SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
2

Jaunumi pievienotās vērtības nodoklī

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2009. gada 1. augusta par malkas un koksnes kurināmā piegādi iedzīvotājiem PVN 21 procenta vietā turpmāk būs jāmaksā 10 procenti.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ar grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, ko Saeima pieņēma 16. jūnijā, ir samazināta PVN likme mācību grāmatām un oriģinālliteratūrai, kā arī koksnes kurināmajam. Likuma normas ievieš korekcijas PVN personu reģistrācijas procesā.

Apbūves zeme

No 2010. gada 1. janvāra ar pievienotās vērtības nodokli turpmāk tiks aplikta apbūves zeme – zemesgabals, kura apbūvei vai inženierkomunikāciju izbūvei tajā vai kuram domāto ceļu, ielu vai inženierkomunikāciju pievada izbūvei pēc 2009. gada 31. decembra ir izsniegta būvatļauja.

Mācību grāmatas un oriģinālliteratūra

No 2009. gada 1. augusta par mācību literatūru un oriģinālliteratūru (Latvijas autoru darbiem) PVN 21% vietā turpmāk būs jāmaksā 10 procenti.

Malka

No 2009. gada 1. augusta PVN 21% vietā turpmāk būs jāmaksā 10% par šādas malkas un koksnes kurināmā piegādēm iedzīvotājiem:

  • pagaļu, zaru, žagaru saišķu vai tamlīdzīgā veidā,
  • koksnes šķeldas vai skaidas,
  • zāģskaidas un koksnes atlikumi,
  • zāģskaidu un koksnes atlikumi aglomerētu vai neaglomerētu brikešu, granulu vai tamlīdzīgā veidā.

Avīzes un žurnāli

Līdz 2010. gada 31. decembrim avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citiem periodiskajiem izdevumiem, kuri iznāk ne retāk kā reizi trijos mēnešos un kuru vienreizējā tirāža pārsniedz 100 eksemplāru, izņemot erotiska un pornogrāfiska rakstura izdevumus, kā arī tādus izdevumus, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāmas vai komercsludinājumu publicēšana, tiek piemērota PVN 10% likme.

Reģistrācija

Fiziskās vai juridiskās personas un šādu personu ar līgumu vai norunu saistītas grupas (piemēram – advokātu birojs, namīpašnieku pārvaldnieks u.c.) vai to pārstāvji var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā un nemaksāt nodokli valsts budžetā, ja to veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 10 000 latu.

Reģistrācijas sliekšņa aprēķinā neietver piegādāto pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu vērtību, ja šāda piegāde veikta vienu reizi 12 mēnešu laikā.

"Reģistrācijas sliekšņa aprēķinā neietver piegādāto pamatlīdzekļu un nemateriālo ieguldījumu vērtību, ja šāda piegāde veikta vienu reizi 12 mēnešu laikā."

Iesniegums reģistrācijai VID ar PVN apliekamo personu reģistrā būs jāiesniedz līdz tam taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam, kad ir pārsniegts 10 000 latu noteiktais slieksnis. Pirms šā likuma grozījumiem šis termiņš bija 30 dienas.

Ja persona nebūs reģistrējusies VID ar PVN apliekamo personu reģistrā pirms 10 000 latu sliekšņa pārsniegšanas, tā:

  • līdz reģistrācijas brīdim Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā aprēķina un maksā valsts budžetā nodokli no preču un pakalpojumu vērtības, kas pārsniedz 10 000 latu;
  • līdz taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam aprēķina un iemaksā nodokli valsts budžetā, iesniedzot nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu.

Preču iegāde Eiropas Savienībā

Ja neapliekamās juridiskās vai fiziskās personas (personas, kuras nemaksā PVN) veic saimniecisko darbību (ir reģistrētas) un iegādājas preces ES par kopējo vērtību 7000 latu gadā, tad tām būs jāiesniedz VID iesniegums reģistrācijai ar PVN apliekamo personu reģistrā līdz tam taksācijas periodam sekojošā mēneša 15. datumam, kad ir pārsniegts noteiktaisslieksnis  - 7000 latu.

Ja šīs personas nav laikus reģistrējušās VID ar PVN apliekamo personu reģistrā, tad šīm personām ar to taksācijas periodu, kad reģistrācijas slieksnis ir pārsniegts, līdz reģistrācijas brīdim VID būs jāaprēķina un jāmaksā valsts budžetā PVN.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI