (EMS) izveidi 1989.gadā pieņēma Eiropas Padome. Toreizējais Eiropas Komisijas prezidents Žaks Delors ierosināja EMS ieviešanas periodu sadalīt trīs posmos. Pirmajā posmā uzsvars tika likts uz iekšējā tirgus pilnveidošanu, bet pārējos posmos valstu centrālo banku vadītāji veica pārejai nepieciešamo sagatavošanās darbu.1

1994.gada 1.janvārī tika nodibināts Eiropas Monetārais institūts (EMI) – neatkarīga institūcija, kas koordinēja monetāro politiku starp valstu centrālajām bakām. 1998.gadā tika dibināta Eiropas Centrālā banka (ECB) un sākās EMI likvidācija.2

Šobrīd lēmumus par monetāro politiku eirozonā var pieņemt tikai ECB padome. Tajā darbojas to ES dalībvalstu, kuras ir ieviesušas eiro, centrālo banku vadītāji, kā arī ECB valdes locekļi. Eiropas Centrālās bankas galvenais mērķis ir uzturēt cenu stabilitāti eirozonā, ko tā panāk, kontrolējot procentu likmes un ietekmējot dažādus tirgus.3

Eiro ir ieviests Beļģijā, Vācijā, Īrijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Austrijā, Portugālē, Somijā, Grieķijā, Kiprā, Maltā, Slovēnijā, Slovākijā un Igaunijā.

Līdz eiro ieviešanas brīdim Latvijā ir atlikušas 70 dienas, un tas nozīmē, ka eiro patiešām nāk. Lai nostiprinātu mūsu zināšanas par turpmāk ikdienas dzīvē izmantojamo naudas vienību un ar pāreju uz to saistītajiem praktiskas dabas jautājumiem, LV portāls līdz eiro ieviešanas brīdim 2014.gada 1.janvārī trīs reizes nedēļā piedāvās īsas informatīvās uzziņas par vienoto Eiropas valūtu. Uzziņas vienos kopējs virsraksts "Eiro nāk". Ērtībai tās būs pieejamas arī vienkopus – veidojot pie katras jaunās uzziņas jau iepriekš publicēto uzziņu sarakstu. Lai pārejai uz eiro patiešām esam gatavi gan savās zināšanās, gan praksē!

 

1Vienotai Eiropai – viena valūta. Ceļš uz eiro. Eiropas Komisija. Luksemburga: Eiropas Savienības Publikāciju birojs, 2013. 5.lpp.

2Ekonomikas un monetārā savienība. 2. posms.

3Vienotai Eiropai – viena valūta. Ceļš uz eiro. Eiropas Komisija. Luksemburga: Eiropas Savienības Publikāciju birojs, 2013. 9.lpp.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI