SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. septembrī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses

Jauna auto ievešana Latvijā no ES un PVN

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokli par jauna autotransporta iegādi Eiropas Savienības teritorijā maksā tad, kad saņemts jaunais auto un saņemts nodokļa rēķins vai samaksāts avanss saskaņā ar rēķinu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 34. pants nosaka kārtību, kādā jāmaksā PVN, veicot jaunu transportlīdzekļu iegādes Eiropas Savienības teritorijā.
PVN maksā jebkura persona, iegādājoties jaunu transportlīdzekli no ES. Ar PVN apliekamā persona aprēķina PVN no mašīnas vērtības un uzrāda to PVN deklarācijā. To pašu summu tā atskaita kā priekšnodokli.

Nodokli par jauna autotransporta iegādi ES teritorijā maksā tad, kad saņemts jaunais auto un saņemts nodokļa rēķins vai samaksāts avanss saskaņā ar rēķinu.

Saskaņā ar likuma 8. panta 1.1 daļu jauna transportlīdzekļa iegāde Eiropas Savienības teritorijā ir notikusi, ja transportlīdzeklis ir faktiski saņemts vai samaksāts avanss.

Ja neapliekamā persona (fiziskā persona) iegādājas jaunu transportlīdzekli no citas ES dalībvalsts personas, tā līdz nākamā kalendārā mēneša 15. datumam informē Valsts ieņēmumu dienestu (VID), iesniedzot paziņojumu par jauna transportlīdzekļa iegādi un nodokļa samaksu apliecinoša dokumenta kopiju.

"ES personai, kas pārdod nelietotu auto, rēķins ir jāizraksta ar PVN 0% likmi."

Par jaunu transportlīdzekli uzskata:

a)  sauszemes motorizēto transportlīdzekli, kurš lietots mazāk par sešiem mēnešiem vai nobraucis mazāk par 6000 kilometriem,

b)  kuģi vai citu kuģošanas līdzekli, kurš lietots mazāk par trim mēnešiem vai nopeldējis mazāk par 100 stundām,

c)  gaisakuģi, kurš lietots mazāk par trim mēnešiem vai nolidojis mazāk par 40 stundām.

ES personai, kas pārdod nelietotu auto, rēķins ir jāizraksta ar PVN 0% likmi. Ja gadījumā rēķins ir saņemts ar citu PVN likmi, jālūdz pārdevējam izrakstīt jaunu rēķinu. Ja tas ir par vēlu, tad jāraksta pieprasījums attiecīgai valsts nodokļu administrācijai nodokļa atmaksai. 

Nereti gadās dzirdēt, ka VID veic PVN uzrēķinus fiziskām personām par jauna auto ievešanu Latvijā visai summai, arī uz samaksāto PVN ārzemēs. Tas nebūs pareizi, jo likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 2. panta piektajā daļā ir noteikts, ka preču piegādes vērtībā ietilpst visi papildu maksājumi (tai skaitā par starpniecību, apdrošināšanu, iepakošanu, transportēšanu), kā arī muitas nodoklis, dabas resursu nodoklis, akcīzes nodoklis un citi nodokļi un nodevas, ja to paredz konkrētie normatīvie akti, izņemot pievienotās vērtības nodokli. Šādos gadījumos atbilstoši likuma „Par nodokļiem un nodevām” 37. pantam, VID lēmums ir jāpārsūdz 30 dienu laikā ģenerāldirektoram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI