SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. martā, 2010
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
3
3

Reģistrācija un PVN aprēķināšana, ja pārsniegti 10 000 lati

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumu ir obligāti jāreģistrējas pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, ja PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā sasniedz vai pārsniedz
10 000 latu. Vienlaikus ir reglamentēti gadījumi, kad un kam tas nav jādara un citi nosacījumi saistībā ar šī nodokļa maksāšanas pienākumu.

Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli”    3. pants nosaka personu reģistrācijas kārtību.    3. panta pirmajā daļā uzskaitītās personas var reģistrēties kā PVN maksātājas jau, uzsākot saimniecisko darbību un ar PVN apliekamo darījumu veikšanu.

Obligāti jāreģistrējas tad, kad veikto ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā sasniedz vai pārsniedz 10 000 latu. Šī kārtība neattiecas uz gadījumu, kad persona citas dalībvalsts personai, kas veic saimniecisko darbību, sniedz vai no tās saņem pakalpojumu, kam sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 4.1 panta ceturto daļu.

Minētajā summā (10 000 latu) neiekļauj personas piegādāto pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu vērtību, ja persona šādu piegādi veic vienu reizi 12 mēnešu laikā. Uz neapliekamiem darījumiem vai tādiem, kam PVN normas nepiemēro, šis nosacījums neattiecas. 12 mēneši nav saistīti ar kalendāra gadu, bet ir attiecināmi uz jebkuru 12 mēnešu periodu.

Lai reģistrētos, nodokļu maksātājam jāiesniedz iesniegums PVN reģistrācijai Valsts ieņēmumu dienestam (VID) līdz tam taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam, kad ir pārsniegts noteiktais slieksnis - 10 000 latu.

Minēto iesniegumu ir tiesības iesniegt arī elektroniski, izmantojot drošu elektronisko parakstu. Reģistrācijas iesniegumu paraksta persona, kurai ir paraksta tiesības. Ja reģistrācijas iesniegumu paraksta pilnvarota persona, tā vienlaikus iesniedz rakstisku pilnvaru.

VID 15 darba dienu laikā pēc reģistrācijas iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par personas vai ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu grupas reģistrāciju apliekamo personu reģistrā vai lēmumu atteikt reģistrāciju apliekamo personu reģistrā.

Personas var nereģistrēties, ja pēc viena darījuma, ar kuru pārsniegts noteiktais reģistrācijas slieksnis – 10 000 latu, turpmāko 12 mēnešu laikā nav paredzēts veikt citus apliekamus darījumus. Šajā gadījumā persona iemaksā nodokli valsts budžetā šā likuma 2. panta 9.1 daļā un 12. panta 1.10 daļā noteiktajā kārtībā, nereģistrējoties VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā.

Tas nozīmē, ka jāaprēķina nodoklis no apliekamo darījumu vērtības, kas pārsniedz 10 000 latu. Aprēķināto nodokli no apliekamo darījumu vērtības, kas pārsniedz 10 000 latu, iekļauj minētajā vērtībā.

Piemērs. Veikts ar PVN apliekamais darījums par 15 000 latiem.

PVN jāaprēķina no 5000 latiem (15 000 – 10 000).

5000 x 21% = 1050 latu.

PVN jāiekļauj vērtībā, kas pārsniedz 10 000, proti - 5000 latos.

5000 latos ir iekļauts PVN – 1050 lati.

Grāmatvedībā iegrāmato:

15 000 – 1050 = 13 950

D 2310 15 000 LVL

K 6110 13 950 LVL

K 5720 1050 LVL

PVN jāiemaksā budžetā līdz taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam, iesniedzot nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu. Atkarībā no veiktā darījuma šī persona aizpilda attiecīgi deklarācijas 40., 41., 42., 50., 51., 52., 53., 55., 56. (S) un 80. rindu.

Persona iesniegumā par tās reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā norāda, kādā veidā vēlas saņemt VID lēmumu. Mājaslapā internetā personu uzskata par reģistrētu ar nākamo dienu pēc šā lēmuma paziņošanas. Saņemot lēmumu pa pastu, personu uzskata par reģistrētu ar septīto dienu pēc šā lēmuma nodošanas pastā.

"Personas var nereģistrēties, ja pēc viena darījuma, ar kuru pārsniegts 10 000 latu slieksnis, turpmākajos 12 mēnešos nav paredzēts veikt citus apliekamus darījumus."

Ja neapliekamās juridiskās personas vai neapliekamās fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, preču iegādes Eiropas Savienības teritorijā kopējā vērtība bez nodokļa kārtējā kalendāra gadā pārsniedz 7000 latu, tā līdz tam taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam, kad ir pārsniegts noteiktais slieksnis - 7000 latu, iesniedz VID iesniegumu reģistrācijai ar PVN apliekamo personu reģistrā.

Nereģistrēties var, ja nākamajā kalendārajā gadā nav paredzēts veikt citas preču iegādes ES teritorijā, kuru kopējā vērtība pārsniegtu 7000 latu. Šajā gadījumā minētā persona iemaksā nodokli valsts budžetā šā likuma 12. panta 1.10 daļā noteiktajā kārtībā, nereģistrējoties Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā (iepriekš aprakstītais piemērs).

VID ar PVN apliekamo personu reģistrā kā apliekamas personas reģistrē:

1) fiziskās personas;

2) juridiskās personas;

3) personālsabiedrības;

4) personu grupas pilnvaroto fizisko personu, ja personu grupa kopīgas saimnieciskās darbības veikšanai darbojas uz līguma pamata;

5) PVN grupas;

6) ja citas ES dalībvalsts persona vai ES teritorijā nereģistrēta persona (piemēram, ASV uzņēmums) iekšzemē veic vienu vai vairākus ar nodokli apliekamus darījumus, - reģistrē vienu no šādām personām:

a) citas dalībvalsts jebkuru personu vai ES teritorijā nereģistrētu personu,

b) tās pilnvaroto personu Latvijas Republikā.

Nodokļa aprēķināšana

Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 2. panta 91. daļā noteikts: ja fiziskās vai juridiskās personas un šādu personu ar līgumu vai norunu saistītas grupas vai to pārstāvji saskaņā ar šā likuma 3. panta 5.3 daļu nav reģistrēti VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā pirms šā likuma 3. panta 5.3 daļā noteiktā sliekšņa pārsniegšanas, tie līdz reģistrācijas brīdim šajā reģistrā aprēķina nodokli no apliekamo darījumu vērtības, kas pārsniedz 10 000 latu. Aprēķināto nodokli no apliekamo darījumu vērtības, kas pārsniedz 10 000 latu, iekļauj minētajā vērtībā (skatīt iepriekš aprakstīto piemēru).

Par turpmākiem darījumiem, kas veikti līdz PVN pasludināšanai apliekamo personu reģistrā, ar to taksācijas periodu, kad pārsniegti 10 000 lati, persona turpmāk aprēķina un maksā valsts budžetā nodokli par piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem saskaņā ar šā likuma 2. panta 9.1 daļu. Tātad persona līdz taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam aprēķina un iemaksā nodokli valsts budžetā, iesniedzot nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu.

Priekšnodoklis

Vispārējos gadījumos ievēro likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 10. panta pirmo daļu, kur uzskaitīti priekšnodokļa atskaitīšanas gadījumi.

Tomēr likuma 10. panta 14. daļa nosaka ierobežojumu - apliekamajai personai ir tiesības atskaitīt kā priekšnodokli no citām apliekamajām personām saņemtajos nodokļa rēķinos norādītās nodokļa summas par iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem pirms šīs personas reģistrācijas VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, ja iegādātās preces un saņemtie pakalpojumi ir izmantoti vai tiks izmantoti apliekamo darījumu nodrošināšanai.

Minētie nosacījumi ir piemērojami arī attiecībā uz importējamām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, par kuriem ir maksājams nodoklis saskaņā ar likuma 4.1 pantu.

Atskaitāmā priekšnodokļa summu nosaka:

1) krājumos esošajām precēm, pamatojoties uz inventarizācijas rezultātiem dienā, kad persona uzskatāma par reģistrētu par PVN maksātāju;

2) pamatlīdzekļiem - pēc to bilances vērtības dienā, kad persona uzskatāma par reģistrētu par PVN maksātāju;

3) pakalpojumiem - pamatojoties uz apstiprināto pakalpojumu sarakstu.

Minētās tiesības apliekamā persona var realizēt tikai pēc reģistrācijas VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, iesniedzot pirmo nodokļa deklarāciju. Kopā ar pirmo nodokļa deklarāciju iesniedz inventarizācijas sarakstu par krājumos esošajām precēm un apliekamās personas pilnvarotās personas apstiprināto pakalpojumu sarakstu.

Tātad, ja persona vēl nav reģistrējusies, līdz reģistrācijas brīdim priekšnodokli atskaitīt nedrīkst!

Nedrīkst atskaitīt par:

  • krājumiem - ja preces ir iegādātas agrāk nekā 12 mēnešus pirms PVN apliekamās personas reģistrācijas;
  • vieglo automašīnu iegādi, izņemot gadījumus, kad minētā automašīna tiek izmantota vai tiks izmantota tādu apliekamu darījumu nodrošināšanai kā autovadītprasmes apgūšana vai taksometru pakalpojumu sniegšana, vai automašīnu nomas pakalpojumu sniegšana vai automašīnu nomas pirkuma (līzinga) darījumu nodrošināšana;
  • pakalpojumiem, kas saņemti agrāk nekā trīs mēnešus pirms apliekamās personas reģistrācijas;
  • administratīvajiem izdevumiem, kas radušies pirms personas reģistrācijas VID ar PVN apliekamo personu reģistrā (tajā skaitā – biroja telpu noma, biroja uzturēšanas pakalpojumi, telekomunikāciju pakalpojumi, degvielas iegāde, transportlīdzekļu nomas pakalpojumi).

Fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību un ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja no saimnieciskās darbības ienākumiem, iegādājoties pamatlīdzekli, atskaitāmā priekšnodokļa apmēru nosaka, sastādot aktu, kurā norādīta plānotā pamatlīdzekļa lietošanas proporcija ar nodokli apliekamajiem darījumiem.

Deklarācija

Par darījumiem, kas radušies pirms reģistrācijas, persona iesniedz deklarāciju, kurā aizpilda 40., 41., 42., 50., 51., 52., 53., 55., 56. (S) un 80. rindu. Pēc PVN reģistrācijas – nākamajā mēnesī iesniedz inventarizācijas sarakstu ar krājumiem vai pamatlīdzekļiem reģistrācijas brīdī un deklarāciju ar pielikumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI