NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
08. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
28
28

Darba pasākums, kas satuvina ģimenes. “Latvijas Vēstneša” pieredzes stāsts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Oskars Stikāns

Šīgada pavasarī oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”, izpildot noteiktus kritērijus, pēc Sabiedrības integrācijas fonda novērtējuma saņēma godpilno statusu “Ģimenei draudzīga darbavieta”. Šis statuss ne tikai atspoguļo uzņēmuma vērtības, bet arī paredz iespēju saņemt ekspertu padomus un apmācību, apmainīties ar pieredzi, kā arī pretendēt uz finansējumu, lai īstenotu dažādas ieceres draudzīgas attieksmes pret ģimeni veicināšanai gan darba organizācijā, gan sabiedrībā. Nule noslēdzies pirmais projekts ar “Latvijas Vēstneša” darbinieku ģimeņu piedalīšanos – “Visi kopā aci pret aci ar dabu”. Ar šīs publikācijas starpniecību dalāmies vēl karstajos iespaidos par gūto pieredzi, kas, iespējams, varētu noderēt arī citiem darba devējiem, kuri apsver domu iesaistīties programmā.

Vispirms nedaudz par programmu.

Iniciatīvu īpaši godināt ģimenēm draudzīgus darba devējus ar mērķi nostiprināt ģimeniskās vērtības sabiedrībā un veicināt labo praksi ģimenēm draudzīgas darba vides izveidē 2004. gadā ieviesa Veselības ministrija, uzsākot projektu “Bērniem draudzīgs uzņēmums”. Šo gadu laikā ideja ir attīstījusies, un kopš 2020. gada iniciatīva ar nosaukumu “Ģimenei draudzīga darbavieta” ir nodota Sabiedrības integrācijas fonda pārraudzībā.

Uz statusu “Ģimenei draudzīga darbavieta” var pretendēt ikviena organizācija, iesniedzot pieteikumu un pēc tam aizpildot pašvērtējuma anketu. Šim nolūkam ir izveidota mājaslapa vietagimenei.lv, kur vienkopus pieejama informācija par programmu, pieteikšanos un labās prakses piemēriem.

Ieguvēji – gan uzņēmums, gan sabiedrība

Katrs, kuram jāapvieno bērnu audzināšana un/vai rūpes par citiem ģimenes locekļiem ar pilna laika darbu, zina, ka tas nav viegli. Darbā pavadām nozīmīgu daļu savas dzīves un nereti vairāk enerģijas tiek veltīts profesionālai pienākumu izpildei, tādējādi darba un ģimenes dzīves savienošana var kļūt sarežģīta, iespējams, pat veidojot augsni nesaskaņām mājās un citām problēmām, kas savukārt var negatīvi ietekmēt darba rezultātu.

Atbalstoša un ģimenei draudzīga darba vide var ļoti palīdzēt ne tikai visu pagūt, bet šajā skrējienā neizdegt un rast veselīgu līdzsvaru starp personīgo dzīvi un darba pienākumiem.

Ja tas izdodas, ieguvējs ir ne tikai darbinieks, bet arī darba devējs.

Sabiedrības integrācijas fonds akcentējis redzamākos ieguvumus, kurus veicina ģimenei draudzīgas darba vides kultūras attīstība:

  • augstāka darbinieku lojalitāte;
  • mazāka darbinieku mainība un ar to saistītās izmaksas;
  • lielāka darbinieku ieinteresētība un produktivitāte.

Laba attieksme pret darbiniekiem ilgtermiņā pozitīvi ietekmē arī uzņēmuma vai iestādes reputāciju. “Rūpes par darbiniekiem ir viens no būtiskākajiem vadītāju instrumentiem, lai nodrošinātu ilgtspējīgu savas organizācijas darbību,” uzsver programmas veidotāji SIF.

Kas ir ne mazāk svarīgi, netiešā veidā tiek iegūts arī sabiedrisks labums, jo stabilitāte, pozitīva attieksme un atbalsts ietekmē ģimeņu labbūtību, ļauj tām justies droši, vajadzīgām un novērtētām.

Pārgājiens un nometne “Visi kopā aci pret aci ar dabu”

2022. gadā statusam “Ģimenei draudzīga darbavieta” izlēma pieteikties arī oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”, vēloties pilnveidot un nostiprināt jau izveidojušās tradīcijas uzņēmumā, kā arī palīdzēt pārvarēt nomācošo iespaidu, kādu uz kolektīvu bija atstājusi ilgstošā pandēmija. Darbinieku aptauja liecināja, ka attālinātais darbs un neformālās komunikācijas trūkums bija veicinājis stresu, izolētību, atsvešinātību kolēģu vidū, dažkārt arī saspringtu gaisotni mājās, ģimenē.

Pēc statusa saņemšanas uzņēmums nekavējās izmantot iespēju piedalīties programmas “Ģimenei draudzīga darbavieta” grantu konkursā ar projektu “Visi kopā aci pret aci ar dabu”.

Projekta ideja tika pārrunāta, visiem kopā saslēdzoties videokonferencē. Tajā tika paredzēts organizēt pārgājienu un nometni darbiniekiem kopā ar ģimenēm pieredzējuša gida, dabas pētnieka Māra Oltes vadībā ar dažādām aktivitātēm Ērgļu novada teritorijā, izzinot dabas likumus un apgūstot pamatprasmes izdzīvošanai mežā.

Pieteikuma mērķis: caur kopā būšanu dabā, savstarpēju cieņu un sadarbību nostiprināt izpratni par tādām ģimeniskām vērtībām kā rūpes, atbalsts, atbildība, drošība kā personības izaugsmes avots. Iecerētās kopīgās aktivitātes paredzēja ne vien iespēju izzināt dabu, bet arī attīstīt prasmi pielāgoties neierastām situācijām, saglabāt mieru, bagātināt iekšējo pasauli, uzlabot savstarpējās attiecības un sadarbības spējas gan starp kolēģiem, gan ģimenes locekļiem.  

Jūnija sākumā saņēmām priecīgu vēsti, ka pieteikums ir apstiprināts, piešķirot SIF līdzfinansējumu 3 tūkstošu eiro apmērā (projekta numurs 2022.LV/ĢDDV/9)

Projekta rezultāts un dalībnieku atziņas

Projektā, kas ilga divas dienas, no 2. līdz 3. jūlijam, piedalījās 67 cilvēki, tai skaitā 19 bērni vecumā no 6 mēnešiem līdz 17 gadiem, kā arī vairāku ģimeņu mīluļi – suņi.

Foto: Oskars Stikāns

Dodoties ar autobusu ceļā uz norises galveno vietu – bijušo dzelzceļa staciju Ērgļos –, “Latvijas Vēstneša” kolektīvs bija pārvērties ģimeniskā kompānijā, kuru pārņēma bērnu čalas un mazo četrkājaino draugu neizsīkstošais optimisms gaidās turpmākajās 36 stundās piedzīvot šīsvasaras karstuma rekordu, iepazīt meža noslēpumus kopā ar Māri Olti, izbaudīt braucienu ar supu, kajaku vai caurspīdīgu laivu, pārbaudīt elektrovelosipēdu jaudu, sacensties disku golfā, nogaršot šefpavāra Kristofera Dmitričenko meistarstiķus, pavadīt vakaru pie ugunskura Jumurdas muižas parkā un peldēties, peldēties un vēlreiz peldēties.

Pasākuma novērtējuma anketā no tiem darbiniekiem, kuri piedalījās projektā, visi (100%) atzina, ka tas bija izdevies un pat pārsniedza gaidīto.

Visvairāk no visām aktivitātēm pasākuma dalībniekiem patika pārgājiens mežā ar dabas pētnieku Māri Olti (73%); pusdienas (73%); nakšņošana Jumurdas muižā (73%); izbrauciens pa Vecmuižas ezeru ar caurspīdīgu laivu (70%).

Liela daļa novērtējuma aptaujas dalībnieku atzina, ka piedzīvotais divās pavadītajās dienās Ērgļos ir satuvinājis ģimeni.

Kā lielākos ieguvumus pasākuma dalībnieki uzsvēra iegūto informāciju par dabu (78%); tuvāku iepazīšanos ar kolēģiem (61%); jaunus draugus (30%). Pats svarīgākais – liela daļa (49%) aptaujas dalībnieku atzina, ka piedzīvotais divās pavadītajās dienās Ērgļos ir palīdzējis satuvināties ar ģimeni.

FOTO: Oskars Stikāns

Nepiespiestība un bērnu prieks

Viena no panākumu atslēgām, kas jāpiemin, bija pasākuma nepiespiestā gaisotne. Secinājums – darba kolēģu kopābūšanas aktivitātēm obligāti nav jābūt stīvam korporatīvajam pasākumam, kurā vakara vadītājs cenšas izklaidēt un par katru cenu iesaistīt, nedomājot, vai visi jūtas ērti, nonākot uzmanības centrā.

Pasākuma Ērgļos formāts bija brīvs un nepiespiests, katrs varēja rimtā gaisotnē izvēlēties sev tīkamāko nodarbi. 

Dažas dalībnieku atziņas:

“Patika, ka daudzajās aktivitātēs bija brīvības elements, proti, bija sajūta, ka pats vari izdomāt, ko vēlies konkrētajā brīdī visvairāk darīt un kā. Kaut karstumā atveldzēties Ērgļu stacijas restorānā ar glāzi auksta dzēriena, lai uzkrātu enerģiju pirms nākamās aktivitātes.”

“Ļoti jauki bija tas, ka varēja izvēlēties, kur piedalīties, un nekas nebija obligāts.”

“Šis pasākums bija tik labs, ka grūti atrast to sīkumu, kas varēja būt labāk. Pirmkārt, viss notika brīvā stilā, nekas nebija obligāti, katrs varēja atpūsties pēc saviem ieskatiem, bija kolosālas ēdienreizes, ļoti pozitīva gaisotne un cilvēki (gan mūsējie, gan tie, kuri mūs uzņēma).”

Foto: Oskars Stikāns

Taču vislielākais piedzīvojums un prieks sagaidīja mazos vēstnesēnus, kurus otrajā dienā sagaidīja lapsa Helmuts no “Domas dabā”, lai apgūtu aizraujošu izdzīvošanas skolu, kopīgiem spēkiem uzbūvējot zaru būdu, apgūstot “būvmateriālu” jeb koku zaru mizošanas un zāģēšanas prasmes, sacensties skrējienā ar pašdarinātu šķēpu un pie jaunās pagaidu mītnes ceptu vafeles.

Pasākuma programma bija daudzveidīga, izzinoša un sirsnīga. Fotoattēlu aplūkošana, kas atgādina par piedzīvoto, vēl ilgi liks smaidīt patīkamās atmiņās par īpašajām noskaņām. Un, kas ir pats svarīgākais, mūsu klātbūtne šajās skaistajās vasaras dienās, kuras pavadījām kopā ar kolēģiem, nebija atņemta mūsu ģimenēm, jo arī tās piedalījās.

Ieskaties bilžu galerijā, kā mums gāja!

GALERIJA

FOTO: Oskars Stikāns

39

Noslēgumā vēl dažas atsauksmes no darbinieku novērtējuma anketām:

“Tās bija divas labām emocijām piepildītas dienas. Patika viss! Un pats galvenais – es patiešām atpūtos. Novērtēju arī atvērtību tam, ka visā šajā drīkstēja piedalīties mūsu suns.”

“Ļoti patika, ka īpaši bija padomāts par bērniem, lai viņiem ir interesanti. Patika, ka drīkstēja ņemt līdzi ne mazāk svarīgos ģimenes locekļus – sunīšus.”

“Šis bija viens no labākajiem pasākumiem pēdējo 10 (vismaz) gadu laikā. Patika viss! Patika, ka satikāmies ar kolēģiem un bijām kopā neierastā vidē. Patika, ka biju kopā ar savu ģimeni. Arī viņiem ļoti, ļoti patika, it īpaši bērniem! Bērnu programma bija lieliska!”

Priecātos, ja Vēstnesis rīkotu vēl citus bērnu/ģimeņu pasākumus.”

“Esmu sajūsmā par lapsu un vilku otrajā dienā. Patika vakarā spēlēt spēles ar bērniem un cept maršmelovus uz ugunskura. Ļoti patika mest šķīvīšus (disku golfs). Es ļoti gribētu vēl tādu pasākumu.”

"Latvijas Vēstnesis" izsaka lielu paldies Mārim un Inesei Oltēm par bagātīgo un izzinošo programmu, par informāciju, ar kuru dalījās, un, paldies, Jumurdas muižai, Anitai Apinei par viesmīlību!

UZZIŅAI

VSIA “Latvijas Vēstnesis” projekts “Pārgājiens un nometne darbiniekiem ar ģimenēm “Visi kopā aci pret aci ar dabu” ” tika finansēts Sabiedrības integrācijas fonda programmas “Ģimenei draudzīga darbavieta” ietvaros (projekta numurs: 2022.LV/ĢDDV/9).

Iniciatīvas “Ģimenei draudzīga darbavieta” mērķis ir sekmēt tādas darba vides kultūras attīstību Latvijā, kas ir empātiska, cilvēcīga un saprotoša, vienlaikus piedāvājot instrumentus gan esošās darba vides novērtējumam, gan finansiālu palīdzību dažādu atbalsta pasākumu ieviešanā darbiniekiem.

Savukārt grantu konkursa mērķis ir atbalstīt programmas “Ģimenei draudzīga darbavieta” statusu ieguvušos darba devējus, lai ieviestu ģimenēm draudzīgas darba organizācijas prakses un popularizētu ģimenei draudzīgu attieksmi sabiedrībā.

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI