NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
19. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi
5
5

Sagatavoti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā

FOTO: Freepik.

Lai pilnveidotu pievienotās vērtības nodokļa tiesisko regulējumu un saskaņotu to ar Eiropas Savienības (ES) direktīvām, Pievienotās vērtības nodokļa likumā ir paredzēti grozījumi saistībā ar reģistrācijas slieksni, PVN vienkāršošanu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un nodokļa nulles procentu likmes piemērošanu atsevišķu preču un pakalpojumu piegādei. Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais likumprojekts līdz 24. jūlijam atrodas publiskajā apspriešanā, un iedzīvotājiem ir iespēja par to izteikt savu vērtējumu vai ierosinājumus. 

FM, aprakstot grozījumu mērķus, uzsver, ka tie ir vērsti uz ES direktīvu pārņemšanu, lai vienkāršotu PVN piemērošanu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, pārskatītu PVN nulles procentu likmi darījumos ar Latvijā reģistrētām diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, labotu definīciju preču iegādei ES teritorijā, precizētu pakalpojumu sniegšanas vietu kultūras un sporta pasākumiem, kā arī pilnveidotu PVN jomas tiesisko regulējumu atbilstoši ES prasībām un saskaņotu to ar citu nozaru tiesisko regulējumu. 

FM arī paskaidro, kādas situācijas, darījumus un nodokļu maksātājus grozījumi ietekmēs. 

  • Nereģistrētiem PVN maksātājiem, kuru PVN reģistrācijas slieksnis nepārsniedz 50 000 eiro, būs jāpārskata savi darījumi, jo mainās PVN reģistrācijas sliekšņa 50 000 eiroaprēķināšanas periods no iepriekšējiem 12 mēnešiem uz kalendāro gadu.

Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), kuri kalendārā gada laikā būs pārsnieguši 50 000 eiro reģistrācijas slieksni ne vairāk kā par 5000 eiro, būs tiesības līdz gada beigām vēl nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā un nemaksāt PVN.

  • Likumprojekts pozitīvi ietekmēs iekšzemes PVN maksātājus, kas vēlas izmantot MVU atbrīvojumu citā ES dalībvalstī, jo viņiem būs vienlīdzīgas tiesības ar citas dalībvalsts PVN maksātājiem MVU atbrīvojuma piemērošanā.

Tas pats attiecas arī uz citas ES dalībvalsts PVN maksātājiem, kas veic ar PVN apliekamus darījumus iekšzemē un izvēlas iespēju nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā.

  • Lietotu mantu, mākslas darbu, kolekciju priekšmetu un senlietu pārdevējiem tiek paplašināta iespēja piemērot īpašo PVN maksāšanas režīmu. 
  • PVN maksātājiem, kuri sniedz pakalpojumus, kas saistīti ar virtuālajiem kultūras, mākslas, sporta, zinātnes, izglītības, izklaides vai citiem līdzīgiem pasākumiem, mainās pakalpojumu sniegšanas vieta, jo PVN ir piemērojams valstī, kurā atrodas pakalpojuma saņēmēji, nevis valstī, kur notiek pasākums, ja klātienes pasākums vienlaikus tiek translēts tiešsaistē. 
  • PVN maksātājiem, kas sniedz elektronisko sakaru, apraides un elektroniski sniegtos pakalpojumus, šo pakalpojumu sniegšanas vieta būs jānosaka pēc vispārējiem PVN noteikumiem.
  • Reģistrētiem PVN maksātājiem, ievērojot PVN likuma nosacījumus, būs iespēja reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā kā fiskālam pārstāvim arī tad, ja iepriekšējos 12 mēnešos reģistrēta PVN maksātāja vienas nodokļu vai informatīvās deklarācijas vai gada pārskata nodokļu jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktais iesniegšanas termiņa kavējums nepārsniedza piecas kalendārās dienas.
  • PVN maksātājiem, ievērojot PVN likuma nosacījumus, būs iespēja saņemt VID atļauju īpašajam PVN režīmam preču importa darījumos arī tad, ja iepriekšējos 12 mēnešos reģistrēta PVN maksātāja vienas nodokļu vai informatīvās deklarācijas vai gada pārskata nodokļu jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktais iesniegšanas termiņa kavējums nepārsniedza piecas kalendārās dienas.
  • Pirmsskolas izglītības iestādēm nebūs jāmaksā PVN par pakalpojumu, kas ir cieši saistīts ar bērnu uzturēšanās un pirmsskolas izglītības pakalpojumu, ja to sniegs pati pirmsskolas izglītības iestāde. 

Likumprojektā ir paredzēts mainīt un precizēt regulējumu arī vairākām citām situācijām: piemēram, PVN piemērošanai gadījumos, kad preces tiek iegādātas vai piegādātas Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām vai kad sabiedriskā labuma organizācijas Latvijā tiek eksportētas ārpus ES teritorijas humānās palīdzības un labdarības ietvaros u. c. 

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī. 

Kā piedalīties publiskajā apspriešanā 

Ar likumprojektu var iepazīties Vienotajā tiesību aktu projektu publiskajā portālā. 

Lai piedalītos publiskajā apspriešanā, jāatver Tiesību aktu projektu publiskā portāla (TAP portāla) sadaļa “Sabiedrības līdzdalība”. 

Jāizvēlas un jāatver konkrētais tiesību akts (likumprojekts ir pieejams šeit), augšējā kreisajā stūrī jānospiež poga “Pieteikties”, kā arī jānorāda, ka esat privātpersona. 

Lai turpinātu, jāautentificējas sistēmā ar identifikācijas rīkiem, piemēram, internetbanku, eID, “eParaksts mobile”, “Smart-ID”. 

Izteikt priekšlikumus un iebildumus par likumprojektu “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā” https://tapportals.mk.gov.lv/public_participation/4aaaff58-709f-4f6b-8edf-79eb9708edd7 var līdz 24. jūlijam. 

  

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI