SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. septembrī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi

Grozījumi UIN likumā – par Zemessardzē dienošajiem un nomātas mantas rekonstrukciju

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par Zemessardzē dienošu darbinieku apliekamo ienākumu varēs samazināt, ja viņš ir bijis darba tiesiskajās attiecībās ar nodokļa maksātāju vairāk nekā trīs mēnešus.

FOTO: A.F.I

Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, kas pieņemti 2010. gada 9. augustā, attiecas uz apliekamā ienākuma samazināšanu par darbinieku, kas dienē Zemessardzē (no 2011. gada) un par rekonstrukciju izmaksām, ja lauzts līgums pirms termiņa (no 2009. gada).

Likuma 6. pants (Apliekamā ienākuma koriģēšana) papildināts ar 18. daļu. Nodokļa maksātājs, kas nodarbina darbinieku, kurš dienē Zemessardzē, taksācijas perioda apliekamo ienākumu var samazināt par to darbinieka darba algas summas daļu, kura attiecīgajam darbiniekam tiek aprēķināta par Zemessardzes dienesta uzdevumu pildīšanā vai apmācībā iesaistītā zemessarga aizvietošanu un kura šajā periodā nepārsniedz aizvietotā zemessarga darba līgumā noteikto atlīdzību atbilstoši aizvietošanas periodam. Apliekamo ienākumu var samazināt, ja darbinieks, kurš dienē Zemessardzē, ir bijis darba tiesiskajās attiecībās ar nodokļa maksātāju vairāk nekā trīs mēnešus (pirms Zemessardzes dienesta uzdevumu pildīšanas vai mācību uzsākšanas dienas). Šī norma attiecas uz pārskata gadu, kas sāksies 2011. gadā.

Pārmaiņas pamatlīdzekļu nomātājiem

Līdz šim likuma 13. panta (Pamatlīdzekļu nolietojuma un nemateriālo ieguldījumu vērtības norakstīšana, aprēķinot apliekamo ienākumu) astotajā daļā bija noteikts, ja pamatlīdzekļi ir nomāti bez izpirkuma tiesībām un tie pēc nomas termiņa izbeigšanās jāatdod īpašniekam, kā arī ja nomas līgumā ir paredzēta pamatlīdzekļu rekonstrukcija, uzlabošana vai atjaunošana, šo izmaksu summa nomniekam jānoraksta vienlīdzīgās daļās atlikušajā nomas periodā. Ja saskaņā ar līgumu iznomātājs kompensē nomniekam šīs rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksas, šī izmaksu summa jāiekļauj nomnieka apliekamajā ienākumā.

"Nodokļu maksātājam nekas cits neatliek, kā labot UIN deklarāciju."

Turpmāk papildus paredzēts: ja nomnieks nekustamo īpašumu nomā bez izpirkuma tiesībām un šajā īpašumā ir veicis rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas darbus, bet līgums tiek izbeigts pirms termiņa sakarā ar nomnieka komercdarbības apgrozījuma vai peļņas apmēra samazināšanos (nomātajās telpās) vairāk nekā par 30 procentiem (salīdzinot rādītājus no taksācijas perioda sākuma līdz līguma izbeigšanas dienai ar pirmstaksācijas perioda attiecīgo laika posmu) vai no nomnieka neatkarīgu apstākļu dēļ, izņemot gadījumu, kad līgumu izbeidz pēc iznomātāja iniciatīvas, nomnieka apliekamo ienākumu samazina par pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas izmaksu atlikušo summu tajā taksācijas periodā, kurā līgums izbeigts.

Minētā norma stājas spēkā ar taksācijas periodu, kas sākās 2009. gadā. Lielākā daļa uzņēmumu UIN deklarāciju par 2009. gadu ir iesnieguši jau 30. aprīlī. Ja likumdevējs paredzējis piemērot jaunas normas attiecībā uz jau pagājušu periodu, tad nodokļu maksātājam nekas cits neatliek, kā labot UIN deklarāciju. Šajā gadījumā tas ir izdevīgi, jo samazinās ar UIN apliekamais ienākums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI